5 korzyści jakie płyną z zastąpienia zwykłej soli, solą himalajską. Na pewno o nich nie wiedziałeś!

Kiedy wchodzisz do sklepu i sięgasz na półkę po opakowanie soli, to prawdopodobnie za dużo się nie zastanawiasz i bierzesz to, które akurat wpadnie Ci w rękę. Sól to przecież sól, prawda?

Obrazek
justyna

A jednak nie do końca...

Wiesz, że sól kuchenna, zanim trafi do naszej kuchni, przechodzi kilka poziomów przetwarzania? Nie jest czystą, prawdziwą solą, ale ma w sobie sporo dodatków i "ulepszaczy", a do tego jest pozbawiona wielu cennych minerałów!

Na całe szczęście istnieje alternatywa dla soli kuchennej, która jest o wiele, wiele zdrowsza i... różowa! Sól himalajska.

Dziś przedstawimy Wam aż 5 powodów, dla których warto włączyć ją do swojej diety!

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

1. Czyste, nieskażone chemicznie minerały

Wyobraź sobie Ziemię 250 milionów lat temu... Wczesne wody oceanów osadzają te różowe drobinki u podnóża Himalajów, nieskażone chemicznie i niczym nie zanieczyszczone... Sól himalajska jest najczystszą formą soli na naszej planecie.

Wydobywa się ją w Kopalni Soli Khewra w Pakistanie. W sumie zawiera aż 84 minerały! Jest bogata m.in. w żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas i posiada śladowe ilości jodu oraz cynku. Wszystkie te składniki są bardzo cenne dla naszego zdrowia.

2. Różowa detoksykacja

Dodawanie soli himalajskiej do wody, którą piejmy jest naturalnym detoksem dla naszego organizmu. Taki napój może być także stosowany przez sportowców, aby uzupełnić niedobory wody i minerałów po wyczerpującym treningu. Przywraca też równowagę kwasowo-zasadową oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom Ph.

Jeśli chcesz stworzyć taki drogocenny napój, to napełnij ¼ słoika solą himalajską i dodaj do niej przefiltrowaną wodę, następnie dokładnie wymieszaj. Pozostaw na noc i wypij rano.

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

3. Nie podnosi ciśnienia tętniczego

Jeżeli lubisz słone posiłki, musisz liczyć się z tym, że możesz mieć problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. To sód, którego bardzo dużo jest w soli kuchennej, je podnosi. Z kolei sól himalajska zawiera także i potas, który skutecznie pomaga w jego obniżeniu.

Dodatkowo jest ona o wiele bardziej przyswajalna przez nasz organizm.

4. Reguluje poziom cukru we krwi

Radzenie sobie z cukrzycą jest naprawdę trudne. Trzeba bardzo uważać, sięgając po cokolwiek do lodówki. Jednak czy wiecie, że zamiana zwykłej soli kuchennej na himalajską również może pomóc w regulacji poziomu cukru naszej krwi?

To właśnie ze względu na jej bogactwo minerałów, w tym tlenku chromu czy manganu, które są doskonale znane właśnie z takich właściwości.

Obrazek
<a href="http://i.huffpost.com/gen/2565412/images/o-SINGAPORE-facebook.jpg" target="_blank">huffpost</a>

5. Relaksuje i odpręża

Jeżeli masz problemy ze snem, to przed położeniem się do łóżka możesz spróbować soli himalajskiej rozcieńczonej w wodzie. Najnowsze badania pokazują, że kiepski sen może być spowodowany małą ilością sodu w naszym organizmie.

Gdy jest go mało, zmniejsza się objętość krwi, a to powoduje wzmożoną aktywność układu nerwowego.

Sól himalajską można połączyć też miodem i spożywać każdej nocy tuż przed położeniem się do łóżka. Smaczny i zdrowy środek ułatwiający zasypianie i wspomagający spokojny sen.

Zamień sól kuchenną na himalajską. Różnica jest niewielka, ale bardzo znacząca!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej