Z resztek twarogu robię pyszny omlet. Smakuje jak domowy sernik
Kiedy w lodówce znajdę trochę zapomnianego twarogu, od razu wiem, co zjem na śniadanie. Zamiast przygotowywać twarożek ze szczypiorkiem czy śniadaniową pastę na kanapki, zamieniam go w pyszny, delikatny omlet.
22.04.2024 13:20
Omlet twarogowy to świetny pomysł na pyszne rozpoczęcie dnia. Smakuje nieco jak sernik, dzięki czemu już na śniadanie zjadamy deser. Przepis jest naprawdę prosty i szybki. W połączeniu ze świeżymi owocami smakuje po prostu nieziemsko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omlet twarogowy - jak zrobić?
Omlet z dodatkiem twarogu to przepis, który pozwoli z uśmiechem rozpocząć nawet najbardziej pochmurny dzień. Jest nie tylko smaczny, ale również pożywny. Twaróg jest doskonałym źródłem białka oraz wapnia. Podnosi wartość odżywczą dania i sprawia, że w brzuchu szybko kiszki marsza nie zagrają.
Świetnie sprawdzi się tutaj twaróg sernikowy. Omlet twarogowy posmarowany jogurtem naturalnym i posypany owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jogurt dodaje mu lekkiej kwaskowości, a owoce słodyczy i świeżości. Możesz sięgnąć również po serek homogenizowany lub wykorzystać same owoce. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i zdrowe śniadanie, omlet twarogowy z owocami to idealny wybór. Wypróbuj go koniecznie!
Składniki:
- 200 g twarogu,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- szczypta soli,
- masło do smażenia,
- ulubione owoce (np. truskawki, borówki, maliny),
- cukier puder - do posypania (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozgnieć widelcem ze śmietaną na gładką masę.
- Oddziel białka od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą pianę.
- Do żółtek dodaj mąkę oraz twaróg i wymieszaj.
- Do masy twarogowej dodawaj stopniowo ubitą pianę, mieszając masę szpatułką, aby zachowała swoją puszystość.
- Na patelni rozgrzać masło.
- Wylej masę omletową na patelnię i smaż na małym ogniu przez około 2-3 minuty, do momentu ścięcia spodu.
- Odwróć omlet, zsuwając go na patelnię i smaż z drugiej strony.
Gotowy omlet podaj z ulubionymi owocami. Możesz dodatkowo oprószyć całość cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą. Sprawdzi się tutaj czekoladowa lub po prostu serek homogenizowany. Smacznego!
Zobacz także