PrzepisDeseryZamiast cynamonek piekę pistacjanki. Są o wiele lepsze

Zamiast cynamonek piekę pistacjanki. Są o wiele lepsze

Szał na cynamonowe rollsy opanował cały świat. Za progiem czai się jednak inny kandydat na słodkość roku - pistacjanki. Są pyszne, proste w przygotowaniu i będą smaczną odskocznią od klasycznych cynamonek.

Pistacjowe rollsy  - Pyszności
Pistacjowe rollsy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva

14.11.2023 12:50

Ciasto drożdżowe to jedna z najlepszych baz pod wypieki. Można z niego zrobić klasyczne ciasto z owocami, upiec pizzę lub zawinąć w pyszne rollsy. Świat oszalał na punkcie cynamonek i wcale się nie dziwię, bo korzenny aromat tej przyprawy wypełnia cały dom pięknym zapachem. W moim domu cynamonki piekę na zmianę z pistacjowymi rollsami. Urzekają smakiem już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy

Upieczenie pysznych bułeczek z pistacjowym wnętrzem wcale nie jest trudnym zadaniem. Świetnie smakują prosto z piekarnika, nadają się do mrożenia, a po podgrzaniu w piekarniku są jak prosto z cukierni.

Pistacjanki - Pyszności
Pistacjanki - Pyszności© Canva

Składniki:

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej typ 550,
  • 200 ml mleka,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 40 g cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Pistacjowy farsz:

  • 130 g roztopionego masła,
  • 160 g zmielonych pistacji,
  • 45 g drobnego cukru,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki zmielonych pistacji,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Świeże drożdże pokrusz, dodaj łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki oraz ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby rozczyn urósł.
  2. Do miski wsyp mąkę, sól, pozostały cukier oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrób ciasto.
  3. Podczas wyrabiania stopniowo wlewaj roztopione i przestudzone masło.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt.
  6. Zmielone pistacje wymieszaj z masłem, solą oraz cukrem i rozprowadź na cieście. Zostaw margines przy jednym z najdłuższych boków.
  7. Zawiń ciasto w rulon, kończąc na marginesie i pokrój na mniejsze kawałki.
  8. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp pistacjami.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Pistacjanki - Pyszności
Pistacjanki - Pyszności© Canva

Gotowe bułeczki z pistacjami udekoruj lukrem lub kremowym serkiem zmiksowanym z odrobiną cukru pudru i cynamonu lub pasty pistacjowej. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispistacjeciasto drożdżowe

Wybrane dla Ciebie