PrzepisPrzekąskiTostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają

Tostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają

Szybka w przygotowaniu, genialna w smaku i fajnie prezentująca się dla oka przekąska już na ciebie czeka. Kiedy podasz ją swoim bliskim, zaniemówią z wrażenia. Co więcej, na jednej porcji na pewno się nie skończy.

Idealna przekąska na każdą okazję
Idealna przekąska na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

26.03.2024 | aktual.: 26.03.2024 15:03

Ochota na szybką przekąskę dopada nas bardzo często. Warto wtedy, zamiast sięgać po gotowe rozwiązania, zrobić coś samemu od podstaw. Tym bardziej że wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka przygotować coś pysznegociekawego dla całej rodziny. 

Świetnym przykładem są tu genialne pierożki w chrupiącej panierce z kultowych nachosów. I od razu zaznaczam, wcale nie będziesz musiał robić ciasta od podstaw. Świetnie w tej roli spisze się zwykły chleb tostowy. Z dodatkiem sosu pomidorowegomozzarelli smakuje wręcz genialnie. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze pierożki prosto z patelni skrywają smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się im oprzeć

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego,
  • 6 łyżek sosu pomidorowego do pizzy,
  • 150 g sera mozzarelli w startej wersji,
  • 1 jajko,
  • 200 g nachosów serowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy przyszłych pierożków. W tym celu z każdej kromki chleba tostowego usuwam skórkę dookoła, po czym każdy taki element dodatkowo rozwałkowuję na cienki placek

Każda kromka ma zamienić się w cienki placek
Każda kromka ma zamienić się w cienki placek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie wycinam z niego małe kółka. Tak jak standardowo robi się to na pierogi. 

Przy pomocy małej miseczki wycinam kółka
Przy pomocy małej miseczki wycinam kółka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na każdym takim elemencie rozprowadzam następnie sporą porcję sosu pomidorowego. Dodaję też mozzarellę

Czas na dodatki
Czas na dodatki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wypełnieniu każdego krążka składam go na pół, tak jak robi się to w przypadku zwykłych pierogów. 

I pierożek gotowy
I pierożek gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy, bo pierożki muszą jeszcze trafić do panierki. W tym celu najpierw obtaczam je w roztrzepanych jajkach, po czym obtaczam z każdej strony w rozgniecionych nachosach

Panierka z nachosów będzie świetnie tu pasować
Panierka z nachosów będzie świetnie tu pasować© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec smażę pierożki w panierce na dobrze rozgrzanej natłuszczonej patelni z każdej strony po kilka minut. 

Jeszcze tylko krótka wizyta na patelni
Jeszcze tylko krótka wizyta na patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe pierożki serwuję na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu. W takiej formie możesz wykorzystać je jako ciekawą przekąskę zarówno podczas seansu filmowego, jak i w trakcie wieczoru gier z przyjaciółki. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie danie stało się ciekawym elementem imprezowego menu. I to wszystko, smacznego!

Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka
Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie