Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
W czasach PRL-u nie było wyboru, ale obecnie możemy przebierać w ofercie ryb na święta. Warto postawić na gatunek, który ma delikatniejszy smak i jest o wiele mniej ościsty od karpia. Ta ryba, chociaż jest wyławiana z Morza Bałtyckiego, nie kumuluje metali ciężkich tak bardzo jak inne, większe okazy.
Turbot (albo inaczej skarp) z wyglądu przypomina flądrę i doskonale kamufluje się w środowisku naturalnym. Ubarwienie skóry dostosowuje do koloru podłoża, przy czym spodnia strona ciała jest całkowicie pozbawiona pigmentu. W Bałtyku turbot osiąga ok. 50 cm długości, a w Morzu Północnym rozwija się nawet do 1 metra. Przy czym należy pamiętać o tym, że ryby, które są dostępne w sklepach, mogą również pochodzić z hodowli.
Zupa ślepe ryby. Rozgrzewająca i sycąca kartoflanka dla całej rodziny
Jak smakuje turbot?
Ryba świetnie wypada w różnych metodach obróbki, o ile wiesz, jak ją przygotować. Zbyt długie smażenie lub grillowanie może sprawić, że mięso starci soczystość i zrobi się twarde. Jednak po krótkim smażeniu, duszeniu w kremowym sosie lub zapiekaniu turbot wypada doskonale. W środku znajduje się lekkostrawne, średnio tłuste mięso o białym kolorze i delikatnym smaku. Jeśli zdecydujesz się filety, głowę i kręgosłup wykorzystaj do przygotowania zupy rybnej, która jest ciekawą alternatywą dla wigilijnego barszczu.
Lekkostrawna ryba bez toksyn
Turbot jest odpowiedni nawet dla kobiet w ciąży, którym lekarze zalecają zrezygnowanie z łososia ze względu na zbyt wysokie stężenie metali ciężkich. W odróżnieniu od wielkich ryb morskich ten gatunek nie zawiera aż tak wielu szkodliwych związków. Za to białe i soczyste mięso jest bogate w białko i kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca i naturalną odporność organizmu. Porcja 100 g ryby dostarcza ok. 95 kcal kalorii, więc jest to świetna propozycja dla osób na diecie redukcyjnej. Dodatkowo turbot jest źródłem selenu, który jest polecany przy stanach zapalnych stawów. Nie bez znaczenia jest obecność witamin A, E, D, C, i B12, co pozwala uzupełnić niedobory w diecie
Pomysły na świąteczną kolację
Rybę możesz dusić w lekkim sosie na bazie białego wina z dodatkiem kaparów, smażyć jak tradycyjnego karpia lub zapiekać z warzywami z dodatkiem lekkich ziół. Świetnie wychodzi z patelni, usmażony na złoto na maśle klarowanym, doprawiony jedynie solą, pieprzem ziołowym i odrobiną soku z cytryny. Jeśli wolisz wersję z piekarnika, połóż obok pomidorki koktajlowe i kilka ząbków czosnku. Dla wzbogacenia aromatu wystarczą dwie gałązki tymianku.