Czeskie ciasto piekę co chwilkę jesienią i zimą. To najszybszy przepis

W chłodne dni sprawdzają się wypieki z dodatkiem miodu. Są niezwykle aromatyczne i mają niepowtarzalny smak. Przepis na ten czeski miodownik dostałam od znajomej. Moja rodzina mogłaby go jeść w każdy weekend już od października.

Czeski miodownik pokochała cała rodzina. Ciasta z miodem są niezwykle aromatyczne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zastrzezone
Dorota Gepert

Miodownik to ciasto, które uchodzi za prekursora piernika. W wielu rodzinach przetrwał zwyczaj, by podawać go na święta Bożego Narodzenia. Tradycyjny miodownik jest bardzo pracochłonny. Trzeba upiec kilka cienkich blatów ciasta, które potem przekłada się kremem. Czeski przepis jest znacznie prostszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Czeskie ciasto rozpływa się w ustach

Czeski miodownik jest łatwiejszy do przygotowania niż ten tradycyjny, ale to wcale nie oznacza, że pójdzie z nim tak szybko. Wymaga upieczenia spodu z kruchego ciasta, przygotowania kremu i chrupiącego wierzchu, czyli podobnie jak w przypadku wielu innych ciast warstwowych. Miodownik ma podstawę z kruchego ciasta, a charakterystyczny smak miodu kryje się w kremie, czyli inaczej niż w tradycyjnym wypieku. Deser wręcz rozpływa się w ustach. Nikt nie będzie żałował nawet chwili poświęconej na przygotowania, bo ciasto smakuje jak z najlepszej cukierni.

Czeski miodownik

Składniki:

Na spód:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 50 g cukru,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 40 g mąki pszennej,
  • łyżka miodu.

Na wierzch:

  • 3 białka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj spód ciasta. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia, potem dodaj posiekane zimne masło. Rozetrzyj palcami, by powstały okruchy. Dołóż jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią lub papierem i schładzaj w lodówce przez ok. 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i włóż do okrągłej formy do pieczenia. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez ok. 15-20 minut, do momentu, aż będzie lekko zarumienione. Potem odstaw do ostudzenia.
  3. Przygotowania kremu zacznij od zagotowania mleka. Natomiast żółtka oraz cukier ubij, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Kiedy masa będzie gotowa, wolno przelej do niej gorące mleko, stale mieszając.
  4. Podgrzewaj masę na małej mocy palnika. Kiedy masa będzie gęsta, dodaj miód, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Aby przygotować masę na chrupki wierzch, białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na końcu dodaj płatki migdałowe i wymieszaj.
  6. Na wystygniętym spodzie rozłóż budyniowy krem, a następnie wyłóż pianę z płatkami migdałowymi.
  7. Miodownik włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 25-30 minut.
  8. Krój dopiero dobrze wystudzone ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier