PrzepisPrzekąskiTostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają

Tostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają

Idealna przekąska na każdą okazję
Idealna przekąska na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
26.03.2024 10:39, aktualizacja: 26.03.2024 15:03

Szybka w przygotowaniu, genialna w smaku i fajnie prezentująca się dla oka przekąska już na ciebie czeka. Kiedy podasz ją swoim bliskim, zaniemówią z wrażenia. Co więcej, na jednej porcji na pewno się nie skończy.

Ochota na szybką przekąskę dopada nas bardzo często. Warto wtedy, zamiast sięgać po gotowe rozwiązania, zrobić coś samemu od podstaw. Tym bardziej że wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka przygotować coś pysznegociekawego dla całej rodziny. 

Świetnym przykładem są tu genialne pierożki w chrupiącej panierce z kultowych nachosów. I od razu zaznaczam, wcale nie będziesz musiał robić ciasta od podstaw. Świetnie w tej roli spisze się zwykły chleb tostowy. Z dodatkiem sosu pomidorowegomozzarelli smakuje wręcz genialnie. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze pierożki prosto z patelni skrywają smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się im oprzeć

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego,
  • 6 łyżek sosu pomidorowego do pizzy,
  • 150 g sera mozzarelli w startej wersji,
  • 1 jajko,
  • 200 g nachosów serowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy przyszłych pierożków. W tym celu z każdej kromki chleba tostowego usuwam skórkę dookoła, po czym każdy taki element dodatkowo rozwałkowuję na cienki placek

Każda kromka ma zamienić się w cienki placek
Każda kromka ma zamienić się w cienki placek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie wycinam z niego małe kółka. Tak jak standardowo robi się to na pierogi. 

Przy pomocy małej miseczki wycinam kółka
Przy pomocy małej miseczki wycinam kółka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na każdym takim elemencie rozprowadzam następnie sporą porcję sosu pomidorowego. Dodaję też mozzarellę

Czas na dodatki
Czas na dodatki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wypełnieniu każdego krążka składam go na pół, tak jak robi się to w przypadku zwykłych pierogów. 

I pierożek gotowy
I pierożek gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy, bo pierożki muszą jeszcze trafić do panierki. W tym celu najpierw obtaczam je w roztrzepanych jajkach, po czym obtaczam z każdej strony w rozgniecionych nachosach

Panierka z nachosów będzie świetnie tu pasować
Panierka z nachosów będzie świetnie tu pasować© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec smażę pierożki w panierce na dobrze rozgrzanej natłuszczonej patelni z każdej strony po kilka minut. 

Jeszcze tylko krótka wizyta na patelni
Jeszcze tylko krótka wizyta na patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe pierożki serwuję na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu. W takiej formie możesz wykorzystać je jako ciekawą przekąskę zarówno podczas seansu filmowego, jak i w trakcie wieczoru gier z przyjaciółki. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie danie stało się ciekawym elementem imprezowego menu. I to wszystko, smacznego!

Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka
Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także