Zamiast do deseru, dodaj do ulubionej zupy. Będziesz zachwycony smakiem

Skończyła ci się śmietana, a zupa pilnie wymaga zabielenia? Mamy doskonały pomysł na to, czym możesz ją zastąpić. To prawdziwa awangarda, bo główną rolę gra tu składnik, który na pewno kojarzysz głównie z deserami.

Mascarpone do zupy - czemu nie?Mascarpone do zupy - czemu nie?
Źródło zdjęć: © Canva.com

Mówisz "tiramisu", myślisz - mascarpone. To dość oczywiste skojarzenie, prawda? A jednak ten popularny włoski serek ma o wiele szersze zastosowanie w kuchni. Nawet takie, które w ogóle nie dotyczy deserów. Nie wierzysz, że da się nim zabielić zupę albo zrobić z niego sos? Żeby dokładnie wyjaśnić tę kontrowersyjną tezę, musimy cofnąć się w czasie o kilkaset lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożone kotlety z kurczaka

Włosi i sery to jak Brazylia i piłka nożna

Potomkowie starożytnych Rzymian ewidentnie mają w naturze coś, co sprawia, że wyjątkowo mocno upodobali sobie serowarstwo. Słynne Grana Padano, Ricotta, Gorgonzola i Mozzarella nie zamykają całkiem pokaźnej listy włoskich, serowych wynalazków, ale wystarczająco wyraźnie pokazują, że mieszkańcy Italii są dobrzy w tej dziedzinie.

Mascarpone również jest włoskim serem, który powstał w XVI wieku w Lombardii - wyjątkowo płodnym serowym regionie Włoch. Dość szybko zyskał na popularności, i to do tego stopnia, że dopisano go do szlachetnej listy Prodotto Agroalimentare Tradizionale - wyrobów tradycyjnych.

Mascarpone powstaje ze śmietanki z krowiego mleka
Mascarpone powstaje ze śmietanki z krowiego mleka © canva.com

Ten gładki i kremowy ser powstaje na bazie śmietanki z mleka krowiego. Jego zawartość tłuszczu potrafi zwalić z nóg - wynosi od 75 do 80 proc. To oznacza, że jest on niewiele mniej tłusty niż... masło. A jednak kucharze lubią wykorzystywać jego doskonały smak i konsystencję do różnego rodzaju sosów (doskonale sprawdza się z łososiem i kurczakiem), a nawet zabielania zupy. Chociaż ten ostatni sposób dotyczy przede wszystkim warzywnych kremów, to nie zaszkodzi również w zwykłej pomidorowej.

Domowe mascarpone

Żeby przygotować mascarpone w domu (i poczuć się przy tym jak prawdziwy rzemiecha z Lombardii) wystarczy zaopatrzyć się w 500 ml śmietanki i łyżkę soku z cytryny. Mleczny produkt podgrzej w kąpieli wodnej do około 75 stopni, połącz z kwaśnym płynem i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.

W kolejnym kroku wyjmij naczynie z masą i odstaw pod przykryciem do ostygnięcia. Potem wlej do sita wyłożonego gazą (wstawionego do garnka) przykryj talerzem i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie staniesz się już posiadaczem pysznego, domowego mascarpone!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej