PrzepisCiastaDodałam do biszkoptu. Wyrósł piękny, nie opadł i smakował o niebo lepiej

Dodałam do biszkoptu. Wyrósł piękny, nie opadł i smakował o niebo lepiej

Biszkopt pistacjowy jest puszysty i pyszny
Biszkopt pistacjowy jest puszysty i pyszny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.09.2024 09:05, aktual.: 07.09.2024 09:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pistacje to ostatnio bardzo modne orzechy. Pojawiają się w wielu deserach, jak nadzienie do pączków, w serniku, w ciastkach, lodach. Ja również jestem ich wielką miłośniczką. Dlatego odkąd odkryłam przepis na pistacjowy biszkopt, to teraz moja ulubiona baza do tortów.

Najczęściej przygotowujemy biszkopt bez dodatków, bo wtedy jego delikatny smak pasuje do każdego kremu czy owoców. Jednak biszkopty "smakowe" od razu podkręcają smak tortu czy innego deseru. Znamy biszkopty kawowe, z makiem, czy z orzechami. Teraz może dołączyć do nich też pistacjowy.   

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacje to zdrowe i pyszne orzechy

Pistacje w ostatnich latach zrobiły niebywałą karierę. Są w każdym modnym deserze, chrupiemy je także na przekąskę. Zawierają sporo białka, bo w porcji (czyli 30 g) jest go aż 7 g. Mają też błonnik. Kojarzymy go głównie z warzywami, a znajdziemy go też w tych orzechach. Garstka pistacji zawiera 2 g błonnika, czyli tyle co pomidor. To istotne wsparcie dla dobrego funkcjonowania układu pokarmowego. A co z tłuszczem? Pistacje mają go dużo, ale są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Działają one korzystnie na serce i układ krążenia. Dlatego zaleca się, by codziennie jeść 30 g, najlepiej różnych rodzajów orzechów, oczywiście niesolonych. Czy te w biszkopcie się liczą? Nie ma co ukrywać, że najwięcej wartości odżywczych mają nieprzetworzone orzechy.

Dobry duet z malinami

Z jakimi dodatkami najlepiej komponuje się biszkopt pistacjowy? Można go przełożyć kremem na bazie mascarpone oraz owocami, świetnie będą pasować maliny czy jeżyny. Jeśli chcesz, by deser miał mocno pistacjowy charakter, przygotuj krem z pastą pistacjową. Dobrze się też komponują z nim kremy na bazie czekolady, także białej czy kakao. Z tego przepisu biszkopt wychodzi wysoki, puszysty, łatwo go pokroić na blaty.

Biszkopt pistacjowy

Składniki:

  • szklanka pistacji bez łupinek, niesolonych,
  • 6 jajek,
  • 170 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej, tortowej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy pistacjowe zmiel na drobny pył, na przykład w blenderze.
  2. Przesiej przez sito obydwie mąki oraz proszek do pieczenia.
  3. Dodaj do mąki zmielone pistacje i wymieszaj.
  4. Oddziel żółtka od białek, które zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodaj żółtka i już tylko delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj przygotowaną mieszankę mąk, ponownie lekko wymieszaj.
  7. Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Biszkopt piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C, grzanie góra-dół.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także