PrzepisDania bezmięsneZłam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Odwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą- Pyszności
Odwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

11.08.2023 16:36, aktual.: 16.10.2023 10:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Odwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą to przepis na pyszną kolację we włoskim stylu. Idealnie sprawdzi się również jako przekąska na imprezy. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Takie małe tarteletki zrobią wrażenie na twoich bliskich.

Uwielbiam tarty na słono i często przygotowuję je na obiady, kolacje i spotkania z przyjaciółmi. Jedną z moich ulubionych jest ta w odwróconej wersji. Nie dość, że smakuje jak wakacje we Włoszech, to na dodatek przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Mój patent to wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które znacząco skraca czas przygotowania potrawy. W środku nie mogło zabraknąć pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Trochę jak kultowa sałatka caprese zamknięta w chrupiącym, listkującym cieście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się także jako zamiennik kanapki na drugie śniadanie do pracy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Odwrócona tarta z pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól/pieprz do smaku, 
  • 2-3 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 120 g sera mozzarella, 
  • 1 pomidor, 
  • 1 kulka mozzarelli, 
  • 1 sztuka ciasta francuskiego, 
  • 1 jajko - do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Pomidory myję i kroję w średniej grubości plasterki. Nie wybieram zbyt miękkich, aby nie rozpadały się podczas krojenia. W plasterki kroję również odsączoną z zalewy mozzarellę w kulce.

Krok 2: Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na papierze robię 6 kleksów z oliwy z oliwek. Następnie posypują ją suszoną bazylią, dodaję startą mozzarellę, plasterek pomidora oraz plaster mozzarelli.

Wytrawna odwrócona tarta- Pyszności
Wytrawna odwrócona tarta- Pyszności© Licencjodawca

Krok 3: Pomidory z mozzarellą przykrywam kawałkami ciasta francuskiego i widelcem dociskam brzegi ciasta. Smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Zapiekam przez 20 minut.

Odwrócona tarta z pomidorami- Pyszności
Odwrócona tarta z pomidorami- Pyszności© Licencjodawca

Krok 4: Upieczone tarty podaję na ciepło lub na zimno, odwracając je po upieczeniu. Idealne na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę.

Smacznego!

Odwrócona tarta z pomidorami mozzarellą
Odwrócona tarta z pomidorami mozzarellą© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także