Truskawki podaję na obiad. Dzieci uwielbiają je w takim wydaniu
Knedle z truskawkami to doskonały pomysł na obiad, który zadowoli wszystkich domowników, a zwłaszcza tych najmłodszych. To delikatne ciasto z twarogu, chrupiąca panierka i soczyste owoce z pewnością staną się stałym elementem twojego kulinarnego repertuaru. Zalecamy przygotować ich więcej, ponieważ mogą zniknąć z talerzy w mgnieniu oka.
20.05.2024 11:17
Uwielbiam serwować truskawki w tym wydaniu. To idealny obiad na lato, który wpisze się w gust niejednego niejadka. Ciasto na bazie twarogu, soczysta i słodka truskawka, a całość jest uzupełniona chrupiącą, maślaną panierką orzechową. Czy to nie brzmi zachwycająco? Przygotowanie tego dania nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a efekt końcowy na pewno oczaruje wszystkich członków rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Twarogowe knedle z truskawkami. Idealny obiad dla całej rodziny
Knedle zwykle przyrządza się z ciasta ziemniaczanego (z mąki i gotowanych ziemniaków) lub parzonego. Ja polecam przepis na ciasto twarogowe. Biały ser nada knedlom niezwykłej miękkości i podniesie ich wartość odżywczą. Dodatkowo kluski otulam chrupiącą, maślano-orzechową panierką. To prawdziwa uczta dla podniebienia.
W sezonie letnim, kiedy dostępne są pyszne, świeże truskawki, byłoby grzechem nie wykorzystać ich do przygotowania tych znakomitych klusek. Smak dania podkreśla wanilia, a ewentualną mdłość przełamuje świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Zamiast orzechowej panierki możesz zdecydować się na dodatek śmietany lub owocowego musu. Tak przygotowane knedle to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Zobacz także
Knedle z ciasta twarogowego z truskawkami. Przepis
Składniki:
- 400 g tłustego twarogu,
- 2 jajka,
- 60 g cukru (miodu/syropu klonowego),
- 30 g masła,
- 200 g bułki tartej,
- pół laski wanilii,
- sok z połowy cytryny,
- całe truskawki, najlepiej duże i słodkie.
DODATKOWO
- 150 g orzechów włoskich lub laskowych,
- 100 g masła,
- 70 g cukru (lub innego słodzidła).
Przygotowanie:
- Odciśnięty twaróg wymieszaj z jajkami na gładką masę. Dodaj połowę laski wanilii oraz 60 gramów cukru.
- Następnie dodaj do masy masło, sok z cytryny i bułkę tartą. Wyrób z całości ciasto. Gotowe odłóż do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj posypkę: na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, a kiedy składniki połączą się, dorzuć posiekane orzechy.
- Truskawki umyj, pozbądź się szypułek.
- Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 8 części.
- Każdy kawałek ciasta rozklep w dłoniach, a na środku połóż truskawkę. Zlep całość, formując zgrabne kulki.
- Knedle z truskawkami gotuj na małym ogniu w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia.
- Gotowe zanurz w orzechowej panierce.