Karmelowa szarlotka z kruszonką to najlepsze ciasto tej jesieni. Nie da się skończyć na jednym kawałku
Szarlotka to jeden z deserów, które nasze mamy i babcie opanowały do perfekcji. Zapach pieczonych jabłek z nutą cynamonu wypełnia polskie domy i sprawia, że jesień staje się znośniejsza. W tym przepisie kultowe ciasto wzbogacone jest o karmelową nutę, która świetnie podkręca smak ciasta.
28.09.2024 07:17
Nie znam osoby, która nie przepadałaby za szarlotką. To idealne ciasto na mniejsze i większe okazje bez różnicy, czy zapraszamy rodzinę, znajomych czy chcemy poczęstować kolegów z pracy. Pyszna kruszonka z cynamonem i ciasto z dodatkiem skarmelizowanego cukru sprawi, że nikt nie oprze się temu deserowi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karmelowa szarlotka z kruszonką
Połączenie słodkiego i kwaskowego, chrupiącej kruszonki i delikatnego ciasta sprawia, że ten deser jest niezwykle popularny zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. W końcu nie ma nic lepszego niż pyszna, domowa szarlotka z polskimi jabłkami.
Między ciastem ukryty jest brązowy cukier, który karmelizuje się w piekarniku, dodając słodkości. W karmelu zatopione są również jabłka, więc miłośnicy słodkości będą w siódmym niebie. Świetnie smakuje zarówno po wystudzeniu, jak i na ciepło z gałką lodów.
Składniki:
Jabłka:
- 4 łyżki masła
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru brązowego
Ciasto:
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 50 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 80 ml mleka
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Do posypania:
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru brązowego
Dodatki:
- sos karmelowy - do polania
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od przygotowania jabłek. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. W garnku roztop masło, dodaj cukier, cynamon oraz jabłka. Podgrzewaj całość, aż jabłka zaczną mięknąć.
Krok 2. Przejdź do przygotowania ciasta. Miękkie masło zmiksuj wraz z cukrem białym oraz brązowym. Następnie dodaj jajko, mleko, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i połącz składniki. Wsyp mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól i zmiksuj na gładkie ciasto.
Krok 3. Przygotuj kruszonkę. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cynamon oraz cukier biały i brązowy. Wlej roztopione i przestudzone masło i zagnieć.
Krok 4. Przygotuj posypkę, mieszając cukier z cynamonem. Połowę ciasta wylej do blaszki o wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp mieszanką cukru z cynamonem i przykryj pozostałym ciastem. Ułóż kawałki jabłek w karmelu i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na 40 minut.
Krok 5. Gotową szarlotkę możesz polać dodatkowo sosem karmelowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!