PrzepisDeseryNaleśniki z mascarpone

Naleśniki z mascarpone

Naleśniki z kakaowym zygzakiem wypełniliśmy po brzegi miksem z mascarpone, malinami i biszkoptem nasączonym w kawie. Takiej kombinacji smakowej nie sposób odmówić!

Naleśniki z mascarpone
Pyszności

06.08.2021 | aktual.: 09.08.2021 07:48

Naleśniki do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Nadzienie

  1. 500 g mascarpone
  2. 500 ml śmietanka 36 %
  3. 100 g cukier puder
  4. 2 łyżki ekstrakt waniliowy

Dodatki

  1. 150 g maliny
  2. kakao do posypania
  3. 1 arkusz biszkopt
  4. 1/3 szkl. kawa

Naleśniki

  1. 1 szkl. mąka pszenna
  2. 2 szt. jajka
  3. 1 szkl. mleko
  4. 1/2 szkl. woda
  5. 3 łyżki masło roztopione
  6. 2 łyżki ciemne kakao

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta na naleśniki. W tym celu połącz w blenderze: mleko, wodę, jajka, roztopione masło, mąkę i cukier puder. Z powstałej mieszanki odlej szklankę mieszanki i połącz w blenderze razem z kakao.

Obraz

2. Na rozgrzanej patelni zrób zygzak z mieszanki z kakao.

Obraz

3. Po chwili dodaj drugi miks na ciasto na naleśniki.

Obraz

4. Kiedy naleśniki będą już usmażone, przygotuj nadzienie. Zmiksuj ze sobą: mascarpone, śmietankę, cukier puder i ekstrakt waniliowy.

Obraz

5. Wróć do pracy nad naleśnikami. Natnij je w 4 miejscach, na środku umieść miseczkę i ułóż w środku naleśniki.

Obraz

6. Teraz wypełnij je nadzieniem i świeżymi owocami.

Obraz

7. Na koniec dodaj biszkopt, pamiętaj aby nasączyć go kawą.

Obraz

8. Na wierzchu rozprowadź kolejną warstwę z mascarpone i zwiń wystające części naleśnika do środka. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

9. Gotowy deser udekoruj według upodobania. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie