WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

W naszej bazie nie brakuje przepisów na genialne dania regionalne. Jedną z takich perełek kulinarnych są bez wątpienia cebularze lubelskie. Jak je zrobić? Śpieszę z odpowiedzią!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jak już sama nazwa cebularzy sugeruje, tym razem zajmiemy się kuchnią Lubelszczyzny. Można znaleźć tu wiele smacznych dańwypieków, które łączą w sobie dobrze znane smaki oparte na lokalnych produktach. Odwiedzając te regiony, warto spróbować lubelskich pierogów z kaszą gryczaną, gęstego gulaszu forszmak czy też kaczki po zamojsku.

Oczywiście opisując tę kuchnię, nie sposób nie wspomnieć o kultowych cebularzach. Zaczęli piec je Żydzi z Lublina, a z biegiem czasu przysmak ten stał się popularny w innych częściach regionu. Dziś wielu turystów odwiedzając Lubelszczyznę, chce skosztować właśnie tej perełki kulinarnej. Warto dodać, że placki drożdżowe z dodatkiem smażonej cebuli i maku zostały wpisane w 2007 roku na listę produktów tradycyjnych w kat. "wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie woj. lubelskim."

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Cebularze lubelskie — przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 15 g drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2,5 szkl. mąki pszennej,
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Farsz:

  • 40 g masła,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżka maku,
  • 1 łyżeczka soli. 

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania rozczynu do przyszłych cebularzy. W tym celu łączę ze sobą pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki. Następnie w misce robota kuchennego zaczynam wyrabiać ciasto na bazie: jajka, oleju, gotowego rozczynu oraz mąki. 

Najpierw przygotowuję ciasto drożdżowe
Najpierw przygotowuję ciasto drożdżowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotowe ciasto przekładam następnie do miski z dodatkiem oleju roślinnego. Produkt ten rozprowadzam przy pomocy kuchennego pędzelka. Ciasto na koniec przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Ciasto pod przykryciem odstawiam do wyrośnięcia
Ciasto pod przykryciem odstawiam do wyrośnięcia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po 90 minutach dzielę ciasto na mniejsze elementy. Z każdego takiego kawałka formuję kulkę i układam ją na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane w ten sposób placki ponownie przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Tym razem na 20 minut

Placuszki w takim wydaniu odstawiam do ponownego wyrośnięcia
Placuszki w takim wydaniu odstawiam do ponownego wyrośnięcia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. W międzyczasie przygotowuję farsz do cebularzy. W tym celu na dobrze rozgrzanejnatłuszczonej patelni podsmażam obrane i pokrojone na mniejsze kawałki cebule

Następnie przygotowuję farsz na bazie cebuli
Następnie przygotowuję farsz na bazie cebuli © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kiedy warzywa stają się miękkienabierają złocistych rumieńców, na patelnię wrzucam sól oraz mak. I to wszystko, farsz jest już gotowy!

Bardzo ważnym elementem farszu jest mak
Bardzo ważnym elementem farszu jest mak © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Wracam do pracy z ciastem drożdżowym. W każdym elemencie robię dodatkowe wgłębienie przy pomocy okrągłej foremki. Następnie smaruję wszystkie kawałki roztrzepanym jajkiem, po czym wypełniam każde wgłębienie farszem z patelni

Każdy drożdżowy placek wypełniam cebulowo-makową mieszanką
Każdy drożdżowy placek wypełniam cebulowo-makową mieszanką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Cebularze na koniec trafiają do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Po wizycie w piekarniku nie zostaje już nic, jak zajadać się cebularzami. Smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze