Jaka jest najlepsza sól do kiszenia ogórków? Zasada jest jedna i niezmienna

Jaka jest najlepsza sól do kiszenia ogórków? - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórki kiszone świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, czy jako przekąska. Prawie każdy z nas ma w swojej spiżarni parę słoików tych popularnych przetworów. Nierzadko przygotowujemy je sami. Czy wiesz, jaka jest najlepsza sól do kiszenia ogórków? Jeśli nie, to z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

Domowe przetwory – ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki – Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórki kiszone to wyjątkowo zdrowe przetwory domowe. Powstają one w wyniku kiszenia zalanych solanką ogórków. Podczas tego procesu zachodzi m.in. fermentacja mlekowa, która przeprowadzana jest przez bakterie kwasu mlekowego. Pełnią one wyjątkowo ważną funkcję w naszym organizmie. Nie tylko wspomagają nasz układ odpornościowy, ale również wykazują właściwości oczyszczające. W związku z tym warto sięgać po te pyszne przetwory.

Ogórki kiszone często wykonujemy sami w domu. Nieraz zastanawiamy się nad tym, jaką sól najlepiej użyć do kiszenia. Wszystko zależy od tego, czy chcemy, aby nasze ogórki były wyjątkowo zdrowe i wzbogacone o minerały.

Sól do kiszenia ogórków

sól kamienna - ogórki kiszone

Sól – Pyszności; Foto: Canva.com

Często słyszy się, że sól jodowana nie powinna być stosowana do kiszenia ogórków. W przeciwnym razie przetwory nam nie wyjdą. Jednak opinie w tej sprawie są bardzo podzielone. W związku z tym niektórzy unikają jodowanej soli jak ognia, a inni spokojnie z niej korzystają. Jednak oprócz tego, często zastanawiamy się jaką sól lepiej wybrać? Warzoną, czy kamienną?

Odpowiedź na to pytanie jest proste – najlepiej użyć soli kamiennej. Dzięki temu wzbogacimy nasze ogórki w cenne minerały, takie jak wapń, żelazo, czy magnez. W ten sposób podniesiemy ich wartość odżywczą. Przykładem takiej soli jest np. sól kłodawska.

Jeśli chodzi o sól warzoną, to prawie w całości składa się jedynie z chlorku sodu ( około 99, 9 %). Charakteryzuje się ona również bardziej intensywnym, słonym smakiem od naturalnej, nieoczyszczonej soli kamiennej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć oryginalnych wersji mizerii krok po kroku. Na słodko, słono, z octem i z ogórków kiszonych. Taka mizeria świetnie sprawdzi się do mięsnych dań obiadowych. Place lizać!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×