Domowa wędlina z pończochy. Smakuje o niebo lepiej niż ze sklepu
Od momentu wybuchu pandemii, przyrządzanie w domu produktów, które do tej pory zawsze kupowaliśmy, stało się niezwykle powszechne. Chleb, masło, śmietana, nawet mozzarella - jeśli to masz już za sobą, chcemy ci dzisiaj pokazać, jak prezentuje się domowa wędlina z pończochy, którą przygotujesz samodzielnie. Jest prostsza do zrobienia, niż myślisz.
12.02.2023 | aktual.: 16.10.2023 09:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
O tym, jak prezentuje się skład części wędlin, pisaliśmy niedawno, przy okazji wymownego komentarza Katarzyny Bosackiej na ten temat. Mięso oddzielone mechanicznie, konserwanty i innego rodzaju chemia sprawiają, że ma się czasem ochotę odłożyć sklepową wędlinę z powrotem do lodówki. I w tym momencie wkraczamy my, z przepisem na domową wędlinę. Do jej przygotowania będziesz potrzebował między innymi... pończochy.
Jesteś gotowy na recepturę i twoją pierwszą w historii domową polędwicę? A przede wszystkim: czy przygotowałeś pończochę? Spokojnie, jeśli jej nie masz, możesz też ewentualnie użyć gazy. Powodzenia!
Domowa wędlina z pończochy
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soli gruboziarnistej
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki w proszku, wędzonej papryki i czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
Kupioną polędwiczkę dokładnie umyj, a następnie osusz. W kolejnym kroku musisz ją obtoczyć w cukrze. Kiedy skończysz, włóż ją (w pojemniku) na 2 dni do lodówki. Po 24 godzinach w chłodziarce obróć polędwiczkę o 180 stopni.
Po dwóch dobach wyjmij mięso i umyj je z cukru i zebranego w pojemniku płynu. Następnie wysusz je i obtocz w soli. Czas na powtórzenie wcześniejszej czynności i odstawienie polędwicy na kolejne dwa dni.
Po tym czasie ponownie umyj i osusz mięso oraz natrzyj je zmieszanymi ze sobą czosnkiem granulowanym, słodką i wędzoną papryką i majerankiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego (bez przykrywki) i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Ostatni krok to przełożenie mięsa i przypraw z naczynia do pończochy i powieszenie jej na 5-6 dni. Pamiętaj, że polędwica nie lubi zarówno wilgoci, jak i zaduchu. Zagwarantowanie jej odpowiedniego miejsca na dojrzewanie to klucz do tego, by po kilku dniach rozkoszować się plastrami idealnej wędliny. Smacznego!
Wiesz już jak zrobić domową wędlinę. Zajrzyj też na nasz kanał na YouTube, by poznać przepis na słodkie bułeczki śniadaniowe.