Mieszam mąkę z majonezem i innymi składnikami. W kilka minut mam pyszną przekąskę
17.03.2024 14:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Masz ochotę na pyszną przekąskę na ciepło, ale nie wiesz, jak ją zrobić? Postaw na sprawdzony miks podstawowych produktów w genialnym wydaniu. Po prostu palce lizać!
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na smaczną przekąskę domowej roboty. W takich przypadkach warto mieć pod ręką sprawdzone receptury, które nie dość, że można zrobić w mgnieniu oka, to jeszcze nie wymagają skomplikowanych produktów. Wręcz przeciwnie opierają się prostych składnikach, które można znaleźć w kuchni o każdej porze dnia i nocy.
Jak sam więc widzisz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić coś pysznego i smacznego na ząb. I to nawet teraz. Gotowa receptura na niesamowitą przekąskę w wydaniu na ciepło już na ciebie czeka!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrób genialne paluszki, a twoi bliscy będą pod wielkim wrażeniem
A skoro mowa już o przekąskach, to zazwyczaj kojarzą się one z czymś do chrupania. Tego typu dodatki świetnie sprawdzają się zarówno podczas seansu filmowego, jak i wieczoru gier ze znajomymi.
I świetnie w tej roli spiszą się m.in. domowej roboty paluszki, które zrobisz na bazie prostych składników. Nie zabraknie tu również akcentu serowego. Znajdzie się również coś dla miłośników majonezu. A do tego ciekawa forma podania na ciepło. Prawda, że brzmi bardzo dobrze?
Jak zrobić ciekawą przekąskę krok po kroku?
Składniki:
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1,5 szkl. żółtego sera,
- 3 łyżki majonezu,
- przyprawy: sól, czosnek granulowany i pieprz,
- 1/3 natki posiekanej pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia suchych składników. W tym celu połącz ze sobą przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Nie zapomnij też o przyprawach.
- Następnie zacznij dodawać kolejne składniki, a mianowicie: starty na tarce żółty ser, jajka, mleko, majonez oraz drobno posiekaną pietruszkę.
- Składniki wyrabiaj do chwili, aż stworzą jednolite i gładkie ciasto.
- Następnie podziel ciasto na mniejsze części i uformuj z nich paluszki. Tak przygotowane przekąski umieść w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe paluszki serowo-majonezowe serwuj z ulubionym sosem lub dipem. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także