Mieszam mąkę z majonezem i innymi składnikami. W kilka minut mam pyszną przekąskę

Masz ochotę na pyszną przekąskę na ciepło, ale nie wiesz, jak ją zrobić? Postaw na sprawdzony miks podstawowych produktów w genialnym wydaniu. Po prostu palce lizać!

Pieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebieniaPieczone paluszki to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © unsplash.com | Olga Petnyunene 12tones

Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na smaczną przekąskę domowej roboty. W takich przypadkach warto mieć pod ręką sprawdzone receptury, które nie dość, że można zrobić w mgnieniu oka, to jeszcze nie wymagają skomplikowanych produktów. Wręcz przeciwnie opierają się prostych składnikach, które można znaleźć w kuchni o każdej porze dnia i nocy. 

Jak sam więc widzisz, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić coś pysznego smacznego na ząb. I to nawet teraz. Gotowa receptura na niesamowitą przekąskę w wydaniu na ciepło już na ciebie czeka!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Zrób genialne paluszki, a twoi bliscy będą pod wielkim wrażeniem

A skoro mowa już o przekąskach, to zazwyczaj kojarzą się one z czymś do chrupania. Tego typu dodatki świetnie sprawdzają się zarówno podczas seansu filmowego, jak i wieczoru gier ze znajomymi.

I świetnie w tej roli spiszą się m.in. domowej roboty paluszki, które zrobisz na bazie prostych składników. Nie zabraknie tu również akcentu serowego. Znajdzie się również coś dla miłośników majonezu. A do tego ciekawa forma podania na ciepło. Prawda, że brzmi bardzo dobrze?

Bazą przepisu jest m.in. majonez
Bazą przepisu jest m.in. majonez © Archiwum Własne

Jak zrobić ciekawą przekąskę krok po kroku?

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szkl. żółtego sera,
  • 3 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól, czosnek granulowany i pieprz,
  • 1/3 natki posiekanej pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia suchych składników. W tym celu połącz ze sobą przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Nie zapomnij też o przyprawach.
  2. Następnie zacznij dodawać kolejne składniki, a mianowicie: starty na tarce żółty ser, jajka, mleko, majonez oraz drobno posiekaną pietruszkę
  3. Składniki wyrabiaj do chwili, aż stworzą jednolitegładkie ciasto.
  4. Następnie podziel ciasto na mniejsze części i uformuj z nich paluszki. Tak przygotowane przekąski umieść w formie do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza
  5. Gotowe paluszki serowo-majonezowe serwuj z ulubionym sosem lub dipem. I to wszystko, smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia