Ciasto prymus zachwyci każdą ciotkę. Na Wszystkich Świętych na pewno je upiekę

Deser na 1 listopada? Stawiam na sprawdzaną klasykę. Ciasta z jabłkami smakują absolutnie wszystkim i zawsze są chętni na dokładkę. Tym razem mam w planach prymusa, bo przygotowuje się go szybko, a jabłka nie wymagają przesmażania.

W tym wypieku jabłka grają główną rolę.  W tym wypieku jabłka grają główną rolę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ciasto z jabłkami na rodzinne spotkanie o tej porze roku to zawsze dobry pomysł. Taki deser lubią absolutnie wszyscy i na pewno nie będzie sytuacji, że ktoś odmówi. Przepisów na szarlotki jest mnóstwo, ale tym razem stawiam na prymusa. Co wyróżnia ten wypiek?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Zabezpiecz ciasto

Prymus to szarlotka na kruchym cieście. Dlatego jej przygotowanie da się dobrze zaplanować podczas przygotowań do rodzinnego spotkania. Kruche ciasto można przygotować znacznie wcześniej, bo dobrze mu służy schładzanie w lodówce. Drugie ułatwienie? Jabłek nie trzeba wcześniej przesmażać. Wystarczy je drobno pokroić. Do prymusa używa się surowych jabłek. Nie ma co obawiać się, że ich sok nasączy ciasto i będzie zakalec. Wystarczy ciasto "zabezpieczyć", czyli posypać je mąką lub kaszą manną przed rozłożeniem jabłek. Jeśli owoce są soczyste, dobrze je odcisnąć z nadmiaru soku.

Idealna do podania z bitą śmietaną

Do szarlotki najlepiej wybrać jabłka kwaśnych odmian, wtedy wypiek ma zdecydowany charakter. To także dobry pomysł, gdy chcemy szarlotkę podać z lodami czy bitą śmietaną. Z tymi dodatkami dobrze się komponują z owocami o wyraźnej strukturze i oczywiście niezbyt słodkimi. Szarlotka świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Szarlotka prymus

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 110 g drobnego cukru,
  • 1 jajko,
  • 4-5 łyżek śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • ok. 1,5 kg jabłek,
  • cynamon do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę lub do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukry, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło.
  2. Dodaj śmietanę oraz wbij jajko i zagnieć ciasto.
  3. Z ciasta uformuj kulę i odetnij ok. 1/3. Obydwie części zawiń w folię – mniejszą porcję zamroź, a większą umieść w lodówce.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małe, cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, posyp cynamonem, wymieszaj.
  5. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, przełóż na stolnicę i rozwałkuj na kształt blaszki (ok. 21 cm x 33 cm).
  6. Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, lekko ugnieć i posyp mąką lub odrobiną kaszy manny.
  7. Na ciasto wyłóż jabłka, a na nie zetrzyj na tarce zamrożone ciasto.
  8. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 60 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem