Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Odwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą to przepis na pyszną kolację we włoskim stylu. Idealnie sprawdzi się również jako przekąska na imprezy. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Takie małe tarteletki zrobią wrażenie na twoich bliskich.

Odwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą- PysznościOdwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam tarty na słono i często przygotowuję je na obiady, kolacje i spotkania z przyjaciółmi. Jedną z moich ulubionych jest ta w odwróconej wersji. Nie dość, że smakuje jak wakacje we Włoszech, to na dodatek przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Mój patent to wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które znacząco skraca czas przygotowania potrawy. W środku nie mogło zabraknąć pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Trochę jak kultowa sałatka caprese zamknięta w chrupiącym, listkującym cieście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się także jako zamiennik kanapki na drugie śniadanie do pracy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Odwrócona tarta z pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól/pieprz do smaku, 
  • 2-3 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 120 g sera mozzarella, 
  • 1 pomidor, 
  • 1 kulka mozzarelli, 
  • 1 sztuka ciasta francuskiego, 
  • 1 jajko - do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Pomidory myję i kroję w średniej grubości plasterki. Nie wybieram zbyt miękkich, aby nie rozpadały się podczas krojenia. W plasterki kroję również odsączoną z zalewy mozzarellę w kulce.

Krok 2: Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na papierze robię 6 kleksów z oliwy z oliwek. Następnie posypują ją suszoną bazylią, dodaję startą mozzarellę, plasterek pomidora oraz plaster mozzarelli.

Wytrawna odwrócona tarta- Pyszności
Wytrawna odwrócona tarta- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Pomidory z mozzarellą przykrywam kawałkami ciasta francuskiego i widelcem dociskam brzegi ciasta. Smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Zapiekam przez 20 minut.

Odwrócona tarta z pomidorami- Pyszności
Odwrócona tarta z pomidorami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Upieczone tarty podaję na ciepło lub na zimno, odwracając je po upieczeniu. Idealne na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę.

Smacznego!

Odwrócona tarta z pomidorami mozzarellą
Odwrócona tarta z pomidorami mozzarellą © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie