PrzepisCiastaWymień cynamon na sezonowy dodatek. Te drożdżówki to niebo w gębie

Wymień cynamon na sezonowy dodatek. Te drożdżówki to niebo w gębie

Co przygotować z truskawek? Biszkoptowe przekładańce czy serniki na zimno chowają się przy tym deserze. Odłóż na chwilę ulubione przepisy i przygotuj drożdżowe ślimaczki na wzór popularnych cynamonek. Ślinka cieknie na sam widok.

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.05.2024 | aktual.: 21.05.2024 15:31

Uwielbiasz cynamonki? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj drożdżowych ślimaczków z owocowym nadzieniem. Mięciutkie, słodkie i dosłownie tonące w truskawkowym musie staną się hitem na twoim stole. Lepiej przygotuj podwójną porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżówki z truskawkami, czyli ślimaczki w stylu cynamonek

Mięciutkie drożdżowe bułeczki z truskawkami, przypominające cynamonowe ślimaczki, to absolutny hit sezonu. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z truskawek, to oto właśnie przed tobą genialny przepis. Śniadanie na słodko, przekąska do pracy, poczęstunek dla znajomych, popołudniowa kawa z przyjaciółką - drożdżówka z truskawką, gdziekolwiek się pojawi, kradnie show.

Przygotowanie drożdżówek z truskawkami nie jest trudne. Jeśli wyrabianie drożdżowego ciasta nie ma przed tobą tajemnic, zrobisz je z zamkniętymi oczami. A osoby, które nie są za pan brat z wypiekami, bez obaw mogą zabrać się za drożdżówki z poniższego przepisu. Ciasto powstaje na bazie drożdży instant, całość wymaga więc jedynie wymieszania. Cała reszta pójdzie jak z płatka.

Truskawki to doskonały dodatek drożdżowych ślimaków
Truskawki to doskonały dodatek drożdżowych ślimaków© Adobe Stock

Zwijane bułeczki z truskawkami. Przepis

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 op. drożdży suszone instant (7 g),
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • 100 g roztopionego masła,
  • pół łyżeczki cukru.

DODATKOWO

  • 500 g truskawek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 70 ml zimnej wody,
  • lukier (200 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki gorącej wody).

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj z wodą i jajkiem.
  2. W misce połącz przesianą mąkę, suche drożdże, cukier oraz sól. Dodaj do nich mieszaninę z mlekiem i zagnieć jednolite ciasto.
  3. Na końcu dodaj roztopione ciasto i zagnieć ponownie ciasto. Po tym przykryj je ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  4. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Podgrzej je na patelni z cukrem. Gotuj całość ok. 15 minut.
  5. Pod koniec dodaj do truskawek mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotuj całość, a następnie odstaw do wystudzenia.
  6. Gotowe ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na prostokąt.
  7. Wysmaruj ciasto przygotowanym truskawkowym musem, a następnie zwiń je w rulon i pokrój na 12 kawałków o grubości ok. 3 cm.
  8. Formę do pieczenia wysmaruj olejem lub masłem. Poukładaj w niej ślimaczki, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Po tym czasie wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 25 minut.
Wybrane dla Ciebie