Monkey bread sprawdzi się na każdej imprezie. Amerykański klasyk w wytrawnej wersji

Monkey bread to jeden z ulubionych wypieków Amerykanów. Kulki ciasta drożdżowego obtacza się w słodkiej, cynamonowej skorupce, która po upieczeniu zamienia się w chrupiący karmel. To definicja rozpustnej, amerykańskiej kuchni. Wypiek można przygotować w wersji wytrawnej. To hit każdej imprezy!

Wytrawny monkey bread.Wytrawny monkey bread.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

Monkey bread to ciasto stworzone do dzielenia. Kulki ciasta drożdżowego układa się jedna na drugiej, a przed pieczeniem zanurza się je w polewie z masła, cukru i cynamonu, który pod wpływem pieczenia zamienia się w rozkoszny karmel. To jeden z ulubionych wypieków Amerykanów, którzy zajadają się nim przy każdej możliwej okazji. Czy wiesz, że można przygotować go w wersji wytrawnej? Połączenie miękkiego drożdżowego ciasta z serem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Monkey bread, czyli ulubione ciasto Amerykanów

Kuchnia amerykańska to miks różnych kultury meksykańskiej, hinduskiej, francuskiej, brytyjskiej czy niemieckiej. Większość dań, które uważane są za typowo amerykańskie, pochodzi z innych krajów, jednak kilka potraw zostało wymyślone w Stanach Zjednoczonych. To hot dogi, pizza w stylu Chicago, pancakes, buffalo wing czy żeberka barbecue. Każde z nich tak samo pyszne, jak i kaloryczne. Mieszkańcy Ameryki nie żałują kalorycznych dodatków w postaci sera, śmietanki czy popularnego serka Philadepphia, który stanowi podstawę dla większości kremowych sosów czy serników.

Amerykanie mogą pochwalić się prostymi, ale bardzo smacznymi ciastami. Sernik nowojorski zyskał ogólnoświatową sławę, podobnie jak słynne cinnamon rolls, czyli cynamonki. Mieszkańcy Stanów wyspecjalizowali się też w prostych, słodkich chlebkach, takich jak chlebek bananowy, cukiniowy, czy słynne monkey bread, czyli ciasto do dzielenia. To wariacja na temat klasycznych cynamonek. Ciasto drożdżowe formuje się w kulki i upycha się je w formie do pieczenia. Przed włożeniem ciasta do piekarnika kulki oblewa się masłem z dodatkiem cynamonowego cukru, który pod wpływem ciepła zamienia się w słodki, maślany karmel. Monkey bread można przygotować w wersji wytrawnej. To hit każdego przyjęcia. Jak go przygotować?

Wytrawne monkey bread — przepis

Składniki:

  • 430 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki ciepłego, pełnotłustego mleka,
  • cukier,
  • sól,
  • 150 g masła,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki suszonych pomidorów (pokrojonych),
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g starego parmezanu,
  • opcjonalnie: oliwki, ser feta, mozzarella.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Poruszone drożdże przesyp do kubeczka. Zalej trzema łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na kwadrans aż do całkowitego wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj do niej łyżeczkę soli i wlej resztę mleka. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy stanie się miękkie, posmaruj je oliwą.
  3. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw je na 1,5 godziny.
  4. Po 1,5 godziny rozwałkuj je i uformuj z niego niewielkie kulki. Zacznij układać je warstwowo w okrągłej formie do pieczenia. Każdą z warstw obsyp pokrojonymi, suszonymi pomidorami, parmezanem i przyprawami. Pozostaw je do wyrośnięcia na 40 minut. Po 40 minutach włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. grzanie góra-dół. Piecz przez 20-30 minut, aż ciasto stanie się rumiane.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀