Zakręcony chlebek czosnkowy wprost stworzony do dzielenia

Zakręcony chlebek czosnkowy do odrywania to hit każdej imprezy. Idealnie sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi czy wspólne grillowanie. Do jego przygotowania nie potrzebujesz żadnego specjalnego sprzętu.

Obrazek
Ewa

Pieczywo czosnkowe to coś, co kochają chyba wszyscy. Połączenie domowego chleba z ziołowym masłem to sprawdzony patent na kolację na ciepło i przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, ale pamiętaj, że musisz go odstawić do wyrastania, więc zarezerwuj sobie na to czas w ciągu dnia. Wyrobione ciasto możesz też schować na noc do lodówki i upiec taki chlebek następnego dnia. Zakręcony chlebek czosnkowy najlepiej smakuje na ciepło. Może być pysznym dodatkiem do pieczonych mięs czy szaszłyków, dodatkiem do sałatki czy po prostu samodzielną przekąską.

Przepis na zakręcony chlebek do odrywania krok po kroku

Chlebek czosnkowy do odrywania- składniki

340 g przesianej mąki pszennej

8 g suchych drożdży

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

40 g roztopionego masła

190 ml ciepłego mleka

200 g żółtego sera

Masło czosnkowe120 g miękkiego masła

3 ząbki czosnku

1 natka świeżej pietruszki

1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta. W dużej misce połącz ze sobą przesianą mąkę pszenną, suszone drożdże, cukier, sól, roztopione masło i ciepłe mleko. Suszone drożdże są bardzo wygodne w użyciu, ponieważ nie musisz wcześniej przygotowywać zaczynu. Dokładnie wymieszaj składniki.

Obrazek

Tak przygotowane ciasto odstaw na bok pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Obrazek

W międzyczasie przygotuj domowe masło czosnkowe. Pamiętaj, aby wcześniej wyjąć masło z lodówki, żeby było miękkie. Łatwiej połączysz je z pozostałymi składnikami i rozprowadzisz na cieście. W małej misce połącz ze sobą miękkie i pokrojone na mniejsze kawałki masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobną pietruszkę oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj. Ten przepis z pewnością przyda Ci się nie raz!

Obrazek

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie kuchennym na duży prostokąt. Następnie rozprowadź po całej powierzchni ciasta wcześniej przygotowane masło czosnkowe.

Obrazek

Na koniec rozsyp na wierzchu starty  żółty ser. Ciasro podziel na poziome pasy o szerokości 2-3 cm. Następnie zwiń każdy element w harmonijkę, po czym przełóż je do formy wysmarowanej masłem lub olejem roślinnym. Najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.

Obrazek

Chlebek czosnkowy  piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Obrazek

Gotowy zakręcony chlebek czosnkowy serwuj na ciepło. Zjadaj go, odrywając kawałki z formy.  Smacznego!

Obrazek

Więcej pomysłów na ciekawe oraz przepyszne dania czeka na Ciebie w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele inspiracji kulinarnych, które zostaną z Tobą na dłużej :)

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy