Mięsne pierożki serwuję z dodatkiem pomidorowego sosu. Znikają w mig

Znudziły ci się wszystkie pomysły na obiad z mięsnym akcentem? Potrzebujesz nowej inspiracji, która skutecznie przegoni nudę z kuchni? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.

Takich pierożków z pewnością jeszcze nie jadłeś
Takich pierożków z pewnością jeszcze nie jadłeś
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

15.04.2024 10:05

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów. Pewnie w dużej mierze wynika to z faktu, że to kultowe danie można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Tym samym każdy może znaleźć swoją ulubioną kombinację smakową

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli jednak myślisz, że o pierogach wiesz już dosłownie wszystko, mam coś, co z pewnością cię zainteresuje. Co powiesz na mięsne pierożki bez grama ciasta z dodatkiem serowej wkładki? Brzmi pysznie, prawda? A kiedy dodam, że całe danie przygotujesz na jednej patelni z kremowym sosem pomidorowym, na pewno od razu zgłodniejesz i jeszcze dziś przetestujesz naszą instrukcję.

Tak ciekawych i smacznych pierożków nie możesz przegapić. Mają w sobie dosłownie wszystko — wyjątkową kombinację smakową, oryginalną formę podania i bardzo prostą instrukcję

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1/2 szkl. tartego parmezanu,
  • 1/2 szkl. świeżej bazylii w posiekanej wersji,
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju pokrojonych na mniejsze kawałki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 120 g mozzarelli,
  • 600 g sosu pomidorowego z ziołami.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: mielonego indyka, parmezan, świeżą bazylię, suszone pomidory, przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól i pieprz. 

Najpierw przygotowuję mięsną mieszankę
Najpierw przygotowuję mięsną mieszankę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły. Następnie gotową mieszankę przekładam na arkusz papieru do pieczenia, po czym formuję z niej kształt prostokąta. 

Następnie tworzę jeden duży placek z  mięsnego miksu
Następnie tworzę jeden duży placek z mięsnego miksu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Przy pomocy miski wycinam kółka, w których umieszczam po chwili kawałki mozzarelli. Każdy mięsny element składam następnie na pół. I w ten oto sposób kształt pierogów jest gotowy dosłownie w mgnieniu oku.

I pierożek gotowy
I pierożek gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Mięsne kęski przekładam następnie na rozgrzaną dobrze natłuszczoną patelnię, po czym smażę je z każdej strony na złocisty kolor. 

Czas na wizytę na patelni
Czas na wizytę na patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To jednak nie koniec, bo jako kolejny składnik na patelnię dodaję sos pomidorowy z ziołami. Powstałą mieszankę przykrywam, po czym duszę na małym około 20 minut

Ostatni etap to duszenie pod przykryciem
Ostatni etap to duszenie pod przykryciem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie serwuję z posiekaną natką pietruszki. Oczywiście jeśli chcesz, możesz dodać na talerz również kolorową sałatkę, ziemniaki lub ryż. I to wszystko, smacznego!

Taki obiad na stałe zadomowi się w twoim menu
Taki obiad na stałe zadomowi się w twoim menu© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie