Obtaczam jajka w mięsie mielonym i smażę. Przepis dała mi kuzynka ze Szkocji
Jajka, mięso mielone i bułka tarta. Te składniki kojarzą się Polakom głównie z kotletami mielonymi. U Szkotów to wygląda zgoła inaczej. W ojczyźnie sir Artura Conan Doyle'a i potwora z Loch Ness z wymienionych składników serwuje się na śniadanie jajka po szkocku. Niewiarygodne!
13.02.2024 10:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka na śniadanie to klasyka i to nie tylko wśród Polaków. Francuzi przygotowują z tego zdrowego produktu spożywczego złożony na pół omlet z parmezanem i cebulą, Anglicy preferują sadzone lub jajka w koszulce — koniecznie z płynnym żółtkiem. Tymczasem Szkoci słyną z innego wydania jajek. Znacznie, według nas i jak na nasze standardy — bardziej zaskakującego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Połączenie jajek i mięsa mielonego wydaje się nam rzeczą naturalną, ale tylko w przypadku przygotowania z nich masy mięsnej na kotlety mielone. Tymczasem Szkoci robią z tych składników coś zupełnie innego. Jajka zostają obtoczone w mięsie, a na koniec nadaje się im chrupiącą panierkę z bułki tartej. Brzmi dziwacznie? A jednak jest to coś po prostu przepysznego. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i sam się przekonaj!
Jajka po szkocku
Składniki:
- 12 jajek,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka musztardy,
- bułka tarta,
- mąka pszenna,
- sól, pieprz,
- szczypta wędzonej papryki,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
- Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną cebulą, musztardą i przyprawami.
- 9 jajek ugotuj na twardo. Następnie ostudź je i obierz ze skorupek.
- Teraz ugotowane jajka obtocz w doprawionym mięsie mielonym. Pozostałe 3 jajka roztrzep.
- Jajka po szkocku panieruj kolejno w mące, jajkach i bułce tartej.
- Rozgrzej tłuszcz w garnku. Kiedy osiągnie już wysoką temperaturę, wkładaj do niego przygotowane jajka. Nie smaż wszystkich naraz, bo to by groziło utratą temperatury i w następnej kolejności niezbyt chrupiącą panierką. Rób to po kolei, zwracając uwagę na to, by olej ciągle był bardzo ciepły.
- Wyjęte z tłuszczu jajka po szkocku połóż na ręczniku papierowym i delikatnie odciśnij z nadmiaru tłuszczu. To wszystko, gotowe. Smacznego!