PrzepisŚniadanieZ resztek twarogu robię pyszny omlet. Smakuje jak domowy sernik

Z resztek twarogu robię pyszny omlet. Smakuje jak domowy sernik

Omlet z twarogiem  - Pyszności
Omlet z twarogiem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pixabay
22.04.2024 13:20

Kiedy w lodówce znajdę trochę zapomnianego twarogu, od razu wiem, co zjem na śniadanie. Zamiast przygotowywać twarożek ze szczypiorkiem czy śniadaniową pastę na kanapki, zamieniam go w pyszny, delikatny omlet.

Omlet twarogowy to świetny pomysł na pyszne rozpoczęcie dnia. Smakuje nieco jak sernik, dzięki czemu już na śniadanie zjadamy deser. Przepis jest naprawdę prosty i szybki. W połączeniu ze świeżymi owocami smakuje po prostu nieziemsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet twarogowy - jak zrobić?

Omlet z dodatkiem twarogu to przepis, który pozwoli z uśmiechem rozpocząć nawet najbardziej pochmurny dzień. Jest nie tylko smaczny, ale również pożywny. Twaróg jest doskonałym źródłem białka oraz wapnia. Podnosi wartość odżywczą dania i sprawia, że w brzuchu szybko kiszki marsza nie zagrają.

Omlet "grzybek" jak za dawnych lat
Omlet "grzybek" jak za dawnych lat© Adobe Stock | fotosenukas

Świetnie sprawdzi się tutaj twaróg sernikowy. Omlet twarogowy posmarowany jogurtem naturalnym i posypany owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jogurt dodaje mu lekkiej kwaskowości, a owoce słodyczy i świeżości. Możesz sięgnąć również po serek homogenizowany lub wykorzystać same owoce. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i zdrowe śniadanie, omlet twarogowy z owocami to idealny wybór. Wypróbuj go koniecznie!

Składniki:

  • 200 g twarogu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta soli,
  • masło do smażenia,
  • ulubione owoce (np. truskawki, borówki, maliny),
  • cukier puder - do posypania (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem ze śmietaną na gładką masę.
  2. Oddziel białka od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą pianę.
  3. Do żółtek dodaj mąkę oraz twaróg i wymieszaj.
  4. Do masy twarogowej dodawaj stopniowo ubitą pianę, mieszając masę szpatułką, aby zachowała swoją puszystość.
  5. Na patelni rozgrzać masło.
  6. Wylej masę omletową na patelnię i smaż na małym ogniu przez około 2-3 minuty, do momentu ścięcia spodu.
  7. Odwróć omlet, zsuwając go na patelnię i smaż z drugiej strony.

Gotowy omlet podaj z ulubionymi owocami. Możesz dodatkowo oprószyć całość cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą. Sprawdzi się tutaj czekoladowa lub po prostu serek homogenizowany. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także