Mieszam mąkę z majonezem i innymi składnikami. W kilka minut mam pyszną przekąskę
Masz ochotę na pyszną przekąskę na ciepło, ale nie wiesz, jak ją zrobić? Postaw na sprawdzony miks podstawowych produktów w genialnym wydaniu. Po prostu palce lizać!
17.03.2024 14:50
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na smaczną przekąskę domowej roboty. W takich przypadkach warto mieć pod ręką sprawdzone receptury, które nie dość, że można zrobić w mgnieniu oka, to jeszcze nie wymagają skomplikowanych produktów. Wręcz przeciwnie opierają się prostych składnikach, które można znaleźć w kuchni o każdej porze dnia i nocy.
Jak sam więc widzisz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić coś pysznego i smacznego na ząb. I to nawet teraz. Gotowa receptura na niesamowitą przekąskę w wydaniu na ciepło już na ciebie czeka!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrób genialne paluszki, a twoi bliscy będą pod wielkim wrażeniem
A skoro mowa już o przekąskach, to zazwyczaj kojarzą się one z czymś do chrupania. Tego typu dodatki świetnie sprawdzają się zarówno podczas seansu filmowego, jak i wieczoru gier ze znajomymi.
I świetnie w tej roli spiszą się m.in. domowej roboty paluszki, które zrobisz na bazie prostych składników. Nie zabraknie tu również akcentu serowego. Znajdzie się również coś dla miłośników majonezu. A do tego ciekawa forma podania na ciepło. Prawda, że brzmi bardzo dobrze?
Jak zrobić ciekawą przekąskę krok po kroku?
Składniki:
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1,5 szkl. żółtego sera,
- 3 łyżki majonezu,
- przyprawy: sól, czosnek granulowany i pieprz,
- 1/3 natki posiekanej pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia suchych składników. W tym celu połącz ze sobą przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Nie zapomnij też o przyprawach.
- Następnie zacznij dodawać kolejne składniki, a mianowicie: starty na tarce żółty ser, jajka, mleko, majonez oraz drobno posiekaną pietruszkę.
- Składniki wyrabiaj do chwili, aż stworzą jednolite i gładkie ciasto.
- Następnie podziel ciasto na mniejsze części i uformuj z nich paluszki. Tak przygotowane przekąski umieść w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe paluszki serowo-majonezowe serwuj z ulubionym sosem lub dipem. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także