PrzepisBoże NarodzenieBabeczki świąteczne, które zachwycą każdego. Nie zostanie po nich ani okruszek

Babeczki świąteczne, które zachwycą każdego. Nie zostanie po nich ani okruszek

Babeczki świąteczne to nie tylko forma minideseru, ale też wspaniała dekoracja świątecznego stołu. Zobacz przepisy na łatwe w wykonaniu babeczki, które zachwycą smakiem każdego.

Najlepsze muffiny i babeczki świąteczne
Najlepsze muffiny i babeczki świąteczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.12.2023 | aktual.: 01.12.2023 13:24

Poniżej znajdziecie inspirujące przepisy na pyszne muffiny i babeczki świąteczne. Charakteryzują je korzenne nuty typowe dla świątecznego okresu. Wśród przepisów znajdziecie propozycje na muffiny piernikowe z czekoladą oraz dyniowe z musem śliwkowym, a także babeczki zdobione zielonym musem. Te kompozycje smakowe wspaniale oddają ducha zbliżających się świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak upiec najlepsze babeczki świąteczne?

Czy muffiny, czy babeczki świąteczne (jedne od drugich różnią się w kilku kwestiach), powinny stanowić barwny dodatek świątecznego stołu. Łącz smaki i kolory, postaw na wyraziste dekoracje, pobaw się tym wypiekiem. Pieczenie babeczek to również świetny sposób na włączenie najmłodszych do kuchennych przygotowań świątecznych.

O czym warto wiedzieć, piekąc świąteczne babeczki? Przede wszystkim pamiętaj, że upieczone nie powinny być od razu wyjmowane z piekarnika. Istnieje bowiem ryzyko, że opadną, dlatego najlepiej jest studzić babeczki w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Nie należy też miksować ciasta zbyt długo, ponieważ babeczki mogą zapaść się podczas pieczenia. A chcąc nadać im puszystości, do ciasta dodać możesz odrobinę wody gazowanej.

Przepisy na muffiny i babeczki świąteczne. Proste i łatwe w wykonaniu

MUFFINY ŚWIĄTECZNE PIERNIKOWO-CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 1 op. cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 100 g czekolady.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść i ostudź. Kiedy będzie już chłodne, dodaj jajka, mleko i wymieszaj całość rózgą.
  2. W drugiej misce połącz mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli i przyprawą piernikową.
  3. Masę jajeczną dodaj do suchych składników i powoli mieszaj całość. Pod koniec dodaj czekoladę dobrze posiekaną.
  4. Do formy na muffiny włóż papilotki. Do każdej wyłóż masę (powinno wystarczyć na 9 babeczek).
  5. Gotowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15-17 minut do suchego patyczka.
Muffiny piernikowo-czekoladowe
Muffiny piernikowo-czekoladowe© Adobe Stock

BABECZKI ŚWIĄTECZNE ZDOBIONE KREMEM

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 170 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 200 g sera mascarpone,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • zielony barwnik,
  • kolorowe dekoracje i posypki.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść i ostudź. Kiedy będzie chłodne, wymieszaj je z jajkami, mlekiem i ekstraktem wanilii.
  2. W oddzielnej misce połącz mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli i cukrem. Wymieszaj całość.
  3. Połącz delikatnie wszystkie składniki z obu misek, dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie ciasto, by nie było grudek.
  4. Gotową masę wyłóż do papilotek i piecz w 180 st. C przez 25 minut (do suchego patyczka).
  5. Serek mascarpone, śmietanę, cukier puder i zielony barwnik wymieszaj dokładnie.
  6. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki, formując choinki. Dodaj inne elementy dekoracyjne, np. cukrowe gwiazdki.
Świąteczne babeczki zdobione kremem
Świąteczne babeczki zdobione kremem© Adobe Stock

MUFFINY ŚWIĄTECZNE DYNIOWO-POMARAŃCZOWE ZE ŚLIWKĄ

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g upieczonej dyni i zblendowanej na gładko dyni,
  • 1 pomarańcza,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1 budyń śmietankowy w proszku,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych.

Przygotowanie:

  1. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok (ok. 50 ml).
  2. Dynię zblenduj z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus.
  3. Masło rozpuść i ostudź, a następnie połącz z jajkami i skórką pomarańczy. Do mieszaniny dodaj mus dyniowy. Dokładnie całość wymieszaj.
  4. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i proszkiem budyniowym.
  5. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj całość powoli łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.
  6. Ciasto wyłóż do papilotek (powinno wystarczyć na 12 muffinek). Na środku każdej połóż łyżeczkę powideł, częściowo zagłębiając łyżeczkę w masę.
  7. Cienkim patyczkiem zamieszaj delikatnie składniki, by z powideł powstał fantazyjny wzorek.
  8. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Muffiny dyniowe z pomarańczą i powidłem śliwkowym
Muffiny dyniowe z pomarańczą i powidłem śliwkowym © Adobe Stock
Wybrane dla Ciebie