Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą
Odwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą to przepis na pyszną kolację we włoskim stylu. Idealnie sprawdzi się również jako przekąska na imprezy. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Takie małe tarteletki zrobią wrażenie na twoich bliskich.
11.08.2023 | aktual.: 16.10.2023 10:22
Uwielbiam tarty na słono i często przygotowuję je na obiady, kolacje i spotkania z przyjaciółmi. Jedną z moich ulubionych jest ta w odwróconej wersji. Nie dość, że smakuje jak wakacje we Włoszech, to na dodatek przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.
Mój patent to wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które znacząco skraca czas przygotowania potrawy. W środku nie mogło zabraknąć pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Trochę jak kultowa sałatka caprese zamknięta w chrupiącym, listkującym cieście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się także jako zamiennik kanapki na drugie śniadanie do pracy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Odwrócona tarta z pomidorami i bazylią
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól/pieprz do smaku,
- 2-3 łyżeczki suszonej bazylii,
- 120 g sera mozzarella,
- 1 pomidor,
- 1 kulka mozzarelli,
- 1 sztuka ciasta francuskiego,
- 1 jajko - do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Pomidory myję i kroję w średniej grubości plasterki. Nie wybieram zbyt miękkich, aby nie rozpadały się podczas krojenia. W plasterki kroję również odsączoną z zalewy mozzarellę w kulce.
Krok 2: Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na papierze robię 6 kleksów z oliwy z oliwek. Następnie posypują ją suszoną bazylią, dodaję startą mozzarellę, plasterek pomidora oraz plaster mozzarelli.
Krok 3: Pomidory z mozzarellą przykrywam kawałkami ciasta francuskiego i widelcem dociskam brzegi ciasta. Smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Zapiekam przez 20 minut.
Krok 4: Upieczone tarty podaję na ciepło lub na zimno, odwracając je po upieczeniu. Idealne na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę.
Smacznego!