PrzepisWielkanocne ciasto łączka ze szpinakowym biszkoptem i mascarpone. Goście będą zachwyceni

Wielkanocne ciasto łączka ze szpinakowym biszkoptem i mascarpone. Goście będą zachwyceni

Wielkanocne ciasto łączka- Pyszności
Wielkanocne ciasto łączka- Pyszności
Ewa

08.04.2023 07:40, aktual.: 18.09.2023 11:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pyszne wielkanocne ciasto łączka to połączenie zielonego biszkoptu z kremem na bazie mascarpone i owocami. Proste, smaczne i efektowne.

Ciasto łączka to nic innego jak popularny Leśny Mech w wielkanocnej odsłonie. Zielony kolor ciasta to zasługa naturalnego barwnika w postaci szpinaku. Liście dodane do masy nie wpływają na jej smak, nadają za to piękny, żywy odcień bez sztucznych dodatków. Biszkopt przełożony jest kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz brzoskwiniami. Całość zwieńczona jest prostą dekoracją z cukrowych i czekoladowych jajeczek, które świetnie nawiązują do charakteru tych świąt. Ciasto jest miękkie, delikatne w smaku i pyszne. Idealnie sprawdzi się nie tylko na święta.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wielkanocne ciasto łączka

Składniki:

Biszkopt szpinakowy:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 130 g szpinaku baby

Poncz

  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Krem

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 banan
  • puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

1. Do umytych liści szpinaku dodaj odrobinę oleju i zblenduj. Jajka utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie wlewaj cienkim strumieniem olej roślinny, cały czas miksując. Następnie wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i zblendowany wcześniej szpinak.

Wielkanocne ciasto łączka- Pyszności
Wielkanocne ciasto łączka- Pyszności

2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 40 minut, aż do suchego patyczka. Gotowy biszkopt podziel na dwie części i odstaw do wystudzenia.

Wielkanocne ciasto łączka- Pyszności
Wielkanocne ciasto łączka- Pyszności

3. Przygotuj prosty poncz - w szklance połącz ze sobą wodę, cukier puder i sok z cytryny. Nasącz dolną część ciasta.

4. Śmietankę 36 proc. ubij razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na gęsty krem.

Wielkanocne ciasto łączka- Pyszności
Wielkanocne ciasto łączka- Pyszności

5. Do przygotowanej masy dodaj pokrojone drobno banany i brzoskwinie z puszki. Wymieszaj, aby owoce równomiernie rozłożyły się w kremie. Rozprowadź krem na przygotowanym biszkopcie. Drugą część biszkoptu pokrusz i rozsyp na kremie.

Wielkanocne ciasto łączka- Pyszności
Wielkanocne ciasto łączka- Pyszności

6. Gotowe ciasto udekoruj cukrowymi i czekoladowymi jajkami. Smacznego!

Wielkanoce ciasto łączka- Pyszności
Wielkanoce ciasto łączka- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także