Wielkanocne ciasto łączka ze szpinakowym biszkoptem i mascarpone. Goście będą zachwyceni
Pyszne wielkanocne ciasto łączka to połączenie zielonego biszkoptu z kremem na bazie mascarpone i owocami. Proste, smaczne i efektowne.
08.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:14
Ciasto łączka to nic innego jak popularny Leśny Mech w wielkanocnej odsłonie. Zielony kolor ciasta to zasługa naturalnego barwnika w postaci szpinaku. Liście dodane do masy nie wpływają na jej smak, nadają za to piękny, żywy odcień bez sztucznych dodatków. Biszkopt przełożony jest kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz brzoskwiniami. Całość zwieńczona jest prostą dekoracją z cukrowych i czekoladowych jajeczek, które świetnie nawiązują do charakteru tych świąt. Ciasto jest miękkie, delikatne w smaku i pyszne. Idealnie sprawdzi się nie tylko na święta.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Wielkanocne ciasto łączka
Składniki:
Biszkopt szpinakowy:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 130 g szpinaku baby
Poncz
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
Krem
- 600 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 banan
- puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
1. Do umytych liści szpinaku dodaj odrobinę oleju i zblenduj. Jajka utrzyj wraz z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie wlewaj cienkim strumieniem olej roślinny, cały czas miksując. Następnie wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i zblendowany wcześniej szpinak.
2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 40 minut, aż do suchego patyczka. Gotowy biszkopt podziel na dwie części i odstaw do wystudzenia.
3. Przygotuj prosty poncz - w szklance połącz ze sobą wodę, cukier puder i sok z cytryny. Nasącz dolną część ciasta.