Biorę 2 ugotowane ziemniaki i 1 jajko. W 15 minut mam cały talerz chrupiących przekąsek

Jeśli poszukujesz prostej i szybkiej, ale jednocześnie smacznej i sycącej przekąski, to mam coś w sam raz dla ciebie. Uwierz mi, że nie wykosztujesz się na to za bardzo: to tylko kwestia kilku ziemniaków i jajek. Ten przepis poleca się na każdy wieczór filmowy!

Przekąska z jajek i ziemniaków. Idealna na spotkania w gronie przyjaciółPrzekąska z jajek i ziemniaków. Idealna na spotkania w gronie przyjaciół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Esin Deniz

Idę o zakład, że wszyscy tu zgromadzeni przepisy na pyszne zupy, obiady, ciasta i śniadania mają w małym palcu. Jestem jednak równie pewny, że w porównaniu z tą skarbnicą wiedzy, nasz zasób receptur na przekąski jest znacznie uboższy. To oczywiste i naturalne, na dodatek — bardzo proste do zmiany. W końcu dlaczego na obiad potrafimy serwować prawdziwe kulinarne cuda, a do wieczoru filmowego mamy objadać się kupnymi chipsami czy paluszkami?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą

Według mnie istnieją dwa produkty, na bazie których można przyrządzić cudowne i oryginalne przekąski, które każdemu posmakują. Pierwszy z nich to ciasto francuskie, a drugie — ziemniaki. Dzisiaj to właśnie na tym drugim, doskonale znanym i lubianym przez Polaków produkcie, skupimy się najbardziej. Ta prostota popłaca — uwierz mi na słowo. Jeszcze dzisiaj będziesz dumnym posiadaczem przepisu na doskonałą przekąskę z ziemniaków i jajek!

Przekąska z ziemniaków na każdą okazję

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2 ziemniaki,
  • słodka papryka,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

Ta przekąska z ziemniaków może być doprawiona dowolną konfiguracją przypraw
Ta przekąska z ziemniaków może być doprawiona dowolną konfiguracją przypraw © Canva
  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj do miękkości.
  2. W tym czasie przygotuj resztę produktów: posiekaj dokładnie natkę pietruszki, a jajko wbij do miski i dopraw solą, pieprzem.
  3. Ugotowane ziemniaki rozgnieć. Dopraw słodką papryką. Możesz użyć również jej ostrej wersji, jeśli lubisz. W tej kwestii istnieje totalna dowolność.
  4. Rozgniecione ziemniaki połącz teraz również z natką pietruszki i mąką kukurydzianą. Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj z niej wałek. Pokrój go w plastry.
  5. Ostatnia rzecz to smażenia. Zamocz przygotowaną przekąskę w doprawionym jajku i bułce tartej, a potem usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟