Podpatrzyłem, jak teść zawija mięso w folię i układa w garnku. Po dwóch godzinach na stole ląduje swojska kiełbasa

Domowa kiełbasa gotowa w dwie godziny? To nie żadna ściema, tylko coś, co naprawdę jest możliwe. Gotowana kiełbasa z czosnkiem jest pyszna, delikatna i idealnie doprawiona. Koniecznie przetestuj ten sposób również w swoim domu!

Domowa kiełbasa w dwie godziny. Pyszna!Domowa kiełbasa w dwie godziny. Pyszna!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JackF

Ten przepis to dla mnie prawdziwa rewolucja, bo nie przepadam za większością kiełbas ze sklepów. Mam im również sporo do zarzucenia, jeśli chodzi o składniki, których — według producentów — nie może tam przecież zabraknąć. Przemysłowcy sami zasłużyli sobie na mocno ograniczone zaufanie, toteż wolę sięgnąć po przepis na domową kiełbasę, niż udać się do sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Inna sprawa to to, że domowa kiełbasa, na którą przepis za chwilę przedstawię, jest po prostu bardzo smaczna. Recepturę przedstawił mi teść i gwarantował jej skuteczność. Ja już spróbowałem; wyszło pysznie i na pewno będę wracał do tego przepisu jeszcze wiele razy. Jak będzie u ciebie? Koniecznie daj mi znać!

Domowa kiełbasa w 2 godziny

Składniki:

  • 750 g karkówki,
  • 350 g surowego boczku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 20 g majeranku,
  • 10 g kolendry w ziarnach,
  • 80 ml wody,
  • 20 g soli,
  • pieprz w ziarnach.

Sposób przygotowania:

Idealnie doprawiona i soczysta kiełbasa? Nic prostszego
Idealnie doprawiona i soczysta kiełbasa? Nic prostszego © Canva | Oksana Kukuruza
  1. Karkówkę i boczek umyj, a następnie osusz. Ząbki czosnku obierz. Teraz połącz oba składniki i zmiel je w maszynce.
  2. Kolendrę i pieprz utrzyj w moździerzu. Wymieszaj je z solą i majerankiem, a następnie całość wsyp do zmielonego mięsa. Dodaj również wodę. Całość bardzo dokładnie wymieszaj dłońmi.
  3. Przygotuj rękaw do pieczenia. Powinien mieć przynajmniej 40 centymetrów długości. Rozetnij go z jednej strony tak, żeby można go było rozłożyć na płasko.
  4. Na środek rękawa wyłóż mięso. Zawiń w rulon, formując kształt kiełbasy. Końcówki zawiąż mocno sznurkiem, a całe mięso owiń jeszcze folią spożywczą.
  5. W garnku zagrzej wodę. Powinna mieć 80 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze parz kiełbasę przez godzinę.
  6. Na koniec wyjmij kiełbasę z wody i ostrożnie rozwiń. Pokrój w plastry i podawaj, jak tylko chcesz. Na kanapkach sprawdza się doskonale. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯