PrzepisSylwesterZamiast nudnych kanapek czy koreczków, robię inną przekąskę. Znika jako pierwsza
Zamiast nudnych kanapek czy koreczków, robię inną przekąskę. Znika jako pierwsza
Na domową imprezę zazwyczaj przygotowujemy roladki, kanapeczki lub koreczki. Co jednak powiesz na faszerowane pieczarki? Te lekko pikantne przekąski zawrócą ci w głowie.
Faszerowane pieczarki
01.01.2024 13:27
Karnawał to czas szampańskiej zabawy i prostych, ale za to pysznych przekąsek. Nie musi to być klasyczna sałatka lub koreczki. Możesz zrobić oryginalne pieczarki nadziewane. Dodatek jalapeño podkręci ich smak. Są banalnie proste w przygotowaniu i zrobisz je w dosłownie kilka chwil. Gwarantujemy, że bardzo szybko znikną z talerza, a goście będą się za nimi długo rozglądać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze faszerowane pieczarki - przepis
Składniki:
- ok. 25 większych pieczarek,
- 200 g serka topionego,
- 200 g boczku,
- 100 g papryczek jalapeño w zalewie,
- 2 ząbki czosnku,
- ¾ szklanki tartego sera cheddar.
Sposób wykonania:
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
- Umyj pieczarki i je osusz. Odkrój trzonki.
- Papryczki i boczek pokrój w drobniutką kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Wszystkie te składniki wrzuć do miski i dodaj obydwa sery. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, by produkty ładnie się ze sobą połączyły.
- Farsz nakładaj łyżeczką. Posmaruj grzyby olejem i poukładaj je na blaszce do pieczenia.
- Od razu po tym wstaw formę do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie faszerowane pieczarki będą gotowe do spożycia. Możesz podawać je z ulubionym sosem. Świetnie smakują jako samodzielne danie lub po prostu jako dodatek do pieczywa.