Kulinarna Stolica PolskiŚwiętokrzyskie byczki to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Żałuję, że nie znałam ich wcześniej

Świętokrzyskie byczki to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Żałuję, że nie znałam ich wcześniej

To pyszne danie stanie się hitem w każdym domu
To pyszne danie stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
02.03.2024 10:26, aktualizacja: 21.03.2024 15:03

Masz dość gotowania w kółko tego samego? Wykorzystaj potencjał regionalnych kuchni. Postaw na pyszne potrawy z prostych składników, których przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Wypróbuj m.in. świętokrzyskie byczki, a będziesz zachwycony.

Poznaj prawdziwą perełkę kulinarną prosto z Gór Świętokrzyskich, która nosi jednocześnie bardzo ciekawą nazwę — byczki. Pod tą zapadającą w pamięci nazwą kryje się przepyszna kombinacja ziemniaków i mięsa. Najpierw farsz otula się ziemniaczaną pierzynką i powstają wspomniane "byczki", po czym gotuje się je we wrzącej i osolonej wodzie. W połączeniu ze smażoną cebulką takie danie stanie się hitem w każdym domu. Odkąd je odkryłam, nie chce jeść nic innego. 

Oczywiście świętokrzyskie byczki to nie jedyne danie, jakie zasługuje na uwagę z kuchni tego regionu. Wymienić można tu, chociażby: grycoki — pierogi z kaszą gryczaną, świętokrzyską zalewajkę, ziemniaczany kugiel czy pączki opatowskie. Jest z czego wybierać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świętokrzyskie byczki — przepis krok po kroku

Kiedy robię na obiad świętokrzyski przysmak, moja rodzina jest zachwycona. U ciebie będzie tak samo!

Składniki na 10 porcji:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 80 g masła,
  • 3 cebule,
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 200 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/3 szkl. skrobi z ziemniaków,
  • smażona cebulka do dekoracji,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu. W tym celu na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam obrane cebule. Wcześniej dzielę je na mniejsze kawałki. 

Na patelnię w pierwszej kolejności trafiają cebule
Na patelnię w pierwszej kolejności trafiają cebule© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy cebule nabierają złocistych rumieńców, wrzucam na patelnię mieloną wieprzowinęwołowinę. Na koniec mięso z patelni doprawiam solą oraz pieprzem i odstawiam, aby wystygło. Gdy już będzie chłodne, drobno je mielę.

W przepisie nie zabraknie też mięsnych kąsków
W przepisie nie zabraknie też mięsnych kąsków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do pracy z ziemniakami. Najpierw obieram i płuczę warzywa. 800 g ziemniaków gotuję w osolonej wodzie. Resztę ziemniaków ścieram na tarce, po czym odsączam je z nadmiaru soków. 

Czas odsączyć ziemniaki
Czas odsączyć ziemniaki© Licencjodawca | Pyszności

Wody z ziemniaków nie wyrzucam, bo po chwili w misce pojawi się skrobia ziemniaczana, którą jeszcze wykorzystam do przepisu. 

Krok 4. Starte ziemniaki przekładam do miski, po czym dodaję do środka ugotowane i ostudzone ziemniaki. Do tego zadania wykorzystuję praskę do ziemniaków. Nie zapominam też o skrobi z ziemniaków oraz soli. 

Do miski trafia m.in. skrobia z ziemniaków
Do miski trafia m.in. skrobia z ziemniaków© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Składniki mieszam dokładnie przy pomocy rąk, po czym formuję z nich małe placki. Na środku każdego takiego elementu układam część zmielonego farszu, po czym otulam go ziemniaczanym placuszkiem. 

Pora połączyć składniki
Pora połączyć składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak przygotowane byczki gotuję w osolonej i wrzącej wodzie. 

Po krótkiej kąpieli byczki można serwować do jedzenia
Po krótkiej kąpieli byczki można serwować do jedzenia© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe byczki serwuję ze smażoną cebulką oraz świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także