Ten biszkopt zachwyca nie tylko miłośników kawy. Banalnie prosty, a efekt jak z najlepszej cukierni
Maj i czerwiec to miesiące, które obfitują w rodzinne imprezy. Na wielu z nich tradycyjnie pojawiają się torty. Chcesz zaskoczyć bliskich? Przygotuj ten deser z kawowym biszkoptem. Jest pyszny, lekki i pasuje do wielu kremów. Przepis jest banalnie prosty.
04.06.2024 | aktual.: 04.06.2024 10:21
Kiedy uda się biszkopt, do pysznego tortu już tylko krok. Ten deser wymaga trochę pracy, ale efekt jest zawsze spektakularny. W końcu przygotowujemy go tylko na specjalne okazje.
Wyrasta i nie opada
Przepis i sposób wykonania biszkoptu wydają się bardzo proste. Jednak na pewno każdej z nas zdarzyło się, że ten wypiek po prostu się nie udał. Nie wyrósł, opadł, był mało pulchny... Tu wszystko opiera się na bardzo starannym przygotowaniu ciasta, bo do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia. Biszkopt wyrasta tylko dzięki dokładnemu ubiciu jajek, a potem delikatnemu wymieszaniu z mąką. A co zrobić by nie opadł? Bardzo znany jest trik z upuszczaniem biszkoptu po upieczeniu. Wystarczy to zrobić z wysokości około 30 centymetrów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z sezonowymi owocami
Biszkopt kawowy bazuje na klasycznym przepisie. Dodaje się jednak do niego odrobinę kawy. Napar powinien być mocny, sprawdzi się espresso. Potrzebna jest też łyżeczka bardzo drobno zmielonych ziaren. Dzięki temu biszkopt zyskuje ciekawy posmak. Klasycznie łączy się go z kremem czekoladowym, kawowym czy orzechowym. Jednak w sezonie na świeże owoce, warto przełamywać tradycyjne zestawienia.
Według mnie biszkopt kawowy sprawdza się także do kremu śmietankowego i truskawek. Świetnie łączy się także z borówkami. Nawet gdy użyjemy owoców, deser warto posypać wiórkami czekolady. Czekolada i kawa to dobrana para i wzajemnie podbijają swoje smaki.
Biszkopt kawowy
Składniki:
- 3 duże jajka,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- pół szklanki drobnego cukru,
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 łyżeczka bardzo drobno zmielonej kawy,
- 3 łyżki espresso lub mocnej kawy.
Sposób przygotowania:
- Białka starannie oddziel od żółtek i ubijaj je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier oraz cukier z wanilią.
- Następnie zacznij dokładać po jednym żółtku i po łyżce wystudzonego espresso.
- Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną oraz mieloną kawę. Masę szybko wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj jego powierzchnię.
- Biszkopt piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po wystudzeniu w temperaturze pokojowej możesz przekroić go na dwa lub trzy blaty.