Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek
06.04.2024 09:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Genialne pierożki wypełnione po brzegi smacznymi dodatkami skradną serce nawet największego niejadka. Już od samego patrzenia można się w nich zakochać. A po dosłownie jednym kęsie, nie będziesz chciał jeść nic innego.
Jak sprawić, by każde spotkanie towarzyskie okazało się prawdziwym hitem? Kluczem do sukcesu w takich przypadkach jest oczywiście smaczne, ciekawe i oryginalne jedzenie. I tak się składa, że mam niezwykłą propozycję na tego typu okazje. Twoi goście na pewno będą zachwyceni takim menu.
Kluczem do sukcesu w tym przypadku są wspaniałe pierożki w pizzowym stylu, które możesz nafaszerować na bogato przeróżnymi składnikami. Ja tym razem postawiłam na połączenie kurczaka w aromatycznej marynacie z chrupiącymi frytkami, zieloną sałatą, czerwoną cebulą i domowej roboty sosem czosnkowym. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy tylko odwiedzają mnie goście, robię sprawdzone pierożki pizzowe z genialnymi dodatkami. Od samego patrzenia wszystkim cieknie ślinka
Składniki:
Pizzowe pierożki:
- 400 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 40 ml oleju roślinnego,
- 200 ml wody,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 100 ml sosu do pizzy,
- 100 g sera mozzarelli.
Kurczak:
- 500 g fileta z piersi z kurczaka,
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 20 ml oleju rzepakowego.
Dodatki:
- frytki,
- sos czosnkowy,
- sałata,
- czerwona cebula.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu przy pomocy robota kuchennego łączę ze sobą: mąkę, olej, wodę, cukier, suche drożdże, oregano, bazylię oraz sól.
Gotową mieszankę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2. W międzyczasie przygotowuję kurczaka. Filety najpierw dokładnie oczyszczam, po czym dzielę je na mniejsze kawałki i doprawiam do smaku przy pomocy: przyprawy do kurczaka, pieprzu, soli, oregano, słodkiej papryki. Nie zapominam też o oleju.
Krok 3. Gotową mieszankę przekładam na rozgrzaną patelnię, po czym smażę ją do chwili, aż nabierze złocistych rumieńców. Od czasu do czasu przewracam zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki.
Krok 4. Po 60 minutach dzielę ciasto na mniejsze kawałki, po czym każdym taki element rozwałkowuję na cienki placek i składam na pół.
Krok 5. Przygotowane w ten sposób pierożki przekładam następnie do formy do pieczenia i smaruję je sosem do pizzy. Na koniec każdy element posypuję też startą na tarce mozzarellą.
Przygotowane w ten sposób pierożki wkładam następnie do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone pierożki faszeruję na bogato kurczakiem, zieloną sałatą, czerwoną cebulą oraz sosem czosnkowym. I to wszystko, smacznego!