Moja ciocia ze Śląska często je przygotowywała. Do dziś pamiętam ich obłędny smak

Tym razem zabieram cię w kulinarną podróż na Śląsk. Ze sprawdzonym przepisem przygotujesz przepyszny obiad dla całej rodziny.

Taki obiad można jeść każdego dniaTaki obiad można jeść każdego dnia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Śląska kuchnia to cała paleta smacznych i pożywnych dań, w których króluje przede wszystkim mięso, ziemniaki, kapusta, kluski oraz sosy. I tu wspomnieć należy, chociażby o kultowych kluskach śląskich, kapuśniaku na żeberkach, mięsnej roladzie czy wodziance. Oczywiście to nie koniec dobrych wiadomości, bo kuchnia tego regionu słynie również z ciast i deserów jak: kołocz, kopa czy cytrynowa szpajza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Dziś jednak chciałabym skupić się na daniu obiadowym, które zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Śląskie karminadle, bo o nich mowa, to delikatnie spłaszczone i okrągłe kotlety mielone, przygotowywane głównie na bazie mięsa wieprzowego. Mięsne kawałki w panierce smaży się na głębokim oleju. Warto w tym miejscu podkreślić, że karminadle w 2008 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii: "gotowe dania i potrawy w województwie śląskim". Moja ciocia ze Śląska bardzo często je przygotowywała. A ja mimo że dawno ją odwiedzałam, do dziś pamiętam ten wspaniały smak.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Nie masz pomysłu na domowy obiad jak u babci? Zrób kultowe karminadle, które znikają z talerzy w ekspresowym tempie

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki/karkówki wieprzowej,
  • 1 pszenna bułka,
  • ¾ szkl. mleka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 szkl. bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zmielenia mięsa wieprzowego. W tym przypadku polecam użyć łopatki lub karkówki wieprzowej.

Najpierw zajmuję się mięsem
Najpierw zajmuję się mięsem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do maszynki wrzucam również namoczoną w mleku bułkę. Dzięki temu zabiegowi przyszłe kotlety będą nie tylko soczyste, ale i dużo bardziej delikatne w smaku. 

Do mięsa dodaję m.in. bułkę namoczoną w mleku
Do mięsa dodaję m.in. bułkę namoczoną w mleku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki wrzucam do miski: jajko, obraną i drobno posiekaną cebulę, sól oraz pieprz. Produkty wyrabiam dokładnie przy pomocy rąk na gładkąjednolitą mieszankę

Mięso doprawiam przy pomocy soli i pieprzu
Mięso doprawiam przy pomocy soli i pieprzu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowy miks dzielę na mniejsze elementy, po czym formuję z nich okrągłe i lekko spłaszczone kotlety. Każdy taki kawałek obtaczam na koniec w bułce tartej

Uformowane kotlety obtaczam w bułce tartej
Uformowane kotlety obtaczam w bułce tartej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kotlety smażę na dobrze rozgrzanejnatłuszczonej patelni z każdej strony. Do przepisu polecam użyć smalcu

Czas na smażenie
Czas na smażenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Karminadle serwuję z ugotowanymi ziemniakamizasmażaną kapustą. Danie dekoruję dodatkowo przy pomocy świeżej natki pietruszki. Oczywiście możesz użyć tu również innych dodatków, które sprawią, że danie szybko się nie znudzi. Najlepiej stosować różne warianty. I to wszystko, smacznego!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo