Mini kanapeczki z łososiem robię w 10 minut. Wszyscy się nimi zajadają

Wystarczy, że połączysz 4 składniki z lodówki i pyszny farsz do mini kanapeczek jest już gotowy. Są takie dobre, że nie sposób się im oprzeć.

Szybka i prosta przekąska sprawdzi się na każdą okazjęSzybka i prosta przekąska sprawdzi się na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Sprawdzony przepis na błyskawiczne przekąski przyda się w każdym domu. A kiedy jeszcze możesz zrobić je na bazie produktów, które każdy lubi i je z ogromną przyjemnością, nie może być lepszego połączenia. Zresztą za moment sam się o tym przekonasz. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Tym razem mam dla ciebie pomysł na mini kanapeczki, które zrobisz bez grama chleba. Jak to jest możliwe? Otóż w roli pieczywa świetnie spiszą się gotowe talarki, które bez problemu kupisz w każdym markecie. W chrupiących przekąskach ukryjesz genialny farsz na bazie wędzonego łososia, serka śmietankowego i świeżego szczypiorku. Idealnym dopełnieniem będzie tutaj sok z cytryny, który sprawi, że powstała mieszanka będzie jeszcze bardziej wyrazista. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Wystarczy jedno spojrzenie na te genialne przekąski, aby natychmiast zgłodnieć

Składniki:

  • 80 g wędzonego łososia,
  • 150 g serka śmietankowego,
  • 1/3 soku z cytryny,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 150 g talarków,
  • 1/2 pęczka koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepyszną przekąską rozpoczynam od przygotowania farszu. W tym celu kroję wędzonego łososia na mniejsze kawałki. Drobno siekam też świeży szczypiorek. Następnie w jednej misce łączę ze sobą przygotowaną przed chwilą rybę, serek śmietankowy oraz szczypiorek. 

Ten farsz składa się dosłownie z 4 produktów
Ten farsz składa się dosłownie z 4 produktów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. To oczywiście nie koniec, bo do mieszanki trafia też sok z cytryny. Dopiero teraz mieszam dokładnie składniki przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. I farsz jest już gotowy!

Do miski trafia też sok z cytryny
Do miski trafia też sok z cytryny © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Teraz biorę do ręki pojedynczego talarka i rozprowadzam na nim część farszu, po czym przykrywam go drugim talarkiem. 

Czas złożyć przekąskę
Czas złożyć przekąskę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec siekam drobno świeży koperek i wsypuję go do miski. Każdą złożoną kanapeczkę obtaczam następnie w koperku, aby dookoła farszu powstała zielona obwódka. 

Nie zapominam też o koperku
Nie zapominam też o koperku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. I to wszystko, przekąska jest już gotowa do podania. Do tego celu możesz wykorzystać zwykłą miskę lub talerz. Ja tym razem gotowe przekąski ułożyłam w formie małych wieżyczek, aby od razu przykuwały oko. I nie zawiodłam się, mini kanapeczki z łososiowym akcentem znikły ze stołu w mgnieniu oka. Dlatego też polecam od razu zrobić je z podwójnej porcji, bo u ciebie też na pewno świetnie się sprawdzą!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej