Monkey bread sprawdzi się na każdej imprezie. Amerykański klasyk w wytrawnej wersji

Monkey bread to jeden z ulubionych wypieków Amerykanów. Kulki ciasta drożdżowego obtacza się w słodkiej, cynamonowej skorupce, która po upieczeniu zamienia się w chrupiący karmel. To definicja rozpustnej, amerykańskiej kuchni. Wypiek można przygotować w wersji wytrawnej. To hit każdej imprezy!

Wytrawny monkey bread.Wytrawny monkey bread.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

Monkey bread to ciasto stworzone do dzielenia. Kulki ciasta drożdżowego układa się jedna na drugiej, a przed pieczeniem zanurza się je w polewie z masła, cukru i cynamonu, który pod wpływem pieczenia zamienia się w rozkoszny karmel. To jeden z ulubionych wypieków Amerykanów, którzy zajadają się nim przy każdej możliwej okazji. Czy wiesz, że można przygotować go w wersji wytrawnej? Połączenie miękkiego drożdżowego ciasta z serem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Monkey bread, czyli ulubione ciasto Amerykanów

Kuchnia amerykańska to miks różnych kultury meksykańskiej, hinduskiej, francuskiej, brytyjskiej czy niemieckiej. Większość dań, które uważane są za typowo amerykańskie, pochodzi z innych krajów, jednak kilka potraw zostało wymyślone w Stanach Zjednoczonych. To hot dogi, pizza w stylu Chicago, pancakes, buffalo wing czy żeberka barbecue. Każde z nich tak samo pyszne, jak i kaloryczne. Mieszkańcy Ameryki nie żałują kalorycznych dodatków w postaci sera, śmietanki czy popularnego serka Philadepphia, który stanowi podstawę dla większości kremowych sosów czy serników.

Amerykanie mogą pochwalić się prostymi, ale bardzo smacznymi ciastami. Sernik nowojorski zyskał ogólnoświatową sławę, podobnie jak słynne cinnamon rolls, czyli cynamonki. Mieszkańcy Stanów wyspecjalizowali się też w prostych, słodkich chlebkach, takich jak chlebek bananowy, cukiniowy, czy słynne monkey bread, czyli ciasto do dzielenia. To wariacja na temat klasycznych cynamonek. Ciasto drożdżowe formuje się w kulki i upycha się je w formie do pieczenia. Przed włożeniem ciasta do piekarnika kulki oblewa się masłem z dodatkiem cynamonowego cukru, który pod wpływem ciepła zamienia się w słodki, maślany karmel. Monkey bread można przygotować w wersji wytrawnej. To hit każdego przyjęcia. Jak go przygotować?

Wytrawne monkey bread — przepis

Składniki:

  • 430 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki ciepłego, pełnotłustego mleka,
  • cukier,
  • sól,
  • 150 g masła,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki suszonych pomidorów (pokrojonych),
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g starego parmezanu,
  • opcjonalnie: oliwki, ser feta, mozzarella.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Poruszone drożdże przesyp do kubeczka. Zalej trzema łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na kwadrans aż do całkowitego wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj do niej łyżeczkę soli i wlej resztę mleka. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy stanie się miękkie, posmaruj je oliwą.
  3. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw je na 1,5 godziny.
  4. Po 1,5 godziny rozwałkuj je i uformuj z niego niewielkie kulki. Zacznij układać je warstwowo w okrągłej formie do pieczenia. Każdą z warstw obsyp pokrojonymi, suszonymi pomidorami, parmezanem i przyprawami. Pozostaw je do wyrośnięcia na 40 minut. Po 40 minutach włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. grzanie góra-dół. Piecz przez 20-30 minut, aż ciasto stanie się rumiane.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości