PrzepisSłodkościCzeskie ciasto piekę co chwilkę jesienią i zimą. To najszybszy przepis

Czeskie ciasto piekę co chwilkę jesienią i zimą. To najszybszy przepis

W chłodne dni sprawdzają się wypieki z dodatkiem miodu. Są niezwykle aromatyczne i mają niepowtarzalny smak. Przepis na ten czeski miodownik dostałam od znajomej. Moja rodzina mogłaby go jeść w każdy weekend już od października.

Ciasta z miodem są niezwykle aromatyczne.
Ciasta z miodem są niezwykle aromatyczne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zastrzezone

26.10.2024 07:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Miodownik to ciasto, które uchodzi za prekursora piernika. W wielu rodzinach przetrwał zwyczaj, by podawać go na święta Bożego Narodzenia. Tradycyjny miodownik jest bardzo pracochłonny. Trzeba upiec kilka cienkich blatów ciasta, które potem przekłada się kremem. Czeski przepis jest znacznie prostszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czeskie ciasto rozpływa się w ustach

Czeski miodownik jest łatwiejszy do przygotowania niż ten tradycyjny, ale to wcale nie oznacza, że pójdzie z nim tak szybko. Wymaga upieczenia spodu z kruchego ciasta, przygotowania kremu i chrupiącego wierzchu, czyli podobnie jak w przypadku wielu innych ciast warstwowych. Miodownik ma podstawę z kruchego ciasta, a charakterystyczny smak miodu kryje się w kremie, czyli inaczej niż w tradycyjnym wypieku. Deser wręcz rozpływa się w ustach. Nikt nie będzie żałował nawet chwili poświęconej na przygotowania, bo ciasto smakuje jak z najlepszej cukierni.

Czeski miodownik

Składniki:

Na spód:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 50 g cukru,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 40 g mąki pszennej,
  • łyżka miodu.

Na wierzch:

  • 3 białka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj spód ciasta. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia, potem dodaj posiekane zimne masło. Rozetrzyj palcami, by powstały okruchy. Dołóż jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią lub papierem i schładzaj w lodówce przez ok. 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i włóż do okrągłej formy do pieczenia. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez ok. 15-20 minut, do momentu, aż będzie lekko zarumienione. Potem odstaw do ostudzenia.
  3. Przygotowania kremu zacznij od zagotowania mleka. Natomiast żółtka oraz cukier ubij, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Kiedy masa będzie gotowa, wolno przelej do niej gorące mleko, stale mieszając.
  4. Podgrzewaj masę na małej mocy palnika. Kiedy masa będzie gęsta, dodaj miód, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Aby przygotować masę na chrupki wierzch, białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na końcu dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
  6. Na wystygniętym spodzie rozłóż budyniowy krem, a następnie wyłóż pianę z płatkami migdałowymi.
  7. Miodownik włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 25-30 minut.
  8. Krój dopiero dobrze wystudzone ciasto.