Ile kalorii mają polskie ciasta? Sernik, szarlotka i karpatka pod lupą
Ile kalorii mają polskie ciasta? Oto kilka flagowych propozycji, po które najczęściej sięgamy. Czy musimy z nich zrezygnować i jeżeli dbamy o swoje zdrowie?
02.06.2022 | aktual.: 20.03.2024 15:21
Ile kalorii mają polskie ciasta?
Szarlotka, sernik, karpatka czy klasyczne ciasto drożdżowe często goszczę na naszych stołach. Ile kalorii ma każde z nich? Kaloryczność danego ciasta zależy od jego wagi oraz użytych produktów. Analizując tradycyjny przepis, na szarlotkę takie ciasto ma zazwyczaj od 290 kcal do nawet 450 kcal. Podając ją z lodami czy bitą śmietaną na pewno zwiększy swoją kaloryczność.
Sernik - ile ma kalorii?
Sernik, sernikowi nierówny, ale nie ma co ukrywać jest to ciasto na każdą ewentualność i okazję. Na rynku mamy dostępnych wiele rodzajów. Na przykład 120 g sernika wiedeńskiego to około 300 kcal. Natomiast wybierając kawałek sernika z musem malinowym i czekoladą to kawałek około 180 g ma aż 600 kcal.
Karpatka - ile ma kalorii?
Tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta (tzw. parzonego) przełożonego kremem budyniowym z dodatkiem masła. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ma około 300 kcal w jednej porcji, czyli 100 g.
Ciasto drożdżowe - ile ma kalorii?
Kawałek ciasta drożdżowego z kruszonką waży ok. 40 g a jego kaloryczność to 150 kcal. Jest to zdecydowanie jedno z mniej kalorycznych wypieków. Natomiast kto z nas nie lubi odrazu zjeść kilku kawałków pysznego ciasta na raz. Takie ciasto to smak dzieciństwa. Najlepiej smakuje z kubkiem ciepłego mleka lub kakao.
Jak obniżyć kaloryczność ciasta?
Wiele osób nie potrafi obyć się bez jedzenia słodkości. Kawałek ciasta do kawy to rutyna, jeśli jednak chcemy zadbać o swoje zdrowie, warto zamienić cukier na inne produkty. Zamiennikiem białego cukru może być np. ksylitol. Jest on znacznie mniej kaloryczny. Możemy zastosować, również zamianę cukru na słodzik np. erytrytol.
Nie musimy więc zrezygnować z jedzenia ciast, nawet jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej. Przemyślany dobór składników pomoże nam w utrzymaniu deficytu kalorycznego. Warto wykorzystać tę alternatywę, by przysłużyć się naszemu zdrowiu.