PoradyZamiast do deseru, dodaj do ulubionej zupy. Będziesz zachwycony smakiem

Zamiast do deseru, dodaj do ulubionej zupy. Będziesz zachwycony smakiem

Mascarpone do zupy - czemu nie?
Mascarpone do zupy - czemu nie?
Źródło zdjęć: © Canva.com

12.08.2023 17:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skończyła ci się śmietana, a zupa pilnie wymaga zabielenia? Mamy doskonały pomysł na to, czym możesz ją zastąpić. To prawdziwa awangarda, bo główną rolę gra tu składnik, który na pewno kojarzysz głównie z deserami.

Mówisz "tiramisu", myślisz - mascarpone. To dość oczywiste skojarzenie, prawda? A jednak ten popularny włoski serek ma o wiele szersze zastosowanie w kuchni. Nawet takie, które w ogóle nie dotyczy deserów. Nie wierzysz, że da się nim zabielić zupę albo zrobić z niego sos? Żeby dokładnie wyjaśnić tę kontrowersyjną tezę, musimy cofnąć się w czasie o kilkaset lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włosi i sery to jak Brazylia i piłka nożna

Potomkowie starożytnych Rzymian ewidentnie mają w naturze coś, co sprawia, że wyjątkowo mocno upodobali sobie serowarstwo. Słynne Grana Padano, Ricotta, Gorgonzola i Mozzarella nie zamykają całkiem pokaźnej listy włoskich, serowych wynalazków, ale wystarczająco wyraźnie pokazują, że mieszkańcy Italii są dobrzy w tej dziedzinie.

Mascarpone również jest włoskim serem, który powstał w XVI wieku w Lombardii - wyjątkowo płodnym serowym regionie Włoch. Dość szybko zyskał na popularności, i to do tego stopnia, że dopisano go do szlachetnej listy Prodotto Agroalimentare Tradizionale - wyrobów tradycyjnych.

Mascarpone powstaje ze śmietanki z krowiego mleka
Mascarpone powstaje ze śmietanki z krowiego mleka© canva.com

Ten gładki i kremowy ser powstaje na bazie śmietanki z mleka krowiego. Jego zawartość tłuszczu potrafi zwalić z nóg - wynosi od 75 do 80 proc. To oznacza, że jest on niewiele mniej tłusty niż... masło. A jednak kucharze lubią wykorzystywać jego doskonały smak i konsystencję do różnego rodzaju sosów (doskonale sprawdza się z łososiem i kurczakiem), a nawet zabielania zupy. Chociaż ten ostatni sposób dotyczy przede wszystkim warzywnych kremów, to nie zaszkodzi również w zwykłej pomidorowej.

Domowe mascarpone

Żeby przygotować mascarpone w domu (i poczuć się przy tym jak prawdziwy rzemiecha z Lombardii) wystarczy zaopatrzyć się w 500 ml śmietanki i łyżkę soku z cytryny. Mleczny produkt podgrzej w kąpieli wodnej do około 75 stopni, połącz z kwaśnym płynem i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.

W kolejnym kroku wyjmij naczynie z masą i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Potem wlej do sita wyłożonego gazą (wstawionego do garnka) przykryj talerzem i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie staniesz się już posiadaczem pysznego, domowego mascarpone!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także