Ten farsz do pierogów to prawdziwa petarda. Ruskie się nie umywają

Jesteś miłośnikiem ruskich pierogów? Mamy dla ciebie coś znacznie lepszego. Poznaj przepis na proste pierogi z ziemniakami, które zaskakują smakiem już od pierwszego kęsa. Sekretem ich smak jest wyjątkowy farsz.

Jesteś fanem pierogów ruskich? Te z ziemniakami biją je na głowę. Jesteś fanem pierogów ruskich? Te z ziemniakami biją je na głowę.
Źródło zdjęć: © Getty Images | arfo

Z jagodami, truskawkami, malinami, mięsem, kapustą i grzybami — pierogi można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. To danie, które nigdy się nie nudzi. W sezonie zajadamy się pierogami na słodko, a zimą przygotowujemy je z mięsem czy kapustą i grzybami.

Największą popularnością cieszą się pierogi ruskie. Połączenie ziemniaków, twarogu i cebulki to niebo na talerzu. Jeśli jesteś fanem pierogów ruskich, koniecznie wypróbuj przepis na pierogi z ziemniakami. Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Pierogi z ziemniakami biją ruskie na głowę. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Pierogi z ziemniakami to doskonała propozycja dla fanów pierogów ruskich. Farsz składa się z surowych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego boczku. W smaku przypominaną regionalne kartacze i nie sposób skończyć na jednym pierogi. Najlepiej od razu przygotować je z podwójnej porcji.

Wyjątkowy farsz to jedno, jednak nie możemy zapomnieć o aksamitnym i miękkim cieście. Jak przygotować dobre ciasto do pierogów? Zaopatrz się w mąkę krupczatkę, masło i mleko. Mleko nada ciastu miękkości, a masło sprawi, że będzie niezwykle elastyczne. Wierz nam na słowo, to najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Praca z nim to istna bajka.

Ten przepis to nie lada gratka dla miłośników pierogów, nie tylko ruskich. Sprawdzą się zarówno na wystawną kolację, jak i niedzielny obiad. Pierogi z ziemniakami z pewnością podbiją serca domowników. Jak je podać? Ze smażoną cebulką lub kapką kwaśnej śmietany, która nada potrawie wyjątkowego, mlecznego posmaku.

Pierogi z ziemniakami — przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 cebule,
  • 70 g masła,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g boczku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą szklankę i wypełnij ją do połowy wrzątkiem. Dorzuć masło, a kiedy się rozpuści, dolej mleko.
  2. Mąkę wsyp na stolnicę. Dodaj płaską łyżeczkę soli. Wlej mieszankę z mleka i wody i zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj je czystą ścierką, żeby nie wyschło.
  3. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odłóż je na bok, aby puściły sok, a w międzyczasie pokrój cebulę i boczek w drobną kostkę.
  4. Odsącz ziemniaki i dodaj do nich pokrojoną cebulę i boczek. Dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem, który nada mu charakteru.
  5. Wyrób ciasto i wykrój z niego niewielkie okręgi. Na środku każdego z nich umieść łyżkę farszu, a następnie zlep brzegi.
  6. Gotowe pierogi wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj je przez 5-10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną lub podsmażoną cebulką.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy