PoradyJaka jest najzdrowsza forma podania jajek na śniadanie? Miłośnicy jajecznicy mogą być zawiedzeni

Jaka jest najzdrowsza forma podania jajek na śniadanie? Miłośnicy jajecznicy mogą być zawiedzeni

Jajka na śniadanie to prawdziwy klasyk. Znamy je od najmłodszych lat. Lubimy je jako jajecznicę, gotowane na twardo i na miękko, w formie omletów czy jajek sadzonych. Każdy zjada je inaczej. Które są jednak dla nas najzdrowsze? Dietetyk tłumaczy, oto kilka wskazówek.

Jaka jest najzdrowsza forma podania jajek na śniadanie? Miłośnicy jajecznicy mogą być zawiedzeni
Paulina

07.08.2022 | aktual.: 15.09.2023 14:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli mamy zdecydować i powiedzieć, które z jajek będzie najzdrowsze, to odpowiedź jest prosta. Jajko gotowane w wodzie. Forma nie ma tu takiego dużego znaczenie, czy będzie ono zrobione na miękko, czy na twardo. Takie jaja przygotowujemy bez dodatku tłuszczu. Należy jednak pamiętać, że jajka, aby były zdrowe, muszą być świeże i co najważniejsze, gotowane nie więcej niż 10 minut, ponieważ wtedy tracą witaminy i są ciężkostrawne. Co w sobie kryją jajka?

Obraz

Właściwości jajek

Przede wszystkim to źródło dobrze przyswajalnego białka. Jajko składa się z białka i żółtka. To drugie, czyli żółtko jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Jest bogatym źródłem witamin: A, D,E i K oraz B2 i B12, jak również fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. W żółtku obecna jest luteina, która chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV i poprawia widzenie. Po prostu bomba witaminowa!

Gotowanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowanie jajek - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak długo gotować jajko?

Jeśli chcemy uzyskać jajko na twardo, wystarczy, że będziemy je gotować 7 – 10 minut. Warto w takim razie pilnować czasu. Najlepiej sprawdzi się tutaj specjalny minutnik do jajek. Czas gotowania należy zacząć odliczać od momentu zagotowania się wody. W ten sposób nasze jajka wyjdą idealnie, bez sinych obwódek czy plam i nie stracą wszystkich wartości odżywczych. Po upływie odpowiedniego czasu jajka należy przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Ułatwić obieranie ze skórki można dodając do gotującej się wody sodę lub sok z cytryny.

Gotowane jajka na kanapki czy wprowadzenie jajka na wodzie, podanie go z ziemniakami i ulubiona sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem oleju lnianego to idealne urozmaicenie naszego sposobu żywienia na co dzień. Warto poeksperymentować.

Jeśli masz ochotę poeksperymentować, to zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 23 genialne triki z jajkami krok po kroku.

domowe poradyjajajajka na twardo