WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Sałatka jajeczna na Wielkanoc. Zrobisz ją w 15 minut

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań i biesiadowania przy suto zastawionym stole. Obok tradycyjnych potraw, takich jak babka, mazurek czy żurek, warto również zadbać o lżejsze propozycje. Sałatka jajeczna to idealny dodatek do świątecznego menu, który nie tylko zachwyci smakiem, ale i prostotą wykonania.

Sałatka jajeczna na Wielkanoc. Zrobisz ją w 15 minutSałatka jajeczna na Wielkanoc. Zrobisz ją w 15 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Charles Brutlag
Marcin Michałowski

Klasyczna sałatka jarzynowa to nie wszystko, co możesz przygotować na wielkanocny stół. Dlaczego nie zaskoczyć gości czymś nowym i równie pysznym? Przedstawiamy najprostszy przepis na sałatkę jajeczną na Wielkanoc, którą przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jej tajemnica tkwi w wyjątkowym połączeniu składników, które każdego roku czynią świąteczny stół jeszcze bardziej wyjątkowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Sekret idealnej sałatki jajecznej

Sekret idealnej sałatki jajecznej tkwi w kilku prostych zasadach:

  • Użyj świeżych jajek ugotowanych na twardo. Jajka powinny być ugotowane na twardo, ale nie przegotowane, aby żółtko nie było suche i kruszące się.
  • Wybierz dobrej jakości majonez. Majonez to jeden z najważniejszych składników sałatki jajecznej, dlatego warto wybrać ten o kremowej konsystencji i łagodnym smaku.
  • Dodaj chrzanu dla wielkanocnego charakteru. Chrzan to idealny dodatek do sałatki jajecznej, który nada jej wyrazistego smaku.

Dopraw sałatkę do smaku. Do sałatki jajecznej możesz dodać sól, pieprz, a także inne przyprawy, np. paprykę słodką lub curry.

Sałatka jajeczna na Wielkanoc z chrzanem - przepis

Składniki:

  • 8-10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 350 g szynki konserwowej,
  • 5 średnich ogórków kiszonych,
  • puszka groszku konserwowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • opcjonalnie: posiekany szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek.
  2. Szynkę, ogórki kiszone i jajka pokrój w kostkę.
  3. Groszek odcedź z zalewy.
  4. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce.
  5. Dodaj majonez, chrzan, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  6. Sałatkę jajeczną przed podaniem schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.
  7. Opcjonalnie sałatkę możesz udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówki:

  • Sałatkę jajeczną możesz dowolnie modyfikować. Zamiast szynki możesz dodać ugotowaną na twardo pierś z kurczaka lub łososia.
  • Do sałatki możesz również dodać inne warzywa, np. paprykę, szczypiorek lub cebulkę dymkę.
  • Sałatkę jajeczną możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.

Sałatka jajeczna - idealna na każdą okazję

Sałatka jajeczna to nie tylko idealny dodatek do świątecznego menu. To również pyszny i łatwy w przygotowaniu posiłek, który możesz zabrać ze sobą do pracy, na piknik lub grilla. Sałatka jajeczna to również świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po świętach jajek.

Spróbuj naszego przepisu na sałatkę jajeczną z chrzanem i przekonaj się, jak pyszna i prosta w przygotowaniu może być ta świąteczna potrawa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser