Moja ciocia podała na imieniny. Po imprezie nie został nawet okruszek z tego ciasta

Czekoladowy biszkopt, śmietankowy krem, a do tego warstwa owocowa podbita nutą alkoholu. To deser marzeń na spotkania z rodziną czy ze znajomymi w jesiennym klimacie. Spokojnie może zastąpić tort. Przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany.

Ciasto czekoladowe pijana śliwkaCiasto czekoladowe pijana śliwka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Wczesną jesienią ciasta ze śliwkami robią furorę. "Pijana śliwka" będzie utrzymywać się na topie znacznie dłużej, bo wykorzystuje się do niej śliwki suszone. Ich smak jest mocny, zdecydowany, a jeszcze podbija go nuta alkoholu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Proste ciasto, które zrobi wrażenie na każdym

Kakaowy biszkopt i śmietankowy krem? Ten zestaw smakowy doskonale znamy z wielu deserów i trzeba przyznać, że zawsze się sprawdza. Owoce świetnie uzupełniają ten duet. Pasują do niego na przykład wiśnie, jak w torcie szwarcwaldzkim. Jego receptura powstała w Bawarii, a teraz jest jednym z najbardziej znanych deserów niemieckich. Na pewno był inspiracją dla "pijanej śliwki". W jednym i drugim wykorzystuje się owoce i alkohol. Z tego powodu taki deser możemy zaplanować na spotkanie dla dorosłych.

Lepiej sprawdzą się wiśnie czy śliwki? To już kwestia smaku. Na pewno suszone owoce w "pijanej śliwce" sprawiają, że deser ma ciekawą, korzenną nutę. Pysznie będą smakować także w wersji bezalkoholowej. Wtedy wystarczy namoczyć je w wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli zaś chcesz zrobić wersję z alkoholem, pamiętaj, że śliwki potrzebują czasu, by się nasączyć. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

"Pijana śliwka" idealna na imprezy

Warstwa owocowa:

  • 400 g suszonych śliwek,
  • 1 szklanka rumu,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru.

Biszkopt:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g masła,
  • zapach śmietankowy.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody.

Sposób wykonania:

  1. Suszone śliwki zalej wodą, dodaj cukier i pogotuj ok. 5 minut, nie powinny się rozpaść. Potem je odcedź, ale zachowaj wodę, w której się gotowały (do wersji bezalkoholowej, użyj podwójnej ilości wody oraz cukru i zostaw w takim syropie śliwki, aż zmiękną).
  2. Śliwki zalej rumem i zostaw pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  3. Przygotuj biszkopt. Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia dodaj do ubitych białek i wymieszaj.
  4. Wylej ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Wystudź.
  6. Przygotuj krem. Odlej około pół szklanki mleka, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.
  7. Do odlanej porcji dodaj obie mąki, wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Pogotuj masę ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Potem wystudź ją.
  8. Utrzyj masło dodając po łyżce przestudzoną masę oraz aromat śmietankowy.
  9. Przygotuj polewę. Masło, kakao, wodę i cukier rozpuść i pogotuj ok. 2 minut.
  10. Śliwki odcedź, alkohol połącz z odstawioną wcześniej wodą z gotowania śliwek. Ponczem nasącz biszkopt.
  11. Następnie rozprowadź krem, na wierzchu ułóż śliwki. Całość polej przestudzoną polewą.

Wybrane dla Ciebie

Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem