Mój tata w mig robi najlepszą szynkę. Wystarczy godzina

Szukasz inspiracji na smaczne, a jednocześnie proste w wykonaniu danie na świąteczny stół wielkanocny? Ten przepis na schab gotowany to prawdziwa kulinarna perełka, która z pewnością zaskoczy twoją rodzinę delikatnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Co więcej, przygotowanie tego dania nie jest czasochłonne - zajmuje zaledwie 10 minut!

Gotowany schabGotowany schab
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gotowany schab to danie proste w wykonaniu, które z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich gości zgromadzonych przy wielkanocnym stole. Ten szybki sposób na schab gotowany pozwoli ci w zaledwie 10 minut przekształcić surowe mięso w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Przygotowanie mięsa nie musi być skomplikowane ani czasochłonne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Wielkanocny przysmak: ekspresowy schab gotowany

Poniżej znajdziesz prosty, ale efektowny przepis na schab gotowany, który z pewnością stanie się prawdziwym hitem twojego wielkanocnego stołu. Bez wątpienia to danie zadowoli podniebienia wszystkich gości i przyczyni się do stworzenia niezapomnianej, świątecznej atmosfery.

Ten przepis to idealne rozwiązanie dla osób, które są ciągle w ruchu i nie mają zbyt wiele czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Wystarczy tylko wrzucić wszystkie składniki do garnka, a schab tak naprawdę zrobi się sam. To naprawdę wszystko. Ten przepis podarował mi mój tata.

Domowy schab gotowany na Wielkanoc. Przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 2,5 l wody,
  • 80 g soli,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki oregano,
  • 2 łyżki tymianku,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej zimną wodę, dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, majeranek, oregano, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Następnie w osobnej misce wymieszaj majonez z musztardą. Tak przygotowany sos dodaj do garnka z wodą i przyprawami. Zagotuj całość na średnim ogniu.
  3. Kiedy woda będzie wrząca, włóż do niej schab w całości. Mięso gotuj przez 5 minut.
  4. Po tym czasie zestaw garnek z kuchenki, przykryj i odstaw całość do całkowitego wystudzenia.
  5. Kiedy zawartość garnka będzie już wystudzona, ponownie zagotuj całość. Od momentu wrzenia gotuj mięso przez kolejne 5 minut.
  6. Ponownie odstaw całość do wystudzenia pod przykryciem na co najmniej godzinę.
  7. Po tym czasie schab powinien być gotowy. Mięso wyjmij z wody i pokrój w cieniutkie plastry. Smakuje znacznie lepiej niż ze sklepu!
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯