Dodaj ten składnik do kotletów mielonych. Będą rozpływać się w ustach!

Kotlety mielone to, obok kotletów schabowych, danie, które wielu Polaków przygotowuje na niedzielny obiad. W towarzystwie buraczków zasmażanych smakują wybornie. A czy wiesz, co zrobić, by były delikatne i rozpływające się w ustach? Jeśli zdecydujesz się dodać ten składnik, to na pewno uzyskasz wspaniały efekt.

ObrazekKotlety mielone na talerzu - Pyszności; Foto gettyimages.com
Karol Wiak

Kotlety mielone - na czym polega ich wyjątkowość?

To danie, które można śmiało określić mianem kultowego. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Podstawą jest oczywiście świeże mięso mielone, dzięki któremu jesteś w stanie wydobyć z takich kotletów wszystko, co najlepsze. Kotlety mielone to prawdziwy klasyk, który wraz z kotletami schabowymi, stanowi jedno z najchętniej przygotowywanych polskich dań.

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Pomimo że ich przygotowanie i smażenie wygląda podobnie, to każdy ma swoją unikalną recepturę. Tak naprawdę, poszczególne przepisy różnią się drobnymi szczegółami. Należy do nich zaliczyć, chociażby dodanie pewnych składników, dzięki którym kotlety staną się lepsze, delikatniejsze i bardziej sycące. Co powiesz na patent, według którego namoczoną kajzerkę zastąpisz startymi ziemniakami?

Kotlety mielone ze startymi ziemniakami — jak je zrobić?

Okazuje się, że jest to bardzo prosta czynność. Zastąpienie namoczonej kajzerki startymi ziemniakami zupełnie zmieni twoje spojrzenie na to danie. Z tej receptury korzysta się głównie na Podlasiu. Czas najwyższy, by ten przepis również zagościł w twoim domu.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • około 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • większa cebula
  • 8 łyżek wody
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie rozpocznij od przełożenia mięsa do dużej miski. Wbij do niego jajka i dodaj starte ziemniaki oraz rozdrobnione na tarce cebulę i czosnek. W następnej kolejności dodaj jeszcze wodę, a wszystko przypraw solą i pieprzem. Teraz, wyrób dokładnie masę na kotlety mielone. Uformuj z niej niezbyt duże kotlety i przystąp do ich smażenia.

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron, aż będą odpowiednio zarumienione. Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Możesz je podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie buraczków zasmażanych, ale nie tylko. Dobrym uzupełnieniem będzie np. kasza i soczysta surówka lub dodatek sosu pomidorowego, czy jogurtu naturalnego.

Szukasz inspiracji na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯