Mini kanapeczki z łososiem robię w 10 minut. Wszyscy się nimi zajadają
Wystarczy, że połączysz 4 składniki z lodówki i pyszny farsz do mini kanapeczek jest już gotowy. Są takie dobre, że nie sposób się im oprzeć.
15.03.2024 07:26
Sprawdzony przepis na błyskawiczne przekąski przyda się w każdym domu. A kiedy jeszcze możesz zrobić je na bazie produktów, które każdy lubi i je z ogromną przyjemnością, nie może być lepszego połączenia. Zresztą za moment sam się o tym przekonasz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tym razem mam dla ciebie pomysł na mini kanapeczki, które zrobisz bez grama chleba. Jak to jest możliwe? Otóż w roli pieczywa świetnie spiszą się gotowe talarki, które bez problemu kupisz w każdym markecie. W chrupiących przekąskach ukryjesz genialny farsz na bazie wędzonego łososia, serka śmietankowego i świeżego szczypiorku. Idealnym dopełnieniem będzie tutaj sok z cytryny, który sprawi, że powstała mieszanka będzie jeszcze bardziej wyrazista. Czego chcieć więcej?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Wystarczy jedno spojrzenie na te genialne przekąski, aby natychmiast zgłodnieć
Składniki:
- 80 g wędzonego łososia,
- 150 g serka śmietankowego,
- 1/3 soku z cytryny,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 150 g talarków,
- 1/2 pęczka koperku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepyszną przekąską rozpoczynam od przygotowania farszu. W tym celu kroję wędzonego łososia na mniejsze kawałki. Drobno siekam też świeży szczypiorek. Następnie w jednej misce łączę ze sobą przygotowaną przed chwilą rybę, serek śmietankowy oraz szczypiorek.
Krok 2. To oczywiście nie koniec, bo do mieszanki trafia też sok z cytryny. Dopiero teraz mieszam dokładnie składniki przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. I farsz jest już gotowy!
Krok 3. Teraz biorę do ręki pojedynczego talarka i rozprowadzam na nim część farszu, po czym przykrywam go drugim talarkiem.
Krok 4. Na koniec siekam drobno świeży koperek i wsypuję go do miski. Każdą złożoną kanapeczkę obtaczam następnie w koperku, aby dookoła farszu powstała zielona obwódka.
Krok 5. I to wszystko, przekąska jest już gotowa do podania. Do tego celu możesz wykorzystać zwykłą miskę lub talerz. Ja tym razem gotowe przekąski ułożyłam w formie małych wieżyczek, aby od razu przykuwały oko. I nie zawiodłam się, mini kanapeczki z łososiowym akcentem znikły ze stołu w mgnieniu oka. Dlatego też polecam od razu zrobić je z podwójnej porcji, bo u ciebie też na pewno świetnie się sprawdzą!