Biorę 2 ugotowane ziemniaki i 1 jajko. W 15 minut mam cały talerz chrupiących przekąsek
Jeśli poszukujesz prostej i szybkiej, ale jednocześnie smacznej i sycącej przekąski, to mam coś w sam raz dla ciebie. Uwierz mi, że nie wykosztujesz się na to za bardzo: to tylko kwestia kilku ziemniaków i jajek. Ten przepis poleca się na każdy wieczór filmowy!
29.02.2024 08:44
Idę o zakład, że wszyscy tu zgromadzeni przepisy na pyszne zupy, obiady, ciasta i śniadania mają w małym palcu. Jestem jednak równie pewny, że w porównaniu z tą skarbnicą wiedzy, nasz zasób receptur na przekąski jest znacznie uboższy. To oczywiste i naturalne, na dodatek — bardzo proste do zmiany. W końcu dlaczego na obiad potrafimy serwować prawdziwe kulinarne cuda, a do wieczoru filmowego mamy objadać się kupnymi chipsami czy paluszkami?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Według mnie istnieją dwa produkty, na bazie których można przyrządzić cudowne i oryginalne przekąski, które każdemu posmakują. Pierwszy z nich to ciasto francuskie, a drugie — ziemniaki. Dzisiaj to właśnie na tym drugim, doskonale znanym i lubianym przez Polaków produkcie, skupimy się najbardziej. Ta prostota popłaca — uwierz mi na słowo. Jeszcze dzisiaj będziesz dumnym posiadaczem przepisu na doskonałą przekąskę z ziemniaków i jajek!
Przekąska z ziemniaków na każdą okazję
Składniki:
- 1 jajko,
- 2 ziemniaki,
- słodka papryka,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
- bułka tarta,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj do miękkości.
- W tym czasie przygotuj resztę produktów: posiekaj dokładnie natkę pietruszki, a jajko wbij do miski i dopraw solą, pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć. Dopraw słodką papryką. Możesz użyć również jej ostrej wersji, jeśli lubisz. W tej kwestii istnieje totalna dowolność.
- Rozgniecione ziemniaki połącz teraz również z natką pietruszki i mąką kukurydzianą. Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj z niej wałek. Pokrój go w plastry.
- Ostatnia rzecz to smażenia. Zamocz przygotowaną przekąskę w doprawionym jajku i bułce tartej, a potem usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym. Smacznego!