Monkey bread sprawdzi się na każdej imprezie. Amerykański klasyk w wytrawnej wersji
Monkey bread to jeden z ulubionych wypieków Amerykanów. Kulki ciasta drożdżowego obtacza się w słodkiej, cynamonowej skorupce, która po upieczeniu zamienia się w chrupiący karmel. To definicja rozpustnej, amerykańskiej kuchni. Wypiek można przygotować w wersji wytrawnej. To hit każdej imprezy!
23.03.2024 11:07
Monkey bread to ciasto stworzone do dzielenia. Kulki ciasta drożdżowego układa się jedna na drugiej, a przed pieczeniem zanurza się je w polewie z masła, cukru i cynamonu, który pod wpływem pieczenia zamienia się w rozkoszny karmel. To jeden z ulubionych wypieków Amerykanów, którzy zajadają się nim przy każdej możliwej okazji. Czy wiesz, że można przygotować go w wersji wytrawnej? Połączenie miękkiego drożdżowego ciasta z serem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Monkey bread, czyli ulubione ciasto Amerykanów
Kuchnia amerykańska to miks różnych kultury meksykańskiej, hinduskiej, francuskiej, brytyjskiej czy niemieckiej. Większość dań, które uważane są za typowo amerykańskie, pochodzi z innych krajów, jednak kilka potraw zostało wymyślone w Stanach Zjednoczonych. To hot dogi, pizza w stylu Chicago, pancakes, buffalo wing czy żeberka barbecue. Każde z nich tak samo pyszne, jak i kaloryczne. Mieszkańcy Ameryki nie żałują kalorycznych dodatków w postaci sera, śmietanki czy popularnego serka Philadepphia, który stanowi podstawę dla większości kremowych sosów czy serników.
Amerykanie mogą pochwalić się prostymi, ale bardzo smacznymi ciastami. Sernik nowojorski zyskał ogólnoświatową sławę, podobnie jak słynne cinnamon rolls, czyli cynamonki. Mieszkańcy Stanów wyspecjalizowali się też w prostych, słodkich chlebkach, takich jak chlebek bananowy, cukiniowy, czy słynne monkey bread, czyli ciasto do dzielenia. To wariacja na temat klasycznych cynamonek. Ciasto drożdżowe formuje się w kulki i upycha się je w formie do pieczenia. Przed włożeniem ciasta do piekarnika kulki oblewa się masłem z dodatkiem cynamonowego cukru, który pod wpływem ciepła zamienia się w słodki, maślany karmel. Monkey bread można przygotować w wersji wytrawnej. To hit każdego przyjęcia. Jak go przygotować?
Wytrawne monkey bread — przepis
Składniki:
- 430 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 3/4 szklanki ciepłego, pełnotłustego mleka,
- cukier,
- sól,
- 150 g masła,
- 4 jajka,
- 4 łyżki suszonych pomidorów (pokrojonych),
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g starego parmezanu,
- opcjonalnie: oliwki, ser feta, mozzarella.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania zaczynu. Poruszone drożdże przesyp do kubeczka. Zalej trzema łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na kwadrans aż do całkowitego wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj do niej łyżeczkę soli i wlej resztę mleka. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy stanie się miękkie, posmaruj je oliwą.
- Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw je na 1,5 godziny.
- Po 1,5 godziny rozwałkuj je i uformuj z niego niewielkie kulki. Zacznij układać je warstwowo w okrągłej formie do pieczenia. Każdą z warstw obsyp pokrojonymi, suszonymi pomidorami, parmezanem i przyprawami. Pozostaw je do wyrośnięcia na 40 minut. Po 40 minutach włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. grzanie góra-dół. Piecz przez 20-30 minut, aż ciasto stanie się rumiane.
Zobacz także