Obtaczam jajka w mięsie mielonym i smażę. Przepis dała mi kuzynka ze Szkocji

Jajka, mięso mielone i bułka tarta. Te składniki kojarzą się Polakom głównie z kotletami mielonymi. U Szkotów to wygląda zgoła inaczej. W ojczyźnie sir Artura Conan Doyle'a i potwora z Loch Ness z wymienionych składników serwuje się na śniadanie jajka po szkocku. Niewiarygodne!

Jajka po szkocku. Prosty przepis na pyszne śniadanieJajka po szkocku. Prosty przepis na pyszne śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | fazefull

Jajka na śniadanie to klasyka i to nie tylko wśród Polaków. Francuzi przygotowują z tego zdrowego produktu spożywczego złożony na pół omlet z parmezanem i cebulą, Anglicy preferują sadzone lub jajka w koszulce — koniecznie z płynnym żółtkiem. Tymczasem Szkoci słyną z innego wydania jajek. Znacznie, według nas i jak na nasze standardy — bardziej zaskakującego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Walentynkowa słodka niespodzianka. Idealna na romantyczne śniadanie

Połączenie jajek i mięsa mielonego wydaje się nam rzeczą naturalną, ale tylko w przypadku przygotowania z nich masy mięsnej na kotlety mielone. Tymczasem Szkoci robią z tych składników coś zupełnie innego. Jajka zostają obtoczone w mięsie, a na koniec nadaje się im chrupiącą panierkę z bułki tartej. Brzmi dziwacznie? A jednak jest to coś po prostu przepysznego. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i sam się przekonaj!

Jajka po szkocku

Składniki:

  • 12 jajek,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka musztardy,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz,
  • szczypta wędzonej papryki,
  • olej.
Jajka po szkocku mogą być ugotowane na twardo lub półtwardo
Jajka po szkocku mogą być ugotowane na twardo lub półtwardo © Canva | mikafotostok

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
  2. Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną cebulą, musztardą i przyprawami.
  3. 9 jajek ugotuj na twardo. Następnie ostudź je i obierz ze skorupek.
  4. Teraz ugotowane jajka obtocz w doprawionym mięsie mielonym. Pozostałe 3 jajka roztrzep.
  5. Jajka po szkocku panieruj kolejno w mące, jajkach i bułce tartej.
  6. Rozgrzej tłuszcz w garnku. Kiedy osiągnie już wysoką temperaturę, wkładaj do niego przygotowane jajka. Nie smaż wszystkich naraz, bo to by groziło utratą temperatury i w następnej kolejności niezbyt chrupiącą panierką. Rób to po kolei, zwracając uwagę na to, by olej ciągle był bardzo ciepły.
  7. Wyjęte z tłuszczu jajka po szkocku połóż na ręczniku papierowym i delikatnie odciśnij z nadmiaru tłuszczu. To wszystko, gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem