Postaw to ciasto na świątecznym stole. Goście oniemieją z zachwytu i każdy będzie chciał przepis

Kruche herbatniki, aksamitny krem mascarpone i galaretka wypełniona owocami - takie trio składa się na fantastyczne ciasto bez pieczenia. Postaw na wielkanocnym stole, a ochom i achom nie będzie końca.

Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie umiesz lub nie lubisz piec? Nie ma problemu, to ciasto przygotujesz z zamkniętymi oczami. Potrzebujesz jedynie miksera i dosłownie chwili. Z kilku łatwo dostępnych składników wyczarujesz ciasto, o którym goście długo będą dyskutować. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Wystarczą herbatniki, serek i galaretka

Łatwe do przygotowania i jednocześnie efektowne ciasto przygotujesz, bazując na kruchych ciasteczkach, kremie z mascarpone ze śmietanką oraz pełną owoców galaretką. Kolejne warstwy wyłóż jedna na drugiej, po czym pozwól im stężeć i nabrać smaku w chłodnym miejscu.

W okresie, kiedy dostęp do owoców sezonowych jest utrudniony, możesz wykorzystać mrożonki. Mrożone truskawki zblenduj i połącz z galaretką (możesz zostawić nieco większych kawałków). Przepis na wielkanocne ciasto bez pieczenia uwzględnia dwie warstwy galaretki. Możesz postawić na dwie truskawkowe warstwy, możesz ten użyć galaretki o innym smaku - arbuzowej czy brzoskwiniowej.

Ciasto bez pieczenia z galaretką. Przepis

Składniki:

  • 1 kg truskawek (mogą być mrożone),
  • 500 ml wody gorącej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 inne galaretki owocowe,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • herbatniki,
  • 1 serek mascarpone.

Przygotowanie:

  1. Na samym początku rozpuść galaretki we wrzącej wodzie (jeśli używasz dwóch różnych smaków, rozpuść je w dwóch pojemnikach). Odstaw galaretkę w chłodne miejsce, by zaczęła tężeć.
  2. Mrożone owoce zblenduj, w międzyczasie dodając do nich 2 łyżki cukru pudru (świeże pokrój na mniejsze części). Do tak przygotowanej masy dodaj tężejącą galaretkę truskawkową. Wymieszaj.
  3. Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i herbatnikami.
  4. Na herbatniki wylej masę truskawkową, a na masie owocowej ułóż następną warstwę herbatników.
  5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z serkiem mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru. Krem przełóż na herbatniki.
  6. Na wierzch wylej drugą tężejącą galaretkę.
  7. Przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej