Chlebek plecionka z czerwonym pesto

Chlebek plecionka z czerwonym pesto to nasza najnowsza miłość. Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze świetnie się prezentuje. Po prostu WOW!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu domowego pesto pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Składniki:

Czerwone pesto

  1. 1 szkl. świeża bazylia liście
  2. 30 g orzeszki pini podprażone
  3. 1/2 łyżeczki sól
  4. 250 g ser ricotta
  5. 70 g suszone pomidory
  6. 50 g ser parmezan tarty

Rozczyn

  1. 250 ml mleko ciepłe
  2. 20 g świeże drożdże
  3. 1 łyżka cukier

Ciasto

  1. 500 g mąka pszenna tortowa
  2. 2 łyżki suszona bazylia
  3. 1 łyżka sól
  4. 1/3 szkl. masło roztopione

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania czerwonego pesto. W tym celu połącz w blenderze: ricottę, suszone pomidory, parmezan, orzeszki pini, świeżą bazylię, ząbki czosnku oraz sól.

Obrazek

2. Teraz czas na chleb domowej roboty. Zacznij od przygotowania rozczynu. Aby to zrobić, połącz: ciepłe mleko, świeże drożdże i cukier. Odstaw mieszankę na 15 minut. W międzyczasie połącz: mąkę, suszoną bazylię oraz sól.

Obrazek

3. Jako kolejne składniki dodaj rozczyn i masło. Połącz wszystkie składniki.

Obrazek

4. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut.

Obrazek

5. Rozwałkuj ciasto i rozprowadź na nim czerwone pesto. Następnie zwiń w rulon i podziel na dwie części.

Obrazek

6. Spleć oba elementy, po czym połącz obie końcówki tworząc koło. Tak przygotowany chlebek wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku