Podpatrzyłem, jak teść zawija mięso w folię i układa w garnku. Po dwóch godzinach na stole ląduje swojska kiełbasa

Domowa kiełbasa gotowa w dwie godziny? To nie żadna ściema, tylko coś, co naprawdę jest możliwe. Gotowana kiełbasa z czosnkiem jest pyszna, delikatna i idealnie doprawiona. Koniecznie przetestuj ten sposób również w swoim domu!

Domowa kiełbasa w dwie godziny. Pyszna!Domowa kiełbasa w dwie godziny. Pyszna!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JackF

Ten przepis to dla mnie prawdziwa rewolucja, bo nie przepadam za większością kiełbas ze sklepów. Mam im również sporo do zarzucenia, jeśli chodzi o składniki, których — według producentów — nie może tam przecież zabraknąć. Przemysłowcy sami zasłużyli sobie na mocno ograniczone zaufanie, toteż wolę sięgnąć po przepis na domową kiełbasę, niż udać się do sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Inna sprawa to to, że domowa kiełbasa, na którą przepis za chwilę przedstawię, jest po prostu bardzo smaczna. Recepturę przedstawił mi teść i gwarantował jej skuteczność. Ja już spróbowałem; wyszło pysznie i na pewno będę wracał do tego przepisu jeszcze wiele razy. Jak będzie u ciebie? Koniecznie daj mi znać!

Domowa kiełbasa w 2 godziny

Składniki:

  • 750 g karkówki,
  • 350 g surowego boczku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 20 g majeranku,
  • 10 g kolendry w ziarnach,
  • 80 ml wody,
  • 20 g soli,
  • pieprz w ziarnach.

Sposób przygotowania:

Idealnie doprawiona i soczysta kiełbasa? Nic prostszego
Idealnie doprawiona i soczysta kiełbasa? Nic prostszego © Canva | Oksana Kukuruza
  1. Karkówkę i boczek umyj, a następnie osusz. Ząbki czosnku obierz. Teraz połącz oba składniki i zmiel je w maszynce.
  2. Kolendrę i pieprz utrzyj w moździerzu. Wymieszaj je z solą i majerankiem, a następnie całość wsyp do zmielonego mięsa. Dodaj również wodę. Całość bardzo dokładnie wymieszaj dłońmi.
  3. Przygotuj rękaw do pieczenia. Powinien mieć przynajmniej 40 centymetrów długości. Rozetnij go z jednej strony tak, żeby można go było rozłożyć na płasko.
  4. Na środek rękawa wyłóż mięso. Zawiń w rulon, formując kształt kiełbasy. Końcówki zawiąż mocno sznurkiem, a całe mięso owiń jeszcze folią spożywczą.
  5. W garnku zagrzej wodę. Powinna mieć 80 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze parz kiełbasę przez godzinę.
  6. Na koniec wyjmij kiełbasę z wody i ostrożnie rozwiń. Pokrój w plastry i podawaj, jak tylko chcesz. Na kanapkach sprawdza się doskonale. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy