PrzepisŚniadanieObtaczam jajka w mięsie mielonym i smażę. Przepis dała mi kuzynka ze Szkocji

Obtaczam jajka w mięsie mielonym i smażę. Przepis dała mi kuzynka ze Szkocji

Jajka, mięso mielone i bułka tarta. Te składniki kojarzą się Polakom głównie z kotletami mielonymi. U Szkotów to wygląda zgoła inaczej. W ojczyźnie sir Artura Conan Doyle'a i potwora z Loch Ness z wymienionych składników serwuje się na śniadanie jajka po szkocku. Niewiarygodne!

Jajka po szkocku. Prosty przepis na pyszne śniadanie
Jajka po szkocku. Prosty przepis na pyszne śniadanie
Źródło zdjęć: © Canva | fazefull

13.02.2024 10:38

Jajka na śniadanie to klasyka i to nie tylko wśród Polaków. Francuzi przygotowują z tego zdrowego produktu spożywczego złożony na pół omlet z parmezanem i cebulą, Anglicy preferują sadzone lub jajka w koszulce — koniecznie z płynnym żółtkiem. Tymczasem Szkoci słyną z innego wydania jajek. Znacznie, według nas i jak na nasze standardy — bardziej zaskakującego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połączenie jajek i mięsa mielonego wydaje się nam rzeczą naturalną, ale tylko w przypadku przygotowania z nich masy mięsnej na kotlety mielone. Tymczasem Szkoci robią z tych składników coś zupełnie innego. Jajka zostają obtoczone w mięsie, a na koniec nadaje się im chrupiącą panierkę z bułki tartej. Brzmi dziwacznie? A jednak jest to coś po prostu przepysznego. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i sam się przekonaj!

Jajka po szkocku

Składniki:

  • 12 jajek,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka musztardy,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • sól, pieprz,
  • szczypta wędzonej papryki,
  • olej.
Jajka po szkocku mogą być ugotowane na twardo lub półtwardo
Jajka po szkocku mogą być ugotowane na twardo lub półtwardo© Canva | mikafotostok

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni.
  2. Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną cebulą, musztardą i przyprawami.
  3. 9 jajek ugotuj na twardo. Następnie ostudź je i obierz ze skorupek.
  4. Teraz ugotowane jajka obtocz w doprawionym mięsie mielonym. Pozostałe 3 jajka roztrzep.
  5. Jajka po szkocku panieruj kolejno w mące, jajkach i bułce tartej.
  6. Rozgrzej tłuszcz w garnku. Kiedy osiągnie już wysoką temperaturę, wkładaj do niego przygotowane jajka. Nie smaż wszystkich naraz, bo to by groziło utratą temperatury i w następnej kolejności niezbyt chrupiącą panierką. Rób to po kolei, zwracając uwagę na to, by olej ciągle był bardzo ciepły.
  7. Wyjęte z tłuszczu jajka po szkocku połóż na ręczniku papierowym i delikatnie odciśnij z nadmiaru tłuszczu. To wszystko, gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie