WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Dodałam do biszkoptu. Wyrósł piękny, nie opadł i smakował o niebo lepiej

Pistacje to ostatnio bardzo modne orzechy. Pojawiają się w wielu deserach, jak nadzienie do pączków, w serniku, w ciastkach, lodach. Ja również jestem ich wielką miłośniczką. Dlatego odkąd odkryłam przepis na pistacjowy biszkopt, to teraz moja ulubiona baza do tortów.

Biszkopt pistacjowy jest puszysty i pysznyBiszkopt pistacjowy jest puszysty i pyszny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Najczęściej przygotowujemy biszkopt bez dodatków, bo wtedy jego delikatny smak pasuje do każdego kremu czy owoców. Jednak biszkopty "smakowe" od razu podkręcają smak tortu czy innego deseru. Znamy biszkopty kawowe, z makiem, czy z orzechami. Teraz może dołączyć do nich też pistacjowy.   

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Pistacje to zdrowe i pyszne orzechy

Pistacje w ostatnich latach zrobiły niebywałą karierę. Są w każdym modnym deserze, chrupiemy je także na przekąskę. Zawierają sporo białka, bo w porcji (czyli 30 g) jest go aż 7 g. Mają też błonnik. Kojarzymy go głównie z warzywami, a znajdziemy go też w tych orzechach. Garstka pistacji zawiera 2 g błonnika, czyli tyle co pomidor. To istotne wsparcie dla dobrego funkcjonowania układu pokarmowego. A co z tłuszczem? Pistacje mają go dużo, ale są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Działają one korzystnie na serce i układ krążenia. Dlatego zaleca się, by codziennie jeść 30 g, najlepiej różnych rodzajów orzechów, oczywiście niesolonych. Czy te w biszkopcie się liczą? Nie ma co ukrywać, że najwięcej wartości odżywczych mają nieprzetworzone orzechy.

Dobry duet z malinami

Z jakimi dodatkami najlepiej komponuje się biszkopt pistacjowy? Można go przełożyć kremem na bazie mascarpone oraz owocami, świetnie będą pasować maliny czy jeżyny. Jeśli chcesz, by deser miał mocno pistacjowy charakter, przygotuj krem z pastą pistacjową. Dobrze się też komponują z nim kremy na bazie czekolady, także białej czy kakao. Z tego przepisu biszkopt wychodzi wysoki, puszysty, łatwo go pokroić na blaty.

Biszkopt pistacjowy

Składniki:

  • szklanka pistacji bez łupinek, niesolonych,
  • 6 jajek,
  • 170 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej, tortowej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy pistacjowe zmiel na drobny pył, na przykład w blenderze.
  2. Przesiej przez sito obydwie mąki oraz proszek do pieczenia.
  3. Dodaj do mąki zmielone pistacje i wymieszaj.
  4. Oddziel żółtka od białek, które zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodaj żółtka i już tylko delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj przygotowaną mieszankę mąk, ponownie lekko wymieszaj.
  7. Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Biszkopt piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C, grzanie góra-dół.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie