Moja ciocia podała na imieniny. Po imprezie nie został nawet okruszek z tego ciasta
Czekoladowy biszkopt, śmietankowy krem, a do tego warstwa owocowa podbita nutą alkoholu. To deser marzeń na spotkania z rodziną czy ze znajomymi w jesiennym klimacie. Spokojnie może zastąpić tort. Przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany.
02.10.2024 | aktual.: 02.10.2024 18:01
Wczesną jesienią ciasta ze śliwkami robią furorę. "Pijana śliwka" będzie utrzymywać się na topie znacznie dłużej, bo wykorzystuje się do niej śliwki suszone. Ich smak jest mocny, zdecydowany, a jeszcze podbija go nuta alkoholu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste ciasto, które zrobi wrażenie na każdym
Kakaowy biszkopt i śmietankowy krem? Ten zestaw smakowy doskonale znamy z wielu deserów i trzeba przyznać, że zawsze się sprawdza. Owoce świetnie uzupełniają ten duet. Pasują do niego na przykład wiśnie, jak w torcie szwarcwaldzkim. Jego receptura powstała w Bawarii, a teraz jest jednym z najbardziej znanych deserów niemieckich. Na pewno był inspiracją dla "pijanej śliwki". W jednym i drugim wykorzystuje się owoce i alkohol. Z tego powodu taki deser możemy zaplanować na spotkanie dla dorosłych.
Lepiej sprawdzą się wiśnie czy śliwki? To już kwestia smaku. Na pewno suszone owoce w "pijanej śliwce" sprawiają, że deser ma ciekawą, korzenną nutę. Pysznie będą smakować także w wersji bezalkoholowej. Wtedy wystarczy namoczyć je w wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli zaś chcesz zrobić wersję z alkoholem, pamiętaj, że śliwki potrzebują czasu, by się nasączyć. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
"Pijana śliwka" idealna na imprezy
Warstwa owocowa:
- 400 g suszonych śliwek,
- 1 szklanka rumu,
- 3/4 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru.
Biszkopt:
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 0,5 l mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g masła,
- zapach śmietankowy.
Polewa czekoladowa:
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki wody.
Sposób wykonania:
- Suszone śliwki zalej wodą, dodaj cukier i pogotuj ok. 5 minut, nie powinny się rozpaść. Potem je odcedź, ale zachowaj wodę, w której się gotowały (do wersji bezalkoholowej, użyj podwójnej ilości wody oraz cukru i zostaw w takim syropie śliwki, aż zmiękną).
- Śliwki zalej rumem i zostaw pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Przygotuj biszkopt. Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia dodaj do ubitych białek i wymieszaj.
- Wylej ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Wystudź.
- Przygotuj krem. Odlej około pół szklanki mleka, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.
- Do odlanej porcji dodaj obie mąki, wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Pogotuj masę ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Potem wystudź ją.
- Utrzyj masło dodając po łyżce przestudzoną masę oraz aromat śmietankowy.
- Przygotuj polewę. Masło, kakao, wodę i cukier rozpuść i pogotuj ok. 2 minut.
- Śliwki odcedź, alkohol połącz z odstawioną wcześniej wodą z gotowania śliwek. Ponczem nasącz biszkopt.
- Następnie rozprowadź krem, na wierzchu ułóż śliwki. Całość polej przestudzoną polewą.