Popisowe ciasto teściowej. Na każde święta piecze dwie blachy, bo każdy chce na wynos

Moja teściowa jest mistrzynią w pieczeniu tego ciasta, od lat przygotowuje je z tego samego przepisu. Ma do niego sentyment, bo to był ulubiony deser w czasach PRLu. Dziś nie jest już tak popularny, ale kiedy tylko pojawia się na stole, zachwytom nie ma końca.

Nikt nie odmawia dokładki tego ciasta!Nikt nie odmawia dokładki tego ciasta!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pani Walewska kiedyś uchodziła za bardzo elegancki deser, który pojawiał się podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Jego nazwa zobowiązywała. Dziś jest znacznie mniej popularny, nie kupimy go w modnych cukierniach. Wracają do niego przede wszystkim starsze osoby. Jednak trzeba przyznać, że smak pani Walewskiej broni się do dziś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Różne wersje Pani Walewskiej

Pani Walewska, jak wszystkie ciasta warstwowe, jest dość pracochłonna w przygotowaniu. Trzeba upiec ciasto półkruche, zrobić masę budyniową, drobno pokroić sporą ilość orzechów, ubić białka na bezę. Jednak smak jest tego wart. Zresztą smak Pani Walewskiej może się znacznie różnić. Jedną z jego warstw jest też konfitura i tutaj można użyć ulubionej. Spotyka się ten deser z dżemem malinowym, w przepisie Ewy Wachowicz są powidła śliwkowe, a moja teściowa od lat stawia na czarną porzeczkę.

Pani Walewska z przepisu teściowej

Składniki na ciasto:

  • pół kg mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 6 żółtek,
  • 0,5 łyżki śmietany.

Beza:

  • 8 białek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 140 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub płatków migdałowych.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 200 g masła.

Dodatkowo:

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części.
  2. Dwie jednakowe, prostokątne blachy (o wymiarach 22×33 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ciastem. Placki posmaruj dżemem z czarnej porzeczki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut.
  3. Następnie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę podzielić na dwie, równe części.
  4. Podpieczone placki wyjmij z piekarnika i rozsmaruj na nich pianę z białek i posyp orzechami lub płatkami migdałowymi. Placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Upieczone placki wystudź.
  5. Aby przygotować masę budyniową, zagotuj szklankę mleka z cukrami. Drugą wymieszaj z żółtkami i mąką i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Ugotować budyń i wystudź.
  6. Masło utrzyj, a potem stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
  7. Krem budyniowy wyłóż na jeden placek i przykryć drugim, lekko dociskając. Ciasto schładzaj przez kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik