Zamiast nudnych kanapek czy koreczków, robię inną przekąskę. Znika jako pierwsza

Na domową imprezę zazwyczaj przygotowujemy roladki, kanapeczki lub koreczki. Co jednak powiesz na faszerowane pieczarki? Te lekko pikantne przekąski zawrócą ci w głowie.

Faszerowane pieczarkiFaszerowane pieczarki
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Karnawał to czas szampańskiej zabawy i prostych, ale za to pysznych przekąsek. Nie musi to być klasyczna sałatka lub koreczki. Możesz zrobić oryginalne pieczarki nadziewane. Dodatek jalapeño podkręci ich smak. Są banalnie proste w przygotowaniu i zrobisz je w dosłownie kilka chwil. Gwarantujemy, że bardzo szybko znikną z talerza, a goście będą się za nimi długo rozglądać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

Najlepsze faszerowane pieczarki - przepis

Składniki:

  • ok. 25 większych pieczarek,
  • 200 g serka topionego,
  • 200 g boczku,
  • 100 g papryczek jalapeño w zalewie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ¾ szklanki tartego sera cheddar.
Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki © Wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
  2. Umyj pieczarki i je osusz. Odkrój trzonki.
  3. Papryczki i boczek pokrój w drobniutką kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Wszystkie te składniki wrzuć do miski i dodaj obydwa sery. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, by produkty ładnie się ze sobą połączyły.
  4. Farsz nakładaj łyżeczką. Posmaruj grzyby olejem i poukładaj je na blaszce do pieczenia.
  5. Od razu po tym wstaw formę do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie faszerowane pieczarki będą gotowe do spożycia. Możesz podawać je z ulubionym sosem. Świetnie smakują jako samodzielne danie lub po prostu jako dodatek do pieczywa.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej