PrzepisSylwesterZamiast nudnych kanapek czy koreczków, robię inną przekąskę. Znika jako pierwsza
Zamiast nudnych kanapek czy koreczków, robię inną przekąskę. Znika jako pierwsza
Faszerowane pieczarki
Źródło zdjęć: © Getty Images,01.01.2024 13:27
Na domową imprezę zazwyczaj przygotowujemy roladki, kanapeczki lub koreczki. Co jednak powiesz na faszerowane pieczarki? Te lekko pikantne przekąski zawrócą ci w głowie.
Karnawał to czas szampańskiej zabawy i prostych, ale za to pysznych przekąsek. Nie musi to być klasyczna sałatka lub koreczki. Możesz zrobić oryginalne pieczarki nadziewane. Dodatek jalapeño podkręci ich smak. Są banalnie proste w przygotowaniu i zrobisz je w dosłownie kilka chwil. Gwarantujemy, że bardzo szybko znikną z talerza, a goście będą się za nimi długo rozglądać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze faszerowane pieczarki - przepis
Składniki:
- ok. 25 większych pieczarek,
- 200 g serka topionego,
- 200 g boczku,
- 100 g papryczek jalapeño w zalewie,
- 2 ząbki czosnku,
- ¾ szklanki tartego sera cheddar.
Sposób wykonania:
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
- Umyj pieczarki i je osusz. Odkrój trzonki.
- Papryczki i boczek pokrój w drobniutką kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę. Wszystkie te składniki wrzuć do miski i dodaj obydwa sery. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, by produkty ładnie się ze sobą połączyły.
- Farsz nakładaj łyżeczką. Posmaruj grzyby olejem i poukładaj je na blaszce do pieczenia.
- Od razu po tym wstaw formę do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie faszerowane pieczarki będą gotowe do spożycia. Możesz podawać je z ulubionym sosem. Świetnie smakują jako samodzielne danie lub po prostu jako dodatek do pieczywa.