Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy
20.02.2024 07:46, aktual.: 20.05.2024 10:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W naszej bazie nie brakuje przepisów na genialne dania regionalne. Jedną z takich perełek kulinarnych są bez wątpienia cebularze lubelskie. Jak je zrobić? Śpieszę z odpowiedzią!
Jak już sama nazwa cebularzy sugeruje, tym razem zajmiemy się kuchnią Lubelszczyzny. Można znaleźć tu wiele smacznych dań i wypieków, które łączą w sobie dobrze znane smaki oparte na lokalnych produktach. Odwiedzając te regiony, warto spróbować lubelskich pierogów z kaszą gryczaną, gęstego gulaszu forszmak czy też kaczki po zamojsku.
Oczywiście opisując tę kuchnię, nie sposób nie wspomnieć o kultowych cebularzach. Zaczęli piec je Żydzi z Lublina, a z biegiem czasu przysmak ten stał się popularny w innych częściach regionu. Dziś wielu turystów odwiedzając Lubelszczyznę, chce skosztować właśnie tej perełki kulinarnej. Warto dodać, że placki drożdżowe z dodatkiem smażonej cebuli i maku zostały wpisane w 2007 roku na listę produktów tradycyjnych w kat. "wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie woj. lubelskim."
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebularze lubelskie — przepis
Składniki:
Ciasto:
- 15 g drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 2,5 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 szkl. ciepłego mleka,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Farsz:
- 40 g masła,
- 4 cebule,
- 1 łyżka maku,
- 1 łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania rozczynu do przyszłych cebularzy. W tym celu łączę ze sobą pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki. Następnie w misce robota kuchennego zaczynam wyrabiać ciasto na bazie: jajka, oleju, gotowego rozczynu oraz mąki.
Krok 2. Gotowe ciasto przekładam następnie do miski z dodatkiem oleju roślinnego. Produkt ten rozprowadzam przy pomocy kuchennego pędzelka. Ciasto na koniec przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 3. Po 90 minutach dzielę ciasto na mniejsze elementy. Z każdego takiego kawałka formuję kulkę i układam ją na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane w ten sposób placki ponownie przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Tym razem na 20 minut.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję farsz do cebularzy. W tym celu na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam obrane i pokrojone na mniejsze kawałki cebule.
Krok 5. Kiedy warzywa stają się miękkie i nabierają złocistych rumieńców, na patelnię wrzucam sól oraz mak. I to wszystko, farsz jest już gotowy!
Krok 6. Wracam do pracy z ciastem drożdżowym. W każdym elemencie robię dodatkowe wgłębienie przy pomocy okrągłej foremki. Następnie smaruję wszystkie kawałki roztrzepanym jajkiem, po czym wypełniam każde wgłębienie farszem z patelni.
Krok 7. Cebularze na koniec trafiają do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 8. Po wizycie w piekarniku nie zostaje już nic, jak zajadać się cebularzami. Smacznego!