PrzepisCiasto bez pieczeniaPostaw to ciasto na świątecznym stole. Goście oniemieją z zachwytu i każdy będzie chciał przepis

Postaw to ciasto na świątecznym stole. Goście oniemieją z zachwytu i każdy będzie chciał przepis

Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc
Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
29.02.2024 19:57, aktualizacja: 15.03.2024 13:57

Kruche herbatniki, aksamitny krem mascarpone i galaretka wypełniona owocami - takie trio składa się na fantastyczne ciasto bez pieczenia. Postaw na wielkanocnym stole, a ochom i achom nie będzie końca.

Nie umiesz lub nie lubisz piec? Nie ma problemu, to ciasto przygotujesz z zamkniętymi oczami. Potrzebujesz jedynie miksera i dosłownie chwili. Z kilku łatwo dostępnych składników wyczarujesz ciasto, o którym goście długo będą dyskutować. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Wystarczą herbatniki, serek i galaretka

Łatwe do przygotowania i jednocześnie efektowne ciasto przygotujesz, bazując na kruchych ciasteczkach, kremie z mascarpone ze śmietanką oraz pełną owoców galaretką. Kolejne warstwy wyłóż jedna na drugiej, po czym pozwól im stężeć i nabrać smaku w chłodnym miejscu.

W okresie, kiedy dostęp do owoców sezonowych jest utrudniony, możesz wykorzystać mrożonki. Mrożone truskawki zblenduj i połącz z galaretką (możesz zostawić nieco większych kawałków). Przepis na wielkanocne ciasto bez pieczenia uwzględnia dwie warstwy galaretki. Możesz postawić na dwie truskawkowe warstwy, możesz ten użyć galaretki o innym smaku - arbuzowej czy brzoskwiniowej.

Ciasto bez pieczenia z galaretką. Przepis

Składniki:

  • 1 kg truskawek (mogą być mrożone),
  • 500 ml wody gorącej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 inne galaretki owocowe,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • herbatniki,
  • 1 serek mascarpone.

Przygotowanie:

  1. Na samym początku rozpuść galaretki we wrzącej wodzie (jeśli używasz dwóch różnych smaków, rozpuść je w dwóch pojemnikach). Odstaw galaretkę w chłodne miejsce, by zaczęła tężeć.
  2. Mrożone owoce zblenduj, w międzyczasie dodając do nich 2 łyżki cukru pudru (świeże pokrój na mniejsze części). Do tak przygotowanej masy dodaj tężejącą galaretkę truskawkową. Wymieszaj.
  3. Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i herbatnikami.
  4. Na herbatniki wylej masę truskawkową, a na masie owocowej ułóż następną warstwę herbatników.
  5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z serkiem mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru. Krem przełóż na herbatniki.
  6. Na wierzch wylej drugą tężejącą galaretkę.
  7. Przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także