PrzepisWielkanocMój tata w mig robi najlepszą szynkę. Wystarczy godzina

Mój tata w mig robi najlepszą szynkę. Wystarczy godzina

Gotowany schab
Gotowany schab
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.03.2024 09:45, aktual.: 07.03.2024 09:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz inspiracji na smaczne, a jednocześnie proste w wykonaniu danie na świąteczny stół wielkanocny? Ten przepis na schab gotowany to prawdziwa kulinarna perełka, która z pewnością zaskoczy twoją rodzinę delikatnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Co więcej, przygotowanie tego dania nie jest czasochłonne - zajmuje zaledwie 10 minut!

Gotowany schab to danie proste w wykonaniu, które z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich gości zgromadzonych przy wielkanocnym stole. Ten szybki sposób na schab gotowany pozwoli ci w zaledwie 10 minut przekształcić surowe mięso w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Przygotowanie mięsa nie musi być skomplikowane ani czasochłonne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocny przysmak: ekspresowy schab gotowany

Poniżej znajdziesz prosty, ale efektowny przepis na schab gotowany, który z pewnością stanie się prawdziwym hitem twojego wielkanocnego stołu. Bez wątpienia to danie zadowoli podniebienia wszystkich gości i przyczyni się do stworzenia niezapomnianej, świątecznej atmosfery.

Ten przepis to idealne rozwiązanie dla osób, które są ciągle w ruchu i nie mają zbyt wiele czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Wystarczy tylko wrzucić wszystkie składniki do garnka, a schab tak naprawdę zrobi się sam. To naprawdę wszystko. Ten przepis podarował mi mój tata.

Domowy schab gotowany na Wielkanoc. Przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 2,5 l wody,
  • 80 g soli,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki oregano,
  • 2 łyżki tymianku,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej zimną wodę, dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, majeranek, oregano, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Następnie w osobnej misce wymieszaj majonez z musztardą. Tak przygotowany sos dodaj do garnka z wodą i przyprawami. Zagotuj całość na średnim ogniu.
  3. Kiedy woda będzie wrząca, włóż do niej schab w całości. Mięso gotuj przez 5 minut.
  4. Po tym czasie zestaw garnek z kuchenki, przykryj i odstaw całość do całkowitego wystudzenia.
  5. Kiedy zawartość garnka będzie już wystudzona, ponownie zagotuj całość. Od momentu wrzenia gotuj mięso przez kolejne 5 minut.
  6. Ponownie odstaw całość do wystudzenia pod przykryciem na co najmniej godzinę.
  7. Po tym czasie schab powinien być gotowy. Mięso wyjmij z wody i pokrój w cieniutkie plastry. Smakuje znacznie lepiej niż ze sklepu!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wielkanocprzepisprzepisy na wielkanoc