Nie ma szybszej przekąski. W Sylwestra wcale nie musisz stać przy garach
Ciasto francuskie, ser, salami i jeszcze kilka składników to wystarczająco, by stworzyć idealną przekąskę na sylwestra. Twoi goście będą zachwyceni i będą się zajadać przez cały wieczór. Proszę państwa, oto ślimaczki z ciasta francuskiego, które podbiją wasze serca!
28.12.2023 | aktual.: 28.12.2023 12:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Już nieraz byliśmy świadkami tego, że na bazie ciasta francuskiego można zrobić naprawdę nie lada kulinarne dzieła sztuki. Ten produkt doskonale sprawdza się zarówno do słodkich, deserowych przysmaków, jak i wytrawnych przekąsek z serem, boczkiem czy mozzarellą. Podobną kompozycję składników chcemy pokazać ci też dzisiaj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaprezentowana poniżej przekąska z ciasta francuskiego (możesz kupić je w sklepie lub przygotować samemu — to wcale nie takie trudne) to rewelacyjny pomysł na zbliżającego się sylwestra. W ten jeden wieczór w roku z całą pewnością każdy tego rodzaju przysmak będzie mile widziany. Na pewno się przyda, a co więcej — jeszcze się taki nie narodził, któremu by nie posmakował. Przekonaj się o tym na własnym podniebieniu!
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego,
- 80 g salami,
- 150 g sera żółtego w plastrach,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka ketchupu,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Płat ciasta francuskiego rozłóż. Ketchup wymieszaj z musztardą. Tak przygotowanym sosem wysmaruj powierzchnię ciasta.
- Plastry sera i salami ułóż teraz na płacie, zostawiając wolną przestrzeń na górze — to ona zlepi całość.
- Paprykę pokrój w kostkę, wymieszaj z odsączoną z zalewy kukurydzą i dopraw ziołami prowansalskimi. Tę mieszankę wysyp teraz na ser i salami.
- Z ciasta zawiń teraz rulonik i pokrój na roladki o grubości około 1,5 cm. Wszystkie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piekarnik ustaw na 180 stopni bez termoobiegu. Wstaw blaszkę. Twoja pyszna sylwestrowa przekąska będzie gotowa za około 20-25 minut. Smacznego i... udanej imprezy sylwestrowej!