WideoMoja ciocia ze Śląska często je przygotowywała. Do dziś pamiętam ich obłędny smak

Moja ciocia ze Śląska często je przygotowywała. Do dziś pamiętam ich obłędny smak

Tym razem zabieram cię w kulinarną podróż na Śląsk. Ze sprawdzonym przepisem przygotujesz przepyszny obiad dla całej rodziny.

Taki obiad można jeść każdego dnia
Taki obiad można jeść każdego dnia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

15.02.2024 | aktual.: 20.05.2024 11:00

Śląska kuchnia to cała paleta smacznych i pożywnych dań, w których króluje przede wszystkim mięso, ziemniaki, kapusta, kluski oraz sosy. I tu wspomnieć należy, chociażby o kultowych kluskach śląskich, kapuśniaku na żeberkach, mięsnej roladzie czy wodziance. Oczywiście to nie koniec dobrych wiadomości, bo kuchnia tego regionu słynie również z ciast i deserów jak: kołocz, kopa czy cytrynowa szpajza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dziś jednak chciałabym skupić się na daniu obiadowym, które zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Śląskie karminadle, bo o nich mowa, to delikatnie spłaszczone i okrągłe kotlety mielone, przygotowywane głównie na bazie mięsa wieprzowego. Mięsne kawałki w panierce smaży się na głębokim oleju. Warto w tym miejscu podkreślić, że karminadle w 2008 roku zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii: "gotowe dania i potrawy w województwie śląskim". Moja ciocia ze Śląska bardzo często je przygotowywała. A ja mimo że dawno ją odwiedzałam, do dziś pamiętam ten wspaniały smak.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Nie masz pomysłu na domowy obiad jak u babci? Zrób kultowe karminadle, które znikają z talerzy w ekspresowym tempie

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki/karkówki wieprzowej,
  • 1 pszenna bułka,
  • ¾ szkl. mleka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 szkl. bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od zmielenia mięsa wieprzowego. W tym przypadku polecam użyć łopatki lub karkówki wieprzowej.

Najpierw zajmuję się mięsem
Najpierw zajmuję się mięsem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do maszynki wrzucam również namoczoną w mleku bułkę. Dzięki temu zabiegowi przyszłe kotlety będą nie tylko soczyste, ale i dużo bardziej delikatne w smaku. 

Do mięsa dodaję m.in. bułkę namoczoną w mleku
Do mięsa dodaję m.in. bułkę namoczoną w mleku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Jako kolejne składniki wrzucam do miski: jajko, obraną i drobno posiekaną cebulę, sól oraz pieprz. Produkty wyrabiam dokładnie przy pomocy rąk na gładkąjednolitą mieszankę

Mięso doprawiam przy pomocy soli i pieprzu
Mięso doprawiam przy pomocy soli i pieprzu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowy miks dzielę na mniejsze elementy, po czym formuję z nich okrągłe i lekko spłaszczone kotlety. Każdy taki kawałek obtaczam na koniec w bułce tartej

Uformowane kotlety obtaczam w bułce tartej
Uformowane kotlety obtaczam w bułce tartej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kotlety smażę na dobrze rozgrzanejnatłuszczonej patelni z każdej strony. Do przepisu polecam użyć smalcu

Czas na smażenie
Czas na smażenie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Karminadle serwuję z ugotowanymi ziemniakamizasmażaną kapustą. Danie dekoruję dodatkowo przy pomocy świeżej natki pietruszki. Oczywiście możesz użyć tu również innych dodatków, które sprawią, że danie szybko się nie znudzi. Najlepiej stosować różne warianty. I to wszystko, smacznego!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie