Nie ma szybszej przekąski. W Sylwestra wcale nie musisz stać przy garach

Ciasto francuskie, ser, salami i jeszcze kilka składników to wystarczająco, by stworzyć idealną przekąskę na sylwestra. Twoi goście będą zachwyceni i będą się zajadać przez cały wieczór. Proszę państwa, oto ślimaczki z ciasta francuskiego, które podbiją wasze serca!

Ta przekąska podbije serce twoich sylwestrowych gości!Ta przekąska podbije serce twoich sylwestrowych gości!
Źródło zdjęć: © Canva | PeteerS

Już nieraz byliśmy świadkami tego, że na bazie ciasta francuskiego można zrobić naprawdę nie lada kulinarne dzieła sztuki. Ten produkt doskonale sprawdza się zarówno do słodkich, deserowych przysmaków, jak i wytrawnych przekąsek z serem, boczkiem czy mozzarellą. Podobną kompozycję składników chcemy pokazać ci też dzisiaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

Zaprezentowana poniżej przekąska z ciasta francuskiego (możesz kupić je w sklepie lub przygotować samemu — to wcale nie takie trudne) to rewelacyjny pomysł na zbliżającego się sylwestra. W ten jeden wieczór w roku z całą pewnością każdy tego rodzaju przysmak będzie mile widziany. Na pewno się przyda, a co więcej — jeszcze się taki nie narodził, któremu by nie posmakował. Przekonaj się o tym na własnym podniebieniu!

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego,
  • 80 g salami,
  • 150 g sera żółtego w plastrach,
  • 1 czerwona papryka,
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • zioła prowansalskie.
Przekąska z ciasta francuskiego to szybki i prosty pomysł na imprezowy, kulinarny repertuar
Przekąska z ciasta francuskiego to szybki i prosty pomysł na imprezowy, kulinarny repertuar © Canva | natashabreen

Sposób przygotowania:

  1. Płat ciasta francuskiego rozłóż. Ketchup wymieszaj z musztardą. Tak przygotowanym sosem wysmaruj powierzchnię ciasta.
  2. Plastry sera i salami ułóż teraz na płacie, zostawiając wolną przestrzeń na górze — to ona zlepi całość.
  3. Paprykę pokrój w kostkę, wymieszaj z odsączoną z zalewy kukurydzą i dopraw ziołami prowansalskimi. Tę mieszankę wysyp teraz na ser i salami.
  4. Z ciasta zawiń teraz rulonik i pokrój na roladki o grubości około 1,5 cm. Wszystkie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  5. Piekarnik ustaw na 180 stopni bez termoobiegu. Wstaw blaszkę. Twoja pyszna sylwestrowa przekąska będzie gotowa za około 20-25 minut. Smacznego i... udanej imprezy sylwestrowej!
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯