Wymień cynamon na sezonowy dodatek. Te drożdżówki to niebo w gębie

Co przygotować z truskawek? Biszkoptowe przekładańce czy serniki na zimno chowają się przy tym deserze. Odłóż na chwilę ulubione przepisy i przygotuj drożdżowe ślimaczki na wzór popularnych cynamonek. Ślinka cieknie na sam widok.

Drożdżówki z truskawkamiDrożdżówki z truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uwielbiasz cynamonki? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj drożdżowych ślimaczków z owocowym nadzieniem. Mięciutkie, słodkie i dosłownie tonące w truskawkowym musie staną się hitem na twoim stole. Lepiej przygotuj podwójną porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Drożdżówki z truskawkami, czyli ślimaczki w stylu cynamonek

Mięciutkie drożdżowe bułeczki z truskawkami, przypominające cynamonowe ślimaczki, to absolutny hit sezonu. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z truskawek, to oto właśnie przed tobą genialny przepis. Śniadanie na słodko, przekąska do pracy, poczęstunek dla znajomych, popołudniowa kawa z przyjaciółką - drożdżówka z truskawką, gdziekolwiek się pojawi, kradnie show.

Przygotowanie drożdżówek z truskawkami nie jest trudne. Jeśli wyrabianie drożdżowego ciasta nie ma przed tobą tajemnic, zrobisz je z zamkniętymi oczami. A osoby, które nie są za pan brat z wypiekami, bez obaw mogą zabrać się za drożdżówki z poniższego przepisu. Ciasto powstaje na bazie drożdży instant, całość wymaga więc jedynie wymieszania. Cała reszta pójdzie jak z płatka.

Truskawki to doskonały dodatek drożdżowych ślimaków
Truskawki to doskonały dodatek drożdżowych ślimaków © Adobe Stock

Zwijane bułeczki z truskawkami. Przepis

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 op. drożdży suszone instant (7 g),
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • 100 g roztopionego masła,
  • pół łyżeczki cukru.

DODATKOWO

  • 500 g truskawek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 70 ml zimnej wody,
  • lukier (200 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki gorącej wody).

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj z wodą i jajkiem.
  2. W misce połącz przesianą mąkę, suche drożdże, cukier oraz sól. Dodaj do nich mieszaninę z mlekiem i zagnieć jednolite ciasto.
  3. Na końcu dodaj roztopione ciasto i zagnieć ponownie ciasto. Po tym przykryj je ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  4. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Podgrzej je na patelni z cukrem. Gotuj całość ok. 15 minut.
  5. Pod koniec dodaj do truskawek mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotuj całość, a następnie odstaw do wystudzenia.
  6. Gotowe ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na prostokąt.
  7. Wysmaruj ciasto przygotowanym truskawkowym musem, a następnie zwiń je w rulon i pokrój na 12 kawałków o grubości ok. 3 cm.
  8. Formę do pieczenia wysmaruj olejem lub masłem. Poukładaj w niej ślimaczki, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Po tym czasie wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 25 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟