Mój tata w mig robi najlepszą szynkę. Wystarczy godzina

Szukasz inspiracji na smaczne, a jednocześnie proste w wykonaniu danie na świąteczny stół wielkanocny? Ten przepis na schab gotowany to prawdziwa kulinarna perełka, która z pewnością zaskoczy twoją rodzinę delikatnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Co więcej, przygotowanie tego dania nie jest czasochłonne - zajmuje zaledwie 10 minut!

Gotowany schabGotowany schab
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gotowany schab to danie proste w wykonaniu, które z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich gości zgromadzonych przy wielkanocnym stole. Ten szybki sposób na schab gotowany pozwoli ci w zaledwie 10 minut przekształcić surowe mięso w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Przygotowanie mięsa nie musi być skomplikowane ani czasochłonne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd moi bliscy jej spróbowali, muszę robić ją przynajmniej raz w tygodniu. Tak bardzo im smakuje

Wielkanocny przysmak: ekspresowy schab gotowany

Poniżej znajdziesz prosty, ale efektowny przepis na schab gotowany, który z pewnością stanie się prawdziwym hitem twojego wielkanocnego stołu. Bez wątpienia to danie zadowoli podniebienia wszystkich gości i przyczyni się do stworzenia niezapomnianej, świątecznej atmosfery.

Ten przepis to idealne rozwiązanie dla osób, które są ciągle w ruchu i nie mają zbyt wiele czasu na spędzanie długich godzin w kuchni. Wystarczy tylko wrzucić wszystkie składniki do garnka, a schab tak naprawdę zrobi się sam. To naprawdę wszystko. Ten przepis podarował mi mój tata.

Domowy schab gotowany na Wielkanoc. Przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • 2,5 l wody,
  • 80 g soli,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki oregano,
  • 2 łyżki tymianku,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej zimną wodę, dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, majeranek, oregano, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie. Dokładnie wymieszaj całość.
  2. Następnie w osobnej misce wymieszaj majonez z musztardą. Tak przygotowany sos dodaj do garnka z wodą i przyprawami. Zagotuj całość na średnim ogniu.
  3. Kiedy woda będzie wrząca, włóż do niej schab w całości. Mięso gotuj przez 5 minut.
  4. Po tym czasie zestaw garnek z kuchenki, przykryj i odstaw całość do całkowitego wystudzenia.
  5. Kiedy zawartość garnka będzie już wystudzona, ponownie zagotuj całość. Od momentu wrzenia gotuj mięso przez kolejne 5 minut.
  6. Ponownie odstaw całość do wystudzenia pod przykryciem na co najmniej godzinę.
  7. Po tym czasie schab powinien być gotowy. Mięso wyjmij z wody i pokrój w cieniutkie plastry. Smakuje znacznie lepiej niż ze sklepu!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów