Chlebek plecionka z czerwonym pesto

Chlebek plecionka z czerwonym pesto to nasza najnowsza miłość. Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze świetnie się prezentuje. Po prostu WOW!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu domowego pesto pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Składniki:

Czerwone pesto

  1. 1 szkl. świeża bazylia liście
  2. 30 g orzeszki pini podprażone
  3. 1/2 łyżeczki sól
  4. 250 g ser ricotta
  5. 70 g suszone pomidory
  6. 50 g ser parmezan tarty

Rozczyn

  1. 250 ml mleko ciepłe
  2. 20 g świeże drożdże
  3. 1 łyżka cukier

Ciasto

  1. 500 g mąka pszenna tortowa
  2. 2 łyżki suszona bazylia
  3. 1 łyżka sól
  4. 1/3 szkl. masło roztopione

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania czerwonego pesto. W tym celu połącz w blenderze: ricottę, suszone pomidory, parmezan, orzeszki pini, świeżą bazylię, ząbki czosnku oraz sól.

Obrazek

2. Teraz czas na chleb domowej roboty. Zacznij od przygotowania rozczynu. Aby to zrobić, połącz: ciepłe mleko, świeże drożdże i cukier. Odstaw mieszankę na 15 minut. W międzyczasie połącz: mąkę, suszoną bazylię oraz sól.

Obrazek

3. Jako kolejne składniki dodaj rozczyn i masło. Połącz wszystkie składniki.

Obrazek

4. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut.

Obrazek

5. Rozwałkuj ciasto i rozprowadź na nim czerwone pesto. Następnie zwiń w rulon i podziel na dwie części.

Obrazek

6. Spleć oba elementy, po czym połącz obie końcówki tworząc koło. Tak przygotowany chlebek wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości