WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Ten biszkopt zachwyca nie tylko miłośników kawy. Banalnie prosty, a efekt jak z najlepszej cukierni

Maj i czerwiec to miesiące, które obfitują w rodzinne imprezy. Na wielu z nich tradycyjnie pojawiają się torty. Chcesz zaskoczyć bliskich? Przygotuj ten deser z kawowym biszkoptem. Jest pyszny, lekki i pasuje do wielu kremów. Przepis jest banalnie prosty.

Kawowy biszkopt jest idealny do wielu tortów. Kawowy biszkopt jest idealny do wielu tortów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiedy uda się biszkopt, do pysznego tortu już tylko krok. Ten deser wymaga trochę pracy, ale efekt jest zawsze spektakularny. W końcu przygotowujemy go tylko na specjalne okazje.

Wyrasta i nie opada

Przepis i sposób wykonania biszkoptu wydają się bardzo proste. Jednak na pewno każdej z nas zdarzyło się, że ten wypiek po prostu się nie udał. Nie wyrósł, opadł, był mało pulchny... Tu wszystko opiera się na bardzo starannym przygotowaniu ciasta, bo do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia. Biszkopt wyrasta tylko dzięki dokładnemu ubiciu jajek, a potem delikatnemu wymieszaniu z mąką. A co zrobić by nie opadł? Bardzo znany jest trik z upuszczaniem biszkoptu po upieczeniu. Wystarczy to zrobić z wysokości około 30 centymetrów.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Z sezonowymi owocami

Biszkopt kawowy bazuje na klasycznym przepisie. Dodaje się jednak do niego odrobinę kawy. Napar powinien być mocny, sprawdzi się espresso. Potrzebna jest też łyżeczka bardzo drobno zmielonych ziaren. Dzięki temu biszkopt zyskuje ciekawy posmak. Klasycznie łączy się go z kremem czekoladowym, kawowym czy orzechowym. Jednak w sezonie na świeże owoce, warto przełamywać tradycyjne zestawienia.

Według mnie biszkopt kawowy sprawdza się także do kremu śmietankowego i truskawek. Świetnie łączy się także z borówkami. Nawet gdy użyjemy owoców, deser warto posypać wiórkami czekolady. Czekolada i kawa to dobrana para i wzajemnie podbijają swoje smaki.

Biszkopt kawowy

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka bardzo drobno zmielonej kawy,
  • 3 łyżki espresso lub mocnej kawy.

Sposób przygotowania:

  1. Białka starannie oddziel od żółtek i ubijaj je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier oraz cukier z wanilią.
  2. Następnie zacznij dokładać po jednym żółtku i po łyżce wystudzonego espresso.
  3. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną oraz mieloną kawę. Masę szybko wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj jego powierzchnię.
  5. Biszkopt piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Po wystudzeniu w temperaturze pokojowej możesz przekroić go na dwa lub trzy blaty.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste