Ten farsz do pierogów to prawdziwa petarda. Ruskie się nie umywają
Jesteś miłośnikiem ruskich pierogów? Mamy dla ciebie coś znacznie lepszego. Poznaj przepis na proste pierogi z ziemniakami, które zaskakują smakiem już od pierwszego kęsa. Sekretem ich smak jest wyjątkowy farsz.
21.04.2024 11:23
Z jagodami, truskawkami, malinami, mięsem, kapustą i grzybami — pierogi można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. To danie, które nigdy się nie nudzi. W sezonie zajadamy się pierogami na słodko, a zimą przygotowujemy je z mięsem czy kapustą i grzybami.
Zobacz także
Największą popularnością cieszą się pierogi ruskie. Połączenie ziemniaków, twarogu i cebulki to niebo na talerzu. Jeśli jesteś fanem pierogów ruskich, koniecznie wypróbuj przepis na pierogi z ziemniakami. Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jadłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z ziemniakami biją ruskie na głowę. Sekretem jest wyjątkowy farsz
Pierogi z ziemniakami to doskonała propozycja dla fanów pierogów ruskich. Farsz składa się z surowych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego boczku. W smaku przypominaną regionalne kartacze i nie sposób skończyć na jednym pierogi. Najlepiej od razu przygotować je z podwójnej porcji.
Wyjątkowy farsz to jedno, jednak nie możemy zapomnieć o aksamitnym i miękkim cieście. Jak przygotować dobre ciasto do pierogów? Zaopatrz się w mąkę krupczatkę, masło i mleko. Mleko nada ciastu miękkości, a masło sprawi, że będzie niezwykle elastyczne. Wierz nam na słowo, to najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Praca z nim to istna bajka.
Ten przepis to nie lada gratka dla miłośników pierogów, nie tylko ruskich. Sprawdzą się zarówno na wystawną kolację, jak i niedzielny obiad. Pierogi z ziemniakami z pewnością podbiją serca domowników. Jak je podać? Ze smażoną cebulką lub kapką kwaśnej śmietany, która nada potrawie wyjątkowego, mlecznego posmaku.
Pierogi z ziemniakami — przepis
Składniki:
- 1 kg mąki krupczatki,
- pół szklanki gorącej wody,
- pół szklanki mleka,
- 2 cebule,
- 70 g masła,
- 1 kg ziemniaków,
- 150 g boczku,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
- Wyciągnij dużą szklankę i wypełnij ją do połowy wrzątkiem. Dorzuć masło, a kiedy się rozpuści, dolej mleko.
- Mąkę wsyp na stolnicę. Dodaj płaską łyżeczkę soli. Wlej mieszankę z mleka i wody i zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj je czystą ścierką, żeby nie wyschło.
- Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odłóż je na bok, aby puściły sok, a w międzyczasie pokrój cebulę i boczek w drobną kostkę.
- Odsącz ziemniaki i dodaj do nich pokrojoną cebulę i boczek. Dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem, który nada mu charakteru.
- Wyrób ciasto i wykrój z niego niewielkie okręgi. Na środku każdego z nich umieść łyżkę farszu, a następnie zlep brzegi.
- Gotowe pierogi wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj je przez 5-10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną lub podsmażoną cebulką.