Mrożona kawa z Nutellą lepsza niż w kawiarni. Słodki deser i napój w jednym

Mrożona kawa to przepis na pyszny deser i orzeźwiający napój w jednym. Smakuje lepiej niż z popularnych sieci kawiarni i bez problemu przygotujesz ją w domu. Słodki raj zamknięty w szklance umili popołudnia.

Mrożona kawa z Nutellą- PysznościMrożona kawa z Nutellą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Mrożona kawa to jeden z moich ulubionych napojów. Chociaż kojarzy się przede wszystkim z latem, to uwielbiam sięgać po nią przez cały rok. Skutecznie zaspokaja chęć na coś słodkiego i przynosi orzeźwienie. Serwuję ją zawsze w wysokiej szklance z przezroczystego szkła, żeby dobrze pokazać piękne warstwy, jakie tworzy kawa, mleko i czekoladowy spód. Zamiast klasycznego mleka krowiego postawiłam na napój kokosowy, dzięki czemu moja mrożona kawa z Nutellą zyskała dodatkowy, rajski smak delikatnego kokosa. Ten napój to świetna propozycja na randkę lub spotkanie z ulubioną przyjaciółką. Zamiast Nutelli możesz użyć dowolnego kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego. Polecam sięgnąć po taki bez kawałków orzechów, żeby zachować płynną, aksamitną konsystencję.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa z Nutellą. Lepsza niż z kawiarni

Mrożona kawa z Nutellą

Składniki:

  • 3 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego,
  • 50 ml mleka kokosowego, 
  • lód - kilka kostek, 
  • 50 ml kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na dno szklanki dodaję krem czekoladowy. Aby był bardziej płynny i lepiej odchodził od łyżeczki, możesz wstawić słoiczek do miski z gorącą wodą. Taka kąpiel sprawi, że konsystencja będzie bardziej płynna. Wygodniej będzie ją przełożyć do szklanki i później wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 2. Wlewam odrobinę mleka kokosowego i miksuję je z kremem czekoladowym.

Mrożona kawa- Pyszności
Mrożona kawa - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Zmiksowaną masę przelewam do wysokiej i dość wąskiej szklanki. Następnie wypełniam naczynie lodem i wlewam mleko kokosowe. Pamiętaj, żeby zostawić jeszcze miejsce na kawę.

Mrożona kawa z Nutellą- Pyszności
Mrożona kawa z Nutellą - Pyszności © Licencjodawca

Krok 4. Na sam koniec wlewam zaparzoną kawę rozpuszczalną. Przed wypiciem mieszam napój słomką, aby połączyć warstwy. Pyszny, orzeźwiający napój i słodki deser w jednym jest już gotowy. Uwielbiam ten przepis.

Mrożona kawa z Nutellą- Pyszności
Mrożona kawa z Nutellą - Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟