Zamiast cynamonek piekę pistacjanki. Są o wiele lepsze
Szał na cynamonowe rollsy opanował cały świat. Za progiem czai się jednak inny kandydat na słodkość roku - pistacjanki. Są pyszne, proste w przygotowaniu i będą smaczną odskocznią od klasycznych cynamonek.
14.11.2023 12:50
Ciasto drożdżowe to jedna z najlepszych baz pod wypieki. Można z niego zrobić klasyczne ciasto z owocami, upiec pizzę lub zawinąć w pyszne rollsy. Świat oszalał na punkcie cynamonek i wcale się nie dziwię, bo korzenny aromat tej przyprawy wypełnia cały dom pięknym zapachem. W moim domu cynamonki piekę na zmianę z pistacjowymi rollsami. Urzekają smakiem już od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pistacjowe rollsy
Upieczenie pysznych bułeczek z pistacjowym wnętrzem wcale nie jest trudnym zadaniem. Świetnie smakują prosto z piekarnika, nadają się do mrożenia, a po podgrzaniu w piekarniku są jak prosto z cukierni.
Składniki:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej typ 550,
- 200 ml mleka,
- 80 g roztopionego masła,
- 40 g cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Pistacjowy farsz:
- 130 g roztopionego masła,
- 160 g zmielonych pistacji,
- 45 g drobnego cukru,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 3 łyżki zmielonych pistacji,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- Świeże drożdże pokrusz, dodaj łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki oraz ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby rozczyn urósł.
- Do miski wsyp mąkę, sól, pozostały cukier oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto.
- Podczas wyrabiania stopniowo wlewaj roztopione i przestudzone masło.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt.
- Zmielone pistacje wymieszaj z masłem, solą oraz cukrem i rozprowadź na cieście. Zostaw margines przy jednym z najdłuższych boków.
- Zawiń ciasto w rulon, kończąc na marginesie i pokrój na mniejsze kawałki.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp pistacjami.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Gotowe bułeczki z pistacjami udekoruj lukrem lub kremowym serkiem zmiksowanym z odrobiną cukru pudru i cynamonu lub pasty pistacjowej. Smacznego!