Mrożona kawa z Nutellą lepsza niż w kawiarni. Słodki deser i napój w jednym
14.10.2023 07:45, aktual.: 20.03.2024 13:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mrożona kawa to przepis na pyszny deser i orzeźwiający napój w jednym. Smakuje lepiej niż z popularnych sieci kawiarni i bez problemu przygotujesz ją w domu. Słodki raj zamknięty w szklance umili popołudnia.
Mrożona kawa to jeden z moich ulubionych napojów. Chociaż kojarzy się przede wszystkim z latem, to uwielbiam sięgać po nią przez cały rok. Skutecznie zaspokaja chęć na coś słodkiego i przynosi orzeźwienie. Serwuję ją zawsze w wysokiej szklance z przezroczystego szkła, żeby dobrze pokazać piękne warstwy, jakie tworzy kawa, mleko i czekoladowy spód. Zamiast klasycznego mleka krowiego postawiłam na napój kokosowy, dzięki czemu moja mrożona kawa z Nutellą zyskała dodatkowy, rajski smak delikatnego kokosa. Ten napój to świetna propozycja na randkę lub spotkanie z ulubioną przyjaciółką. Zamiast Nutelli możesz użyć dowolnego kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego. Polecam sięgnąć po taki bez kawałków orzechów, żeby zachować płynną, aksamitną konsystencję.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożona kawa z Nutellą
Składniki:
- 3 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego,
- 50 ml mleka kokosowego,
- lód - kilka kostek,
- 50 ml kawy rozpuszczalnej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na dno szklanki dodaję krem czekoladowy. Aby był bardziej płynny i lepiej odchodził od łyżeczki, możesz wstawić słoiczek do miski z gorącą wodą. Taka kąpiel sprawi, że konsystencja będzie bardziej płynna. Wygodniej będzie ją przełożyć do szklanki i później wymieszać z pozostałymi składnikami.
Krok 2. Wlewam odrobinę mleka kokosowego i miksuję je z kremem czekoladowym.
Krok 3. Zmiksowaną masę przelewam do wysokiej i dość wąskiej szklanki. Następnie wypełniam naczynie lodem i wlewam mleko kokosowe. Pamiętaj, żeby zostawić jeszcze miejsce na kawę.
Krok 4. Na sam koniec wlewam zaparzoną kawę rozpuszczalną. Przed wypiciem mieszam napój słomką, aby połączyć warstwy. Pyszny, orzeźwiający napój i słodki deser w jednym jest już gotowy. Uwielbiam ten przepis.