Dodaj ten składnik do kotletów mielonych. Będą rozpływać się w ustach!

Kotlety mielone to, obok kotletów schabowych, danie, które wielu Polaków przygotowuje na niedzielny obiad. W towarzystwie buraczków zasmażanych smakują wybornie. A czy wiesz, co zrobić, by były delikatne i rozpływające się w ustach? Jeśli zdecydujesz się dodać ten składnik, to na pewno uzyskasz wspaniały efekt.

ObrazekKotlety mielone na talerzu - Pyszności; Foto gettyimages.com
Karol Wiak

Kotlety mielone - na czym polega ich wyjątkowość?

To danie, które można śmiało określić mianem kultowego. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Podstawą jest oczywiście świeże mięso mielone, dzięki któremu jesteś w stanie wydobyć z takich kotletów wszystko, co najlepsze. Kotlety mielone to prawdziwy klasyk, który wraz z kotletami schabowymi, stanowi jedno z najchętniej przygotowywanych polskich dań.

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Pomimo że ich przygotowanie i smażenie wygląda podobnie, to każdy ma swoją unikalną recepturę. Tak naprawdę, poszczególne przepisy różnią się drobnymi szczegółami. Należy do nich zaliczyć, chociażby dodanie pewnych składników, dzięki którym kotlety staną się lepsze, delikatniejsze i bardziej sycące. Co powiesz na patent, według którego namoczoną kajzerkę zastąpisz startymi ziemniakami?

Kotlety mielone ze startymi ziemniakami — jak je zrobić?

Okazuje się, że jest to bardzo prosta czynność. Zastąpienie namoczonej kajzerki startymi ziemniakami zupełnie zmieni twoje spojrzenie na to danie. Z tej receptury korzysta się głównie na Podlasiu. Czas najwyższy, by ten przepis również zagościł w twoim domu.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • około 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • większa cebula
  • 8 łyżek wody
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie rozpocznij od przełożenia mięsa do dużej miski. Wbij do niego jajka i dodaj starte ziemniaki oraz rozdrobnione na tarce cebulę i czosnek. W następnej kolejności dodaj jeszcze wodę, a wszystko przypraw solą i pieprzem. Teraz, wyrób dokładnie masę na kotlety mielone. Uformuj z niej niezbyt duże kotlety i przystąp do ich smażenia.

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron, aż będą odpowiednio zarumienione. Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Możesz je podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie buraczków zasmażanych, ale nie tylko. Dobrym uzupełnieniem będzie np. kasza i soczysta surówka lub dodatek sosu pomidorowego, czy jogurtu naturalnego.

Szukasz inspiracji na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym:

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀