Mięsne pierożki serwuję z dodatkiem pomidorowego sosu. Znikają w mig
Znudziły ci się wszystkie pomysły na obiad z mięsnym akcentem? Potrzebujesz nowej inspiracji, która skutecznie przegoni nudę z kuchni? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.
15.04.2024 10:05
Nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów. Pewnie w dużej mierze wynika to z faktu, że to kultowe danie można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Tym samym każdy może znaleźć swoją ulubioną kombinację smakową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli jednak myślisz, że o pierogach wiesz już dosłownie wszystko, mam coś, co z pewnością cię zainteresuje. Co powiesz na mięsne pierożki bez grama ciasta z dodatkiem serowej wkładki? Brzmi pysznie, prawda? A kiedy dodam, że całe danie przygotujesz na jednej patelni z kremowym sosem pomidorowym, na pewno od razu zgłodniejesz i jeszcze dziś przetestujesz naszą instrukcję.
Tak ciekawych i smacznych pierożków nie możesz przegapić. Mają w sobie dosłownie wszystko — wyjątkową kombinację smakową, oryginalną formę podania i bardzo prostą instrukcję
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z indyka,
- 1/2 szkl. tartego parmezanu,
- 1/2 szkl. świeżej bazylii w posiekanej wersji,
- 60 g suszonych pomidorów w oleju pokrojonych na mniejsze kawałki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 120 g mozzarelli,
- 600 g sosu pomidorowego z ziołami.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsnej mieszanki. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: mielonego indyka, parmezan, świeżą bazylię, suszone pomidory, przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól i pieprz.
Krok 2. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły. Następnie gotową mieszankę przekładam na arkusz papieru do pieczenia, po czym formuję z niej kształt prostokąta.
Krok 3. Przy pomocy miski wycinam kółka, w których umieszczam po chwili kawałki mozzarelli. Każdy mięsny element składam następnie na pół. I w ten oto sposób kształt pierogów jest gotowy dosłownie w mgnieniu oku.
Krok 4. Mięsne kęski przekładam następnie na rozgrzaną i dobrze natłuszczoną patelnię, po czym smażę je z każdej strony na złocisty kolor.
Krok 5. To jednak nie koniec, bo jako kolejny składnik na patelnię dodaję sos pomidorowy z ziołami. Powstałą mieszankę przykrywam, po czym duszę na małym około 20 minut.
Krok 6. Gotowe danie serwuję z posiekaną natką pietruszki. Oczywiście jeśli chcesz, możesz dodać na talerz również kolorową sałatkę, ziemniaki lub ryż. I to wszystko, smacznego!