PrzepisSylwesterZamiast nudnych kanapek czy koreczków, robię inną przekąskę. Znika jako pierwsza

Zamiast nudnych kanapek czy koreczków, robię inną przekąskę. Znika jako pierwsza

Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki
Źródło zdjęć: © Getty Images,
01.01.2024 13:27

Na domową imprezę zazwyczaj przygotowujemy roladki, kanapeczki lub koreczki. Co jednak powiesz na faszerowane pieczarki? Te lekko pikantne przekąski zawrócą ci w głowie.

Karnawał to czas szampańskiej zabawy i prostych, ale za to pysznych przekąsek. Nie musi to być klasyczna sałatka lub koreczki. Możesz zrobić oryginalne pieczarki nadziewane. Dodatek jalapeño podkręci ich smak. Są banalnie proste w przygotowaniu i zrobisz je w dosłownie kilka chwil. Gwarantujemy, że bardzo szybko znikną z talerza, a goście będą się za nimi długo rozglądać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze faszerowane pieczarki - przepis

Składniki:

  • ok. 25 większych pieczarek,
  • 200 g serka topionego,
  • 200 g boczku,
  • 100 g papryczek jalapeño w zalewie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¾ szklanki tartego sera cheddar.
Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki© Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
  2. Umyj pieczarki i je osusz. Odkrój trzonki.
  3. Papryczki i boczek pokrój w drobniutką kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Wszystkie te składniki wrzuć do miski i dodaj obydwa sery. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, by produkty ładnie się ze sobą połączyły.
  4. Farsz nakładaj łyżeczką. Posmaruj grzyby olejem i poukładaj je na blaszce do pieczenia.
  5. Od razu po tym wstaw formę do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie faszerowane pieczarki będą gotowe do spożycia. Możesz podawać je z ulubionym sosem. Świetnie smakują jako samodzielne danie lub po prostu jako dodatek do pieczywa.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także