Postaw to ciasto na świątecznym stole. Goście oniemieją z zachwytu i każdy będzie chciał przepis

Kruche herbatniki, aksamitny krem mascarpone i galaretka wypełniona owocami - takie trio składa się na fantastyczne ciasto bez pieczenia. Postaw na wielkanocnym stole, a ochom i achom nie będzie końca.

Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie umiesz lub nie lubisz piec? Nie ma problemu, to ciasto przygotujesz z zamkniętymi oczami. Potrzebujesz jedynie miksera i dosłownie chwili. Z kilku łatwo dostępnych składników wyczarujesz ciasto, o którym goście długo będą dyskutować. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Wystarczą herbatniki, serek i galaretka

Łatwe do przygotowania i jednocześnie efektowne ciasto przygotujesz, bazując na kruchych ciasteczkach, kremie z mascarpone ze śmietanką oraz pełną owoców galaretką. Kolejne warstwy wyłóż jedna na drugiej, po czym pozwól im stężeć i nabrać smaku w chłodnym miejscu.

W okresie, kiedy dostęp do owoców sezonowych jest utrudniony, możesz wykorzystać mrożonki. Mrożone truskawki zblenduj i połącz z galaretką (możesz zostawić nieco większych kawałków). Przepis na wielkanocne ciasto bez pieczenia uwzględnia dwie warstwy galaretki. Możesz postawić na dwie truskawkowe warstwy, możesz ten użyć galaretki o innym smaku - arbuzowej czy brzoskwiniowej.

Ciasto bez pieczenia z galaretką. Przepis

Składniki:

  • 1 kg truskawek (mogą być mrożone),
  • 500 ml wody gorącej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 inne galaretki owocowe,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • herbatniki,
  • 1 serek mascarpone.

Przygotowanie:

  1. Na samym początku rozpuść galaretki we wrzącej wodzie (jeśli używasz dwóch różnych smaków, rozpuść je w dwóch pojemnikach). Odstaw galaretkę w chłodne miejsce, by zaczęła tężeć.
  2. Mrożone owoce zblenduj, w międzyczasie dodając do nich 2 łyżki cukru pudru (świeże pokrój na mniejsze części). Do tak przygotowanej masy dodaj tężejącą galaretkę truskawkową. Wymieszaj.
  3. Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i herbatnikami.
  4. Na herbatniki wylej masę truskawkową, a na masie owocowej ułóż następną warstwę herbatników.
  5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z serkiem mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru. Krem przełóż na herbatniki.
  6. Na wierzch wylej drugą tężejącą galaretkę.
  7. Przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki