Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Odwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą to przepis na pyszną kolację we włoskim stylu. Idealnie sprawdzi się również jako przekąska na imprezy. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje zaledwie kilka minut. Takie małe tarteletki zrobią wrażenie na twoich bliskich.

Odwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą- PysznościOdwrócona tarta z pomidorami i mozzarellą- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam tarty na słono i często przygotowuję je na obiady, kolacje i spotkania z przyjaciółmi. Jedną z moich ulubionych jest ta w odwróconej wersji. Nie dość, że smakuje jak wakacje we Włoszech, to na dodatek przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Mój patent to wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które znacząco skraca czas przygotowania potrawy. W środku nie mogło zabraknąć pomidorów, mozzarelli oraz bazylii. Trochę jak kultowa sałatka caprese zamknięta w chrupiącym, listkującym cieście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc świetnie sprawdzi się także jako zamiennik kanapki na drugie śniadanie do pracy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Odwrócona tarta z pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól/pieprz do smaku, 
  • 2-3 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 120 g sera mozzarella, 
  • 1 pomidor, 
  • 1 kulka mozzarelli, 
  • 1 sztuka ciasta francuskiego, 
  • 1 jajko - do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Pomidory myję i kroję w średniej grubości plasterki. Nie wybieram zbyt miękkich, aby nie rozpadały się podczas krojenia. W plasterki kroję również odsączoną z zalewy mozzarellę w kulce.

Krok 2: Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na papierze robię 6 kleksów z oliwy z oliwek. Następnie posypują ją suszoną bazylią, dodaję startą mozzarellę, plasterek pomidora oraz plaster mozzarelli.

Wytrawna odwrócona tarta- Pyszności
Wytrawna odwrócona tarta- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Pomidory z mozzarellą przykrywam kawałkami ciasta francuskiego i widelcem dociskam brzegi ciasta. Smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Zapiekam przez 20 minut.

Odwrócona tarta z pomidorami- Pyszności
Odwrócona tarta z pomidorami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Upieczone tarty podaję na ciepło lub na zimno, odwracając je po upieczeniu. Idealne na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę.

Smacznego!

Odwrócona tarta z pomidorami mozzarellą
Odwrócona tarta z pomidorami mozzarellą © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀