Paluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce

Przepis na paluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce. Jak zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku.

Obrazek
Ewa

Najlepsze połączenie na świecie? Ser i ziemniaki! Paluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce to przekąska, która przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. To prawdziwy hit, którym oczarujesz całą swoją rodzinę.

Paluszki serowe w panierce – jak zrobić?

Często podkreślamy, że w naszej kuchni staramy się wykorzystać w pełni wszystkie składniki i produkty. Kiedy zostały nam ziemniaki z obiadu, postanowiliśmy zamienić je w pyszne paluszki z serem. W ten sposób powstał tani i łatwy przepis na przekąskę. Gwarantujemy – to jest po prostu obłędnie pyszne.

Możesz jednakowo ugotować ziemniaki specjalnie do tego przepisu lub wykorzystać te z poprzedniego dnia.

W przygotowaniu paluszków pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki na paluszki ziemniaczano-serowe

        
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 paluszki serowe

Panierka

     
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. panierki PANKO

Przepis na pyszną przekąskę

Zacznij od ziemniaków. Obierz je ze skórki, umyj i pokrój na mniejsze części. Włóż je do pojemnika i wstaw do mikrofalówki na 10-12 minut. Możesz użyć również ugotowanych wcześniej ziemniaków, które zostały z obiadu. Ziemniaki włóż do robota kuchennego, dodaj skrobię kukurydzianą i przyprawy. Całość połącz na jednolitą masę.

Obrazek

Z powstałej masy ziemniaczanej uformuj kotleta, włóż w środek serowy paluszek i otul go ziemniaczaną masą.

Obrazek

Kilkukrotnie zroluj kształt na desce, aby powstał estetyczny walec. Następnie obtocz go w mące, jajku i panierce panko. Zamiast panko, użyć możesz również klasycznej bułki tartej. Smaż paluszki w głębokim oleju przez 5 minut. Nie dodawaj zbyt dużo porcji na raz, żeby nie obniżyć temperatury tłuszczu. Po smażeniu paluszki odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar oleju.

Obrazek

Paluszki ziemniaczano-serowe na przekąskę

Paluszki ziemniaczano-serowe są już gotowe. Świetnie sprawdzą się w roli pysznej przekąski. Możesz podać je z ulubionym sosem/dipem  (np. BBQ, czosnkowym, ketchupem) lub serwować samodzielnie. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥