Jaka jest najzdrowsza forma podania jajek na śniadanie? Miłośnicy jajecznicy mogą być zawiedzeni

Jajka na śniadanie to prawdziwy klasyk. Znamy je od najmłodszych lat. Lubimy je jako jajecznicę, gotowane na twardo i na miękko, w formie omletów czy jajek sadzonych. Każdy zjada je inaczej. Które są jednak dla nas najzdrowsze? Dietetyk tłumaczy, oto kilka wskazówek.

Obrazek
Paulina

Jeśli mamy zdecydować i powiedzieć, które z jajek będzie najzdrowsze, to odpowiedź jest prosta. Jajko gotowane w wodzie. Forma nie ma tu takiego dużego znaczenie, czy będzie ono zrobione na miękko, czy na twardo. Takie jaja przygotowujemy bez dodatku tłuszczu. Należy jednak pamiętać, że jajka, aby były zdrowe, muszą być świeże i co najważniejsze, gotowane nie więcej niż 10 minut, ponieważ wtedy tracą witaminy i są ciężkostrawne. Co w sobie kryją jajka?

Obrazek

Właściwości jajek

Przede wszystkim to źródło dobrze przyswajalnego białka. Jajko składa się z białka i żółtka. To drugie, czyli żółtko jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Jest bogatym źródłem witamin: A, D,E i K oraz B2 i B12, jak również fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku obecna jest luteina, która chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV i poprawia widzenie. Po prostu bomba witaminowa!

Obrazek
Gotowanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak długo gotować jajko?

Jeśli chcemy uzyskać jajko na twardo, wystarczy, że będziemy je gotować 7 – 10 minut. Warto w takim razie pilnować czasu. Najlepiej sprawdzi się tutaj specjalny minutnik do jajek. Czas gotowania należy zacząć odliczać od momentu zagotowania się wody. W ten sposób nasze jajka wyjdą idealnie, bez sinych obwódek czy plam i nie stracą wszystkich wartości odżywczych. Po upływie odpowiedniego czasu jajka należy przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Ułatwić obieranie ze skórki można dodając do gotującej się wody sodę lub sok z cytryny.

Gotowane jajka na kanapki czy wprowadzenie jajka na wodzie, podanie go z ziemniakami i ulubiona sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem oleju lnianego to idealne urozmaicenie naszego sposobu żywienia na co dzień. Warto poeksperymentować.

Jeśli masz ochotę poeksperymentować, to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 23 genialne triki z jajkami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇