Dodaj ten składnik do kotletów mielonych. Będą rozpływać się w ustach!

Kotlety mielone to, obok kotletów schabowych, danie, które wielu Polaków przygotowuje na niedzielny obiad. W towarzystwie buraczków zasmażanych smakują wybornie. A czy wiesz, co zrobić, by były delikatne i rozpływające się w ustach? Jeśli zdecydujesz się dodać ten składnik, to na pewno uzyskasz wspaniały efekt.

ObrazekKotlety mielone na talerzu - Pyszności; Foto gettyimages.com
Karol Wiak

Kotlety mielone - na czym polega ich wyjątkowość?

To danie, które można śmiało określić mianem kultowego. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Podstawą jest oczywiście świeże mięso mielone, dzięki któremu jesteś w stanie wydobyć z takich kotletów wszystko, co najlepsze. Kotlety mielone to prawdziwy klasyk, który wraz z kotletami schabowymi, stanowi jedno z najchętniej przygotowywanych polskich dań.

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Pomimo że ich przygotowanie i smażenie wygląda podobnie, to każdy ma swoją unikalną recepturę. Tak naprawdę, poszczególne przepisy różnią się drobnymi szczegółami. Należy do nich zaliczyć, chociażby dodanie pewnych składników, dzięki którym kotlety staną się lepsze, delikatniejsze i bardziej sycące. Co powiesz na patent, według którego namoczoną kajzerkę zastąpisz startymi ziemniakami?

Kotlety mielone ze startymi ziemniakami — jak je zrobić?

Okazuje się, że jest to bardzo prosta czynność. Zastąpienie namoczonej kajzerki startymi ziemniakami zupełnie zmieni twoje spojrzenie na to danie. Z tej receptury korzysta się głównie na Podlasiu. Czas najwyższy, by ten przepis również zagościł w twoim domu.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • około 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • większa cebula
  • 8 łyżek wody
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie rozpocznij od przełożenia mięsa do dużej miski. Wbij do niego jajka i dodaj starte ziemniaki oraz rozdrobnione na tarce cebulę i czosnek. W następnej kolejności dodaj jeszcze wodę, a wszystko przypraw solą i pieprzem. Teraz, wyrób dokładnie masę na kotlety mielone. Uformuj z niej niezbyt duże kotlety i przystąp do ich smażenia.

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Na patelni rozgrzej olej i smaż z obu stron, aż będą odpowiednio zarumienione. Odsącz je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Możesz je podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie buraczków zasmażanych, ale nie tylko. Dobrym uzupełnieniem będzie np. kasza i soczysta surówka lub dodatek sosu pomidorowego, czy jogurtu naturalnego.

Szukasz inspiracji na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo