WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Mieszam mąkę z majonezem i innymi składnikami. W kilka minut mam pyszną przekąskę

Masz ochotę na pyszną przekąskę na ciepło, ale nie wiesz, jak ją zrobić? Postaw na sprawdzony miks podstawowych produktów w genialnym wydaniu. Po prostu palce lizać!

Pieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebieniaPieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © unsplash.com | Olga Petnyunene 12tones
Marzena Pęcak

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na smaczną przekąskę domowej roboty. W takich przypadkach warto mieć pod ręką sprawdzone receptury, które nie dość, że można zrobić w mgnieniu oka, to jeszcze nie wymagają skomplikowanych produktów. Wręcz przeciwnie opierają się prostych składnikach, które można znaleźć w kuchni o każdej porze dnia i nocy. 

Jak sam więc widzisz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić coś pysznego smacznego na ząb. I to nawet teraz. Gotowa receptura na niesamowitą przekąskę w wydaniu na ciepło już na ciebie czeka!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Zrób genialne paluszki, a twoi bliscy będą pod wielkim wrażeniem

A skoro mowa już o przekąskach, to zazwyczaj kojarzą się one z czymś do chrupania. Tego typu dodatki świetnie sprawdzają się zarówno podczas seansu filmowego, jak i wieczoru gier ze znajomymi.

I świetnie w tej roli spiszą się m.in. domowej roboty paluszki, które zrobisz na bazie prostych składników. Nie zabraknie tu również akcentu serowego. Znajdzie się również coś dla miłośników majonezu. A do tego ciekawa forma podania na ciepło. Prawda, że brzmi bardzo dobrze?

Bazą przepisu jest m.in. majonez
Bazą przepisu jest m.in. majonez © Archiwum Własne

Jak zrobić ciekawą przekąskę krok po kroku?

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szkl. żółtego sera,
  • 3 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól, czosnek granulowany i pieprz,
  • 1/3 natki posiekanej pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia suchych składników. W tym celu połącz ze sobą przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Nie zapomnij też o przyprawach.
  2. Następnie zacznij dodawać kolejne składniki, a mianowicie: starty na tarce żółty ser, jajka, mleko, majonez oraz drobno posiekaną pietruszkę
  3. Składniki wyrabiaj do chwili, aż stworzą jednolitegładkie ciasto.
  4. Następnie podziel ciasto na mniejsze części i uformuj z nich paluszki. Tak przygotowane przekąski umieść w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza
  5. Gotowe paluszki serowo-majonezowe serwuj z ulubionym sosem lub dipem. I to wszystko, smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki