Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami robię co tydzień. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Jesteś prawdziwym miłośnikiem pierogów i nigdy nie masz ich dość? Koniecznie wykorzystaj genialny przepis warmińsko-mazurski, a na pewno nie pożałujesz. Czegoś tak dobrego dawno nie jadłam!

Pierogi w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebieniaPierogi w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kuchnia regionalna Warmii i Mazur ma do zaoferowania całą masę smacznych przepisów, które jednocześnie noszą bardzo ciekawe nazwy. W lokalnych recepturach nie brakuje oczywiście pysznych ryb, jak i dań mącznych, ziemniaków, grzybów oraz kaszy. 

Będąc w tych okolicach, należy spróbować m.in.: farszynek (kotletów ziemniaczanych z mięsnym farszem), plińców z pomoćką (placków ziemniaczanych), gulaszu po mazursku oraz zupy warmińskiej. Na tej liście nie może zabraknąć również genialnych dzyndzałków z hreczką w towarzystwie skrzeczków. Są to fenomenalne pierożki z farszem na bazie kaszy gryczanej, boczku i ugotowanych na twardo jajek. Gotowe danie podaje się ze skrzeczkami, które robi się z boczku. Warto w tym miejscu dodać, że danie to w 2019 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kat. "Gotowe dania i potrawy w woj. warmińsko-mazurskim".

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami robię co tydzień. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Przygotuj pierogi w ten sposób, a twoi bliscy na pewno zaniemówią z wrażenia. Takie są dobre!

Składniki:

Farsz:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli. 

Dekoracja: 

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • skrzeczki do posypania,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu. W tym celu najpierw kroję boczek w drobną kostkę, po czym podsmażam go na rozgrzanej patelni. Po chwili na patelnię dodaję też obrane i drobno pokrojone cebule.

Najpierw podsmażam boczek i cebule
Najpierw podsmażam boczek i cebule © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie gotuję kaszę gryczaną. Po ugotowaniu łączę ją z mieszanką z patelni. Do miski dodaję również: ugotowane na twardo jajka, pieprz oraz sól. Składniki dokładnie mieszam, aby zgromadzone smaki stworzyły idealną kombinację

W farszu nie zabraknie m.in. kaszy gryczanej
W farszu nie zabraknie m.in. kaszy gryczanej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Bezpośrednio na stolnicę przesiewam mąkę. W małej miarce łączę ciepłą wodę, sól oraz olej. Dopiero po dokładnym wymieszaniu przelewam mieszankę do mąki i zaczynam wyrabiać ciasto

Czas przygotować ciasto
Czas przygotować ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Każdy taki element rozwałkowuję na cienki placek, po czym wycinam z niego kółka. Bezpośrednio na cieście układam część farszu, po czym zaczynam lepić pierogi. 

Każde kółeczko faszeruję mieszanką na bazie kaszy
Każde kółeczko faszeruję mieszanką na bazie kaszy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób pierogi gotuję w osolonejwrzącej wodzie. Następnie serwuję je ze skrzeczkami, kwaśną śmietanąnatką pietruszki. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej