Nie ma szybszej przekąski. W Sylwestra wcale nie musisz stać przy garach
Ciasto francuskie, ser, salami i jeszcze kilka składników to wystarczająco, by stworzyć idealną przekąskę na sylwestra. Twoi goście będą zachwyceni i będą się zajadać przez cały wieczór. Proszę państwa, oto ślimaczki z ciasta francuskiego, które podbiją wasze serca!
28.12.2023 | aktual.: 28.12.2023 12:22
Już nieraz byliśmy świadkami tego, że na bazie ciasta francuskiego można zrobić naprawdę nie lada kulinarne dzieła sztuki. Ten produkt doskonale sprawdza się zarówno do słodkich, deserowych przysmaków, jak i wytrawnych przekąsek z serem, boczkiem czy mozzarellą. Podobną kompozycję składników chcemy pokazać ci też dzisiaj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaprezentowana poniżej przekąska z ciasta francuskiego (możesz kupić je w sklepie lub przygotować samemu — to wcale nie takie trudne) to rewelacyjny pomysł na zbliżającego się sylwestra. W ten jeden wieczór w roku z całą pewnością każdy tego rodzaju przysmak będzie mile widziany. Na pewno się przyda, a co więcej — jeszcze się taki nie narodził, któremu by nie posmakował. Przekonaj się o tym na własnym podniebieniu!
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego,
- 80 g salami,
- 150 g sera żółtego w plastrach,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka ketchupu,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Płat ciasta francuskiego rozłóż. Ketchup wymieszaj z musztardą. Tak przygotowanym sosem wysmaruj powierzchnię ciasta.
- Plastry sera i salami ułóż teraz na płacie, zostawiając wolną przestrzeń na górze — to ona zlepi całość.
- Paprykę pokrój w kostkę, wymieszaj z odsączoną z zalewy kukurydzą i dopraw ziołami prowansalskimi. Tę mieszankę wysyp teraz na ser i salami.
- Z ciasta zawiń teraz rulonik i pokrój na roladki o grubości około 1,5 cm. Wszystkie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piekarnik ustaw na 180 stopni bez termoobiegu. Wstaw blaszkę. Twoja pyszna sylwestrowa przekąska będzie gotowa za około 20-25 minut. Smacznego i... udanej imprezy sylwestrowej!