Mieszam mąkę z majonezem i innymi składnikami. W kilka minut mam pyszną przekąskę

Masz ochotę na pyszną przekąskę na ciepło, ale nie wiesz, jak ją zrobić? Postaw na sprawdzony miks podstawowych produktów w genialnym wydaniu. Po prostu palce lizać!

Pieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebieniaPieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © unsplash.com | Olga Petnyunene 12tones
Marzena Pęcak

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na smaczną przekąskę domowej roboty. W takich przypadkach warto mieć pod ręką sprawdzone receptury, które nie dość, że można zrobić w mgnieniu oka, to jeszcze nie wymagają skomplikowanych produktów. Wręcz przeciwnie opierają się prostych składnikach, które można znaleźć w kuchni o każdej porze dnia i nocy. 

Jak sam więc widzisz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić coś pysznego smacznego na ząb. I to nawet teraz. Gotowa receptura na niesamowitą przekąskę w wydaniu na ciepło już na ciebie czeka!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Zrób genialne paluszki, a twoi bliscy będą pod wielkim wrażeniem

A skoro mowa już o przekąskach, to zazwyczaj kojarzą się one z czymś do chrupania. Tego typu dodatki świetnie sprawdzają się zarówno podczas seansu filmowego, jak i wieczoru gier ze znajomymi.

I świetnie w tej roli spiszą się m.in. domowej roboty paluszki, które zrobisz na bazie prostych składników. Nie zabraknie tu również akcentu serowego. Znajdzie się również coś dla miłośników majonezu. A do tego ciekawa forma podania na ciepło. Prawda, że brzmi bardzo dobrze?

Bazą przepisu jest m.in. majonez
Bazą przepisu jest m.in. majonez © Archiwum Własne

Jak zrobić ciekawą przekąskę krok po kroku?

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szkl. żółtego sera,
  • 3 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól, czosnek granulowany i pieprz,
  • 1/3 natki posiekanej pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia suchych składników. W tym celu połącz ze sobą przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Nie zapomnij też o przyprawach.
  2. Następnie zacznij dodawać kolejne składniki, a mianowicie: starty na tarce żółty ser, jajka, mleko, majonez oraz drobno posiekaną pietruszkę
  3. Składniki wyrabiaj do chwili, aż stworzą jednolitegładkie ciasto.
  4. Następnie podziel ciasto na mniejsze części i uformuj z nich paluszki. Tak przygotowane przekąski umieść w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza
  5. Gotowe paluszki serowo-majonezowe serwuj z ulubionym sosem lub dipem. I to wszystko, smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu