Paluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce

Przepis na paluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce. Jak zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku.

Obrazek
Ewa

Najlepsze połączenie na świecie? Ser i ziemniaki! Paluszki ziemniaczano-serowe w chrupiącej panierce to przekąska, która przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. To prawdziwy hit, którym oczarujesz całą swoją rodzinę.

Paluszki serowe w panierce – jak zrobić?

Często podkreślamy, że w naszej kuchni staramy się wykorzystać w pełni wszystkie składniki i produkty. Kiedy zostały nam ziemniaki z obiadu, postanowiliśmy zamienić je w pyszne paluszki z serem. W ten sposób powstał tani i łatwy przepis na przekąskę. Gwarantujemy – to jest po prostu obłędnie pyszne.

Możesz jednakowo ugotować ziemniaki specjalnie do tego przepisu lub wykorzystać te z poprzedniego dnia.

W przygotowaniu paluszków pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki na paluszki ziemniaczano-serowe

        
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 paluszki serowe

Panierka

     
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. panierki PANKO

Przepis na pyszną przekąskę

Zacznij od ziemniaków. Obierz je ze skórki, umyj i pokrój na mniejsze części. Włóż je do pojemnika i wstaw do mikrofalówki na 10-12 minut. Możesz użyć również ugotowanych wcześniej ziemniaków, które zostały z obiadu. Ziemniaki włóż do robota kuchennego, dodaj skrobię kukurydzianą i przyprawy. Całość połącz na jednolitą masę.

Obrazek

Z powstałej masy ziemniaczanej uformuj kotleta, włóż w środek serowy paluszek i otul go ziemniaczaną masą.

Obrazek

Kilkukrotnie zroluj kształt na desce, aby powstał estetyczny walec. Następnie obtocz go w mące, jajku i panierce panko. Zamiast panko, użyć możesz również klasycznej bułki tartej. Smaż paluszki w głębokim oleju przez 5 minut. Nie dodawaj zbyt dużo porcji na raz, żeby nie obniżyć temperatury tłuszczu. Po smażeniu paluszki odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar oleju.

Obrazek

Paluszki ziemniaczano-serowe na przekąskę

Paluszki ziemniaczano-serowe są już gotowe. Świetnie sprawdzą się w roli pysznej przekąski. Możesz podać je z ulubionym sosem/dipem  (np. BBQ, czosnkowym, ketchupem) lub serwować samodzielnie. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe