Ten farsz do pierogów to prawdziwa petarda. Ruskie się nie umywają

Jesteś miłośnikiem ruskich pierogów? Mamy dla ciebie coś znacznie lepszego. Poznaj przepis na proste pierogi z ziemniakami, które zaskakują smakiem już od pierwszego kęsa. Sekretem ich smak jest wyjątkowy farsz.

Jesteś fanem pierogów ruskich? Te z ziemniakami biją je na głowę. Jesteś fanem pierogów ruskich? Te z ziemniakami biją je na głowę.
Źródło zdjęć: © Getty Images | arfo

Z jagodami, truskawkami, malinami, mięsem, kapustą i grzybami — pierogi można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. To danie, które nigdy się nie nudzi. W sezonie zajadamy się pierogami na słodko, a zimą przygotowujemy je z mięsem czy kapustą i grzybami.

Największą popularnością cieszą się pierogi ruskie. Połączenie ziemniaków, twarogu i cebulki to niebo na talerzu. Jeśli jesteś fanem pierogów ruskich, koniecznie wypróbuj przepis na pierogi z ziemniakami. Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Pierogi z ziemniakami biją ruskie na głowę. Sekretem jest wyjątkowy farsz

Pierogi z ziemniakami to doskonała propozycja dla fanów pierogów ruskich. Farsz składa się z surowych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego boczku. W smaku przypominaną regionalne kartacze i nie sposób skończyć na jednym pierogi. Najlepiej od razu przygotować je z podwójnej porcji.

Wyjątkowy farsz to jedno, jednak nie możemy zapomnieć o aksamitnym i miękkim cieście. Jak przygotować dobre ciasto do pierogów? Zaopatrz się w mąkę krupczatkę, masło i mleko. Mleko nada ciastu miękkości, a masło sprawi, że będzie niezwykle elastyczne. Wierz nam na słowo, to najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Praca z nim to istna bajka.

Ten przepis to nie lada gratka dla miłośników pierogów, nie tylko ruskich. Sprawdzą się zarówno na wystawną kolację, jak i niedzielny obiad. Pierogi z ziemniakami z pewnością podbiją serca domowników. Jak je podać? Ze smażoną cebulką lub kapką kwaśnej śmietany, która nada potrawie wyjątkowego, mlecznego posmaku.

Pierogi z ziemniakami — przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 cebule,
  • 70 g masła,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g boczku,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą szklankę i wypełnij ją do połowy wrzątkiem. Dorzuć masło, a kiedy się rozpuści, dolej mleko.
  2. Mąkę wsyp na stolnicę. Dodaj płaską łyżeczkę soli. Wlej mieszankę z mleka i wody i zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj je czystą ścierką, żeby nie wyschło.
  3. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odłóż je na bok, aby puściły sok, a w międzyczasie pokrój cebulę i boczek w drobną kostkę.
  4. Odsącz ziemniaki i dodaj do nich pokrojoną cebulę i boczek. Dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem, który nada mu charakteru.
  5. Wyrób ciasto i wykrój z niego niewielkie okręgi. Na środku każdego z nich umieść łyżkę farszu, a następnie zlep brzegi.
  6. Gotowe pierogi wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj je przez 5-10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną lub podsmażoną cebulką.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟