Mieszam mąkę z majonezem i innymi składnikami. W kilka minut mam pyszną przekąskę

Masz ochotę na pyszną przekąskę na ciepło, ale nie wiesz, jak ją zrobić? Postaw na sprawdzony miks podstawowych produktów w genialnym wydaniu. Po prostu palce lizać!

Pieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebieniaPieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © unsplash.com | Olga Petnyunene 12tones
Marzena Pęcak

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na smaczną przekąskę domowej roboty. W takich przypadkach warto mieć pod ręką sprawdzone receptury, które nie dość, że można zrobić w mgnieniu oka, to jeszcze nie wymagają skomplikowanych produktów. Wręcz przeciwnie opierają się prostych składnikach, które można znaleźć w kuchni o każdej porze dnia i nocy. 

Jak sam więc widzisz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić coś pysznego smacznego na ząb. I to nawet teraz. Gotowa receptura na niesamowitą przekąskę w wydaniu na ciepło już na ciebie czeka!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Zrób genialne paluszki, a twoi bliscy będą pod wielkim wrażeniem

A skoro mowa już o przekąskach, to zazwyczaj kojarzą się one z czymś do chrupania. Tego typu dodatki świetnie sprawdzają się zarówno podczas seansu filmowego, jak i wieczoru gier ze znajomymi.

I świetnie w tej roli spiszą się m.in. domowej roboty paluszki, które zrobisz na bazie prostych składników. Nie zabraknie tu również akcentu serowego. Znajdzie się również coś dla miłośników majonezu. A do tego ciekawa forma podania na ciepło. Prawda, że brzmi bardzo dobrze?

Bazą przepisu jest m.in. majonez
Bazą przepisu jest m.in. majonez © Archiwum Własne

Jak zrobić ciekawą przekąskę krok po kroku?

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szkl. żółtego sera,
  • 3 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól, czosnek granulowany i pieprz,
  • 1/3 natki posiekanej pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia suchych składników. W tym celu połącz ze sobą przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Nie zapomnij też o przyprawach.
  2. Następnie zacznij dodawać kolejne składniki, a mianowicie: starty na tarce żółty ser, jajka, mleko, majonez oraz drobno posiekaną pietruszkę
  3. Składniki wyrabiaj do chwili, aż stworzą jednolitegładkie ciasto.
  4. Następnie podziel ciasto na mniejsze części i uformuj z nich paluszki. Tak przygotowane przekąski umieść w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza
  5. Gotowe paluszki serowo-majonezowe serwuj z ulubionym sosem lub dipem. I to wszystko, smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥