Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Odwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą to przepis na pyszną kolację we włoskim stylu. Idealnie sprawdzi się również jako przekąska na imprezy. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Takie małe tarteletki zrobią wrażenie na twoich bliskich.

Odwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą- PysznościOdwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam tarty na słono i często przygotowuję je na obiady, kolacje i spotkania z przyjaciółmi. Jedną z moich ulubionych jest ta w odwróconej wersji. Nie dość, że smakuje jak wakacje we Włoszech, to na dodatek przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Mój patent to wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które znacząco skraca czas przygotowania potrawy. W środku nie mogło zabraknąć pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Trochę jak kultowa sałatka caprese zamknięta w chrupiącym, listkującym cieście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się także jako zamiennik kanapki na drugie śniadanie do pracy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Odwrócona tarta z pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól/pieprz do smaku, 
  • 2-3 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 120 g sera mozzarella, 
  • 1 pomidor, 
  • 1 kulka mozzarelli, 
  • 1 sztuka ciasta francuskiego, 
  • 1 jajko - do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Pomidory myję i kroję w średniej grubości plasterki. Nie wybieram zbyt miękkich, aby nie rozpadały się podczas krojenia. W plasterki kroję również odsączoną z zalewy mozzarellę w kulce.

Krok 2: Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na papierze robię 6 kleksów z oliwy z oliwek. Następnie posypują ją suszoną bazylią, dodaję startą mozzarellę, plasterek pomidora oraz plaster mozzarelli.

Wytrawna odwrócona tarta- Pyszności
Wytrawna odwrócona tarta- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Pomidory z mozzarellą przykrywam kawałkami ciasta francuskiego i widelcem dociskam brzegi ciasta. Smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Zapiekam przez 20 minut.

Odwrócona tarta z pomidorami- Pyszności
Odwrócona tarta z pomidorami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Upieczone tarty podaję na ciepło lub na zimno, odwracając je po upieczeniu. Idealne na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę.

Smacznego!

Odwrócona tarta z pomidorami mozzarellą
Odwrócona tarta z pomidorami mozzarellą © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯