PrzepisCiastaKarmelowa szarlotka z kruszonką to najlepsze ciasto tej jesieni. Nie da się skończyć na jednym kawałku

Karmelowa szarlotka z kruszonką to najlepsze ciasto tej jesieni. Nie da się skończyć na jednym kawałku

Karmelowa szarlotka
Karmelowa szarlotka
Źródło zdjęć: © Pyszności

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szarlotka to jeden z deserów, które nasze mamy i babcie opanowały do perfekcji. Zapach pieczonych jabłek z nutą cynamonu wypełnia polskie domy i sprawia, że jesień staje się znośniejsza. W tym przepisie kultowe ciasto wzbogacone jest o karmelową nutę, która świetnie podkręca smak ciasta.

Nie znam osoby, która nie przepadałaby za szarlotką. To idealne ciasto na mniejsze i większe okazje bez różnicy, czy zapraszamy rodzinę, znajomych czy chcemy poczęstować kolegów z pracy. Pyszna kruszonka z cynamonem i ciasto z dodatkiem skarmelizowanego cukru sprawi, że nikt nie oprze się temu deserowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Połączenie słodkiego i kwaskowego, chrupiącej kruszonki i delikatnego ciasta sprawia, że ten deser jest niezwykle popularny zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. W końcu nie ma nic lepszego niż pyszna, domowa szarlotka z polskimi jabłkami.

Między ciastem ukryty jest brązowy cukier, który karmelizuje się w piekarniku, dodając słodkości. W karmelu zatopione są również jabłka, więc miłośnicy słodkości będą w siódmym niebie. Świetnie smakuje zarówno po wystudzeniu, jak i na ciepło z gałką lodów.

Składniki:

Jabłka: 

  • 4 łyżki masła 
  • 2 jabłka 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 4 łyżki cukru brązowego 

Ciasto: 

  • 60 g masła
  • 100 g cukru 
  • 50 g cukru brązowego 
  • 1 jajko 
  • 80 ml mleka 
  • 3 łyżki śmietany 18 proc. 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 180 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Do posypania: 

  • 4 łyżki cukru brązowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Kruszonka: 

  • 100 g cukru 
  • 100 g masła 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 50 g cukru brązowego 

Dodatki: 

  • sos karmelowy - do polania

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania jabłek. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. W garnku roztop masło, dodaj cukier, cynamon oraz jabłka. Podgrzewaj całość, aż jabłka zaczną mięknąć.

Jabłka do szarlotki
Jabłka do szarlotki© Pyszności

Krok 2. Przejdź do przygotowania ciasta. Miękkie masło zmiksuj wraz z cukrem białym oraz brązowym. Następnie dodaj jajko, mleko, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i połącz składniki. Wsyp mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól i zmiksuj na gładkie ciasto.

Ciasto na karmelową szarlotkę
Ciasto na karmelową szarlotkę© Pyszności

Krok 3. Przygotuj kruszonkę. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cynamon oraz cukier biały i brązowy. Wlej roztopione i przestudzone masło i zagnieć.

Kruszonkę najlepiej zagniatać ręcznie
Kruszonkę najlepiej zagniatać ręcznie© Pyszności

Krok 4. Przygotuj posypkę, mieszając cukier z cynamonem. Połowę ciasta wylej do blaszki o wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp mieszanką cukru z cynamonem i przykryj pozostałym ciastem. Ułóż kawałki jabłek w karmelu i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 40 minut.

Cynamonowa szarlotka z karmelem
Cynamonowa szarlotka z karmelem© Pyszności

Krok 5. Gotową szarlotkę możesz polać dodatkowo sosem karmelowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Karmelowa szarlotka
Karmelowa szarlotka© Pyszności
przepiswideopopularne potrawy