Sałatka jajeczna na Wielkanoc. Zrobisz ją w 15 minut

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań i biesiadowania przy suto zastawionym stole. Obok tradycyjnych potraw, takich jak babka, mazurek czy żurek, warto również zadbać o lżejsze propozycje. Sałatka jajeczna to idealny dodatek do świątecznego menu, który nie tylko zachwyci smakiem, ale i prostotą wykonania.

Sałatka jajeczna na Wielkanoc. Zrobisz ją w 15 minutSałatka jajeczna na Wielkanoc. Zrobisz ją w 15 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Charles Brutlag
Marcin Michałowski

Klasyczna sałatka jarzynowa to nie wszystko, co możesz przygotować na wielkanocny stół. Dlaczego nie zaskoczyć gości czymś nowym i równie pysznym? Przedstawiamy najprostszy przepis na sałatkę jajeczną na Wielkanoc, którą przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jej tajemnica tkwi w wyjątkowym połączeniu składników, które każdego roku czynią świąteczny stół jeszcze bardziej wyjątkowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Sekret idealnej sałatki jajecznej

Sekret idealnej sałatki jajecznej tkwi w kilku prostych zasadach:

  • Użyj świeżych jajek ugotowanych na twardo. Jajka powinny być ugotowane na twardo, ale nie przegotowane, aby żółtko nie było suche i kruszące się.
  • Wybierz dobrej jakości majonez. Majonez to jeden z najważniejszych składników sałatki jajecznej, dlatego warto wybrać ten o kremowej konsystencji i łagodnym smaku.
  • Dodaj chrzanu dla wielkanocnego charakteru. Chrzan to idealny dodatek do sałatki jajecznej, który nada jej wyrazistego smaku.

Dopraw sałatkę do smaku. Do sałatki jajecznej możesz dodać sól, pieprz, a także inne przyprawy, np. paprykę słodką lub curry.

Sałatka jajeczna na Wielkanoc z chrzanem - przepis

Składniki:

  • 8-10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 350 g szynki konserwowej,
  • 5 średnich ogórków kiszonych,
  • puszka groszku konserwowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek.
  2. Szynkę, ogórki kiszone i jajka pokrój w kostkę.
  3. Groszek odcedź z zalewy.
  4. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce.
  5. Dodaj majonez, chrzan, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  6. Sałatkę jajeczną przed podaniem schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.
  7. Opcjonalnie sałatkę możesz udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówki:

  • Sałatkę jajeczną możesz dowolnie modyfikować. Zamiast szynki możesz dodać ugotowaną na twardo pierś z kurczaka lub łososia.
  • Do sałatki możesz również dodać inne warzywa, np. paprykę, szczypiorek lub cebulkę dymkę.
  • Sałatkę jajeczną możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.

Sałatka jajeczna - idealna na każdą okazję

Sałatka jajeczna to nie tylko idealny dodatek do świątecznego menu. To również pyszny i łatwy w przygotowaniu posiłek, który możesz zabrać ze sobą do pracy, na piknik lub grilla. Sałatka jajeczna to również świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po świętach jajek.

Spróbuj naszego przepisu na sałatkę jajeczną z chrzanem i przekonaj się, jak pyszna i prosta w przygotowaniu może być ta świąteczna potrawa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟