Dodałam do biszkoptu. Wyrósł piękny, nie opadł i smakował o niebo lepiej

Pistacje to ostatnio bardzo modne orzechy. Pojawiają się w wielu deserach, jak nadzienie do pączków, w serniku, w ciastkach, lodach. Ja również jestem ich wielką miłośniczką. Dlatego odkąd odkryłam przepis na pistacjowy biszkopt, to teraz moja ulubiona baza do tortów.

Biszkopt pistacjowy jest puszysty i pysznyBiszkopt pistacjowy jest puszysty i pyszny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Najczęściej przygotowujemy biszkopt bez dodatków, bo wtedy jego delikatny smak pasuje do każdego kremu czy owoców. Jednak biszkopty "smakowe" od razu podkręcają smak tortu czy innego deseru. Znamy biszkopty kawowe, z makiem, czy z orzechami. Teraz może dołączyć do nich też pistacjowy.   

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Pistacje to zdrowe i pyszne orzechy

Pistacje w ostatnich latach zrobiły niebywałą karierę. Są w każdym modnym deserze, chrupiemy je także na przekąskę. Zawierają sporo białka, bo w porcji (czyli 30 g) jest go aż 7 g. Mają też błonnik. Kojarzymy go głównie z warzywami, a znajdziemy go też w tych orzechach. Garstka pistacji zawiera 2 g błonnika, czyli tyle co pomidor. To istotne wsparcie dla dobrego funkcjonowania układu pokarmowego. A co z tłuszczem? Pistacje mają go dużo, ale są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Działają one korzystnie na serce i układ krążenia. Dlatego zaleca się, by codziennie jeść 30 g, najlepiej różnych rodzajów orzechów, oczywiście niesolonych. Czy te w biszkopcie się liczą? Nie ma co ukrywać, że najwięcej wartości odżywczych mają nieprzetworzone orzechy.

Dobry duet z malinami

Z jakimi dodatkami najlepiej komponuje się biszkopt pistacjowy? Można go przełożyć kremem na bazie mascarpone oraz owocami, świetnie będą pasować maliny czy jeżyny. Jeśli chcesz, by deser miał mocno pistacjowy charakter, przygotuj krem z pastą pistacjową. Dobrze się też komponują z nim kremy na bazie czekolady, także białej czy kakao. Z tego przepisu biszkopt wychodzi wysoki, puszysty, łatwo go pokroić na blaty.

Biszkopt pistacjowy

Składniki:

  • szklanka pistacji bez łupinek, niesolonych,
  • 6 jajek,
  • 170 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej, tortowej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy pistacjowe zmiel na drobny pył, na przykład w blenderze.
  2. Przesiej przez sito obydwie mąki oraz proszek do pieczenia.
  3. Dodaj do mąki zmielone pistacje i wymieszaj.
  4. Oddziel żółtka od białek, które zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodaj żółtka i już tylko delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj przygotowaną mieszankę mąk, ponownie lekko wymieszaj.
  7. Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Biszkopt piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C, grzanie góra-dół.
Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇