Ten biszkopt zachwyca nie tylko miłośników kawy. Banalnie prosty, a efekt jak z najlepszej cukierni

Maj i czerwiec to miesiące, które obfitują w rodzinne imprezy. Na wielu z nich tradycyjnie pojawiają się torty. Chcesz zaskoczyć bliskich? Przygotuj ten deser z kawowym biszkoptem. Jest pyszny, lekki i pasuje do wielu kremów. Przepis jest banalnie prosty.

Kawowy biszkopt jest idealny do wielu tortów. Kawowy biszkopt jest idealny do wielu tortów.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiedy uda się biszkopt, do pysznego tortu już tylko krok. Ten deser wymaga trochę pracy, ale efekt jest zawsze spektakularny. W końcu przygotowujemy go tylko na specjalne okazje.

Wyrasta i nie opada

Przepis i sposób wykonania biszkoptu wydają się bardzo proste. Jednak na pewno każdej z nas zdarzyło się, że ten wypiek po prostu się nie udał. Nie wyrósł, opadł, był mało pulchny... Tu wszystko opiera się na bardzo starannym przygotowaniu ciasta, bo do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia. Biszkopt wyrasta tylko dzięki dokładnemu ubiciu jajek, a potem delikatnemu wymieszaniu z mąką. A co zrobić by nie opadł? Bardzo znany jest trik z upuszczaniem biszkoptu po upieczeniu. Wystarczy to zrobić z wysokości około 30 centymetrów.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Z sezonowymi owocami

Biszkopt kawowy bazuje na klasycznym przepisie. Dodaje się jednak do niego odrobinę kawy. Napar powinien być mocny, sprawdzi się espresso. Potrzebna jest też łyżeczka bardzo drobno zmielonych ziaren. Dzięki temu biszkopt zyskuje ciekawy posmak. Klasycznie łączy się go z kremem czekoladowym, kawowym czy orzechowym. Jednak w sezonie na świeże owoce, warto przełamywać tradycyjne zestawienia.

Według mnie biszkopt kawowy sprawdza się także do kremu śmietankowego i truskawek. Świetnie łączy się także z borówkami. Nawet gdy użyjemy owoców, deser warto posypać wiórkami czekolady. Czekolada i kawa to dobrana para i wzajemnie podbijają swoje smaki.

Biszkopt kawowy

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka bardzo drobno zmielonej kawy,
  • 3 łyżki espresso lub mocnej kawy.

Sposób przygotowania:

  1. Białka starannie oddziel od żółtek i ubijaj je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier oraz cukier z wanilią.
  2. Następnie zacznij dokładać po jednym żółtku i po łyżce wystudzonego espresso.
  3. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną oraz mieloną kawę. Masę szybko wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj jego powierzchnię.
  5. Biszkopt piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Po wystudzeniu w temperaturze pokojowej możesz przekroić go na dwa lub trzy blaty.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟