Wymień cynamon na sezonowy dodatek. Te drożdżówki to niebo w gębie

Co przygotować z truskawek? Biszkoptowe przekładańce czy serniki na zimno chowają się przy tym deserze. Odłóż na chwilę ulubione przepisy i przygotuj drożdżowe ślimaczki na wzór popularnych cynamonek. Ślinka cieknie na sam widok.

Drożdżówki z truskawkamiDrożdżówki z truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uwielbiasz cynamonki? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj drożdżowych ślimaczków z owocowym nadzieniem. Mięciutkie, słodkie i dosłownie tonące w truskawkowym musie staną się hitem na twoim stole. Lepiej przygotuj podwójną porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Drożdżówki z truskawkami, czyli ślimaczki w stylu cynamonek

Mięciutkie drożdżowe bułeczki z truskawkami, przypominające cynamonowe ślimaczki, to absolutny hit sezonu. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z truskawek, to oto właśnie przed tobą genialny przepis. Śniadanie na słodko, przekąska do pracy, poczęstunek dla znajomych, popołudniowa kawa z przyjaciółką - drożdżówka z truskawką, gdziekolwiek się pojawi, kradnie show.

Przygotowanie drożdżówek z truskawkami nie jest trudne. Jeśli wyrabianie drożdżowego ciasta nie ma przed tobą tajemnic, zrobisz je z zamkniętymi oczami. A osoby, które nie są za pan brat z wypiekami, bez obaw mogą zabrać się za drożdżówki z poniższego przepisu. Ciasto powstaje na bazie drożdży instant, całość wymaga więc jedynie wymieszania. Cała reszta pójdzie jak z płatka.

Truskawki to doskonały dodatek drożdżowych ślimaków
Truskawki to doskonały dodatek drożdżowych ślimaków © Adobe Stock

Zwijane bułeczki z truskawkami. Przepis

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 op. drożdży suszone instant (7 g),
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • 100 g roztopionego masła,
  • pół łyżeczki cukru.

DODATKOWO

  • 500 g truskawek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 70 ml zimnej wody,
  • lukier (200 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki gorącej wody).

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj z wodą i jajkiem.
  2. W misce połącz przesianą mąkę, suche drożdże, cukier oraz sól. Dodaj do nich mieszaninę z mlekiem i zagnieć jednolite ciasto.
  3. Na końcu dodaj roztopione ciasto i zagnieć ponownie ciasto. Po tym przykryj je ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  4. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Podgrzej je na patelni z cukrem. Gotuj całość ok. 15 minut.
  5. Pod koniec dodaj do truskawek mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotuj całość, a następnie odstaw do wystudzenia.
  6. Gotowe ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na prostokąt.
  7. Wysmaruj ciasto przygotowanym truskawkowym musem, a następnie zwiń je w rulon i pokrój na 12 kawałków o grubości ok. 3 cm.
  8. Formę do pieczenia wysmaruj olejem lub masłem. Poukładaj w niej ślimaczki, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Po tym czasie wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 25 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze