Genialny krem do świątecznego tortu. Dzięki temu składnikowi będzie lekki jak piórko
Lekki krem do tortu, puszysty i przy tym stabilny zrobisz w zaledwie dwóch krokach. To absolutny klasyk wśród klasyków. Wystarczy, że sięgniesz po uwielbiany przez wielu składnik.
01.12.2023 15:15
Ten genialny krem jest stabilny, pozwala się kroić, a przy tym zachowuje puszystą, pełną lekkości konsystencję. Jest maksymalnie kremowy i odświeżający oraz stanowi wspaniałą bazę do tworzenia kremów w różnych smakach. My proponujemy dodatek wanilii, ale zamiast niej możecie użyć innego składnika. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli planujesz przygotować świąteczny tort. Wszyscy będą zajadać taki deser ze smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co można dodać do kremu do tortu?
Delikatny krem do tortu uzyskasz dzięki jednemu składnikowi. Mowa konkretniej o serku mascarpone. Dodatkowej lekkości masie nadaje ubita śmietanka kremówka. Krem swój smak zawdzięcza dodatkom. Może to być ulubiony aromat (śmietankowy, waniliowy), choć zamiast tego proponujemy dodać miąższ z laski wanilii, skórkę pomarańczową, wiórki czekoladowe, purée owocowe, wyrazisty likier, masło orzechowe - pole do popisu jest szerokie.
To też kolejna cecha lekkiego kremu do tortu z mascarpone - jest absolutnie uniwersalny i tworzy świetną bazę do stworzenia kremów w wielu różnych wydaniach. Serek mascarpone, podobnie do bitej śmietany, łączy się z każdym smakiem. Bez obaw więc możesz tworzyć na bazie tego połączenia zarówno delikatne kremy, jak i te o nieco bardziej wyrazistym smaku.
O czym należy pamiętać, szykując lekki krem do tortu z mascarpone? Kluczową kwestią jest, by krem ubijać do momentu, aż nabierze stabilnej, gęstej konsystencji. Serek mascarpone spowoduje, że masa dość szybko zgęstnieje i ustabilizuje się. Ponadto należy mieć na uwadze, by nie napowietrzać kremu zbyt długo. Oczywistym jest również, że najlepiej jest korzystać z produktów dobrej jakości. Stawiaj więc na sprawdzony serek mascarpone o gładkiej konsystencji.
Zobacz także
Jak zrobić lekki krem do tortu? Przepis na krem z bitej śmietany i serka mascarpone
Składniki:
- 500 g schłodzonego serka mascarpone,
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.,
- 40 g cukru pudru,
- 1 laska wanilii.
Przygotowanie:
- Śmietanę i serek połącz w dużej misce. Dodaj miąższ z jednej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sitko.
- Mieszaj całość mikserem. Zacznij od najniższych obrotów i powoli zwiększaj prędkość.
- Krem będzie gotowy, kiedy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.