Popisowe ciasto teściowej. Na każde święta piecze dwie blachy, bo każdy chce na wynos

Moja teściowa jest mistrzynią w pieczeniu tego ciasta, od lat przygotowuje je z tego samego przepisu. Ma do niego sentyment, bo to był ulubiony deser w czasach PRLu. Dziś nie jest już tak popularny, ale kiedy tylko pojawia się na stole, zachwytom nie ma końca.

Nikt nie odmawia dokładki tego ciasta!Nikt nie odmawia dokładki tego ciasta!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pani Walewska kiedyś uchodziła za bardzo elegancki deser, który pojawiał się podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Jego nazwa zobowiązywała. Dziś jest znacznie mniej popularny, nie kupimy go w modnych cukierniach. Wracają do niego przede wszystkim starsze osoby. Jednak trzeba przyznać, że smak pani Walewskiej broni się do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Różne wersje Pani Walewskiej

Pani Walewska, jak wszystkie ciasta warstwowe, jest dość pracochłonna w przygotowaniu. Trzeba upiec ciasto półkruche, zrobić masę budyniową, drobno pokroić sporą ilość orzechów, ubić białka na bezę. Jednak smak jest tego wart. Zresztą smak Pani Walewskiej może się znacznie różnić. Jedną z jego warstw jest też konfitura i tutaj można użyć ulubionej. Spotyka się ten deser z dżemem malinowym, w przepisie Ewy Wachowicz są powidła śliwkowe, a moja teściowa od lat stawia na czarną porzeczkę.

Pani Walewska z przepisu teściowej

Składniki na ciasto:

  • pół kg mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 6 żółtek,
  • 0,5 łyżki śmietany.

Beza:

  • 8 białek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 140 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub płatków migdałowych.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 200 g masła.

Dodatkowo:

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części.
  2. Dwie jednakowe, prostokątne blachy (o wymiarach 22×33 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ciastem. Placki posmaruj dżemem z czarnej porzeczki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut.
  3. Następnie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę podzielić na dwie, równe części.
  4. Podpieczone placki wyjmij z piekarnika i rozsmaruj na nich pianę z białek i posyp orzechami lub płatkami migdałowymi. Placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Upieczone placki wystudź.
  5. Aby przygotować masę budyniową, zagotuj szklankę mleka z cukrami. Drugą wymieszaj z żółtkami i mąką i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Ugotować budyń i wystudź.
  6. Masło utrzyj, a potem stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
  7. Krem budyniowy wyłóż na jeden placek i przykryć drugim, lekko dociskając. Ciasto schładzaj przez kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Takie ziemniaki jedzą teraz w Irlandii. Sposób gotowania nietypowy, ale ten smak jest obłędny
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu