Truskawki podaję na obiad. Dzieci uwielbiają je w takim wydaniu

Knedle z truskawkami to doskonały pomysł na obiad, który zadowoli wszystkich domowników, a zwłaszcza tych najmłodszych. To delikatne ciasto z twarogu, chrupiąca panierka i soczyste owoce z pewnością staną się stałym elementem twojego kulinarnego repertuaru. Zalecamy przygotować ich więcej, ponieważ mogą zniknąć z talerzy w mgnieniu oka.

Knedle z truskawkamiKnedle z truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uwielbiam serwować truskawki w tym wydaniu. To idealny obiad na lato, który wpisze się w gust niejednego niejadka. Ciasto na bazie twarogu, soczysta i słodka truskawka, a całość jest uzupełniona chrupiącą, maślaną panierką orzechową. Czy to nie brzmi zachwycająco? Przygotowanie tego dania nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a efekt końcowy na pewno oczaruje wszystkich członków rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na "zupę nic". W województwie zachodniopomorskim jadano ją na okrągło

Twarogowe knedle z truskawkami. Idealny obiad dla całej rodziny

Knedle zwykle przyrządza się z ciasta ziemniaczanego (z mąki i gotowanych ziemniaków) lub parzonego. Ja polecam przepis na ciasto twarogowe. Biały ser nada knedlom niezwykłej miękkości i podniesie ich wartość odżywczą. Dodatkowo kluski otulam chrupiącą, maślano-orzechową panierką. To prawdziwa uczta dla podniebienia.

W sezonie letnim, kiedy dostępne są pyszne, świeże truskawki, byłoby grzechem nie wykorzystać ich do przygotowania tych znakomitych klusek. Smak dania podkreśla wanilia, a ewentualną mdłość przełamuje świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Zamiast orzechowej panierki możesz zdecydować się na dodatek śmietany lub owocowego musu. Tak przygotowane knedle to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Przygotuj na obiad knedle z truskawkami
Przygotuj na obiad knedle z truskawkami © Pixabay

Knedle z ciasta twarogowego z truskawkami. Przepis

Składniki:

  • 400 g tłustego twarogu,
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru (miodu/syropu klonowego),
  • 30 g masła,
  • 200 g bułki tartej,
  • pół laski wanilii,
  • sok z połowy cytryny,
  • całe truskawki, najlepiej duże i słodkie.

DODATKOWO

  • 150 g orzechów włoskich lub laskowych,
  • 100 g masła,
  • 70 g cukru (lub innego słodzidła).

Przygotowanie:

  1. Odciśnięty twaróg wymieszaj z jajkami na gładką masę. Dodaj połowę laski wanilii oraz 60 gramów cukru.
  2. Następnie dodaj do masy masło, sok z cytryny i bułkę tartą. Wyrób z całości ciasto. Gotowe odłóż do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj posypkę: na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, a kiedy składniki połączą się, dorzuć posiekane orzechy.
  4. Truskawki umyj, pozbądź się szypułek.
  5. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 8 części.
  6. Każdy kawałek ciasta rozklep w dłoniach, a na środku połóż truskawkę. Zlep całość, formując zgrabne kulki.
  7. Knedle z truskawkami gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia.
  8. Gotowe zanurz w orzechowej panierce.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej