Ciasto prymus zachwyci każdą ciotkę. Na Wszystkich Świętych na pewno je upiekę
Deser na 1 listopada? Stawiam na sprawdzaną klasykę. Ciasta z jabłkami smakują absolutnie wszystkim i zawsze są chętni na dokładkę. Tym razem mam w planach prymusa, bo przygotowuje się go szybko, a jabłka nie wymagają przesmażania.
30.10.2024 19:36
Ciasto z jabłkami na rodzinne spotkanie o tej porze roku to zawsze dobry pomysł. Taki deser lubią absolutnie wszyscy i na pewno nie będzie sytuacji, że ktoś odmówi. Przepisów na szarlotki jest mnóstwo, ale tym razem stawiam na prymusa. Co wyróżnia ten wypiek?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zabezpiecz ciasto
Prymus to szarlotka na kruchym cieście. Dlatego jej przygotowanie da się dobrze zaplanować podczas przygotowań do rodzinnego spotkania. Kruche ciasto można przygotować znacznie wcześniej, bo dobrze mu służy schładzanie w lodówce. Drugie ułatwienie? Jabłek nie trzeba wcześniej przesmażać. Wystarczy je drobno pokroić. Do prymusa używa się surowych jabłek. Nie ma co obawiać się, że ich sok nasączy ciasto i będzie zakalec. Wystarczy ciasto "zabezpieczyć", czyli posypać je mąką lub kaszą manną przed rozłożeniem jabłek. Jeśli owoce są soczyste, dobrze je odcisnąć z nadmiaru soku.
Idealna do podania z bitą śmietaną
Do szarlotki najlepiej wybrać jabłka kwaśnych odmian, wtedy wypiek ma zdecydowany charakter. To także dobry pomysł, gdy chcemy szarlotkę podać z lodami czy bitą śmietaną. Z tymi dodatkami dobrze się komponują z owocami o wyraźnej strukturze i oczywiście niezbyt słodkimi. Szarlotka świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Zobacz także
Szarlotka prymus
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 110 g drobnego cukru,
- 1 jajko,
- 4-5 łyżek śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- ok. 1,5 kg jabłek,
- cynamon do smaku,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę lub do misy robota kuchennego wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukry, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło.
- Dodaj śmietanę oraz wbij jajko i zagnieć ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę i odetnij ok. 1/3. Obydwie części zawiń w folię – mniejszą porcję zamroź, a większą umieść w lodówce.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małe, cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, posyp cynamonem, wymieszaj.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, przełóż na stolnicę i rozwałkuj na kształt blaszki (ok. 21 cm x 33 cm).
- Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, lekko ugnieć i posyp mąką lub odrobiną kaszy manny.
- Na ciasto wyłóż jabłka, a na nie zetrzyj na tarce zamrożone ciasto.
- Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 60 minut.