WAŻNE
TERAZ

PKB Polski w górę - są najnowsze dane

Jak wybrać idealne ogórki do kiszenia? O jednym szczególe często zapominamy

Ogórki bardzo często goszczą na polskich stołach, a receptura używana do kiszenia tych warzyw jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Natomiast oprócz samego przepisu potrzebne są dobrze dobrane składniki. Ogórek musi być dobrej jakości i odpowiedniej wielkości. Zastanawiacie się, jak wybrać ogórki do kiszenia? Jak się okazuje najważniejsze jest pochodzenie.

Obrazek
Paulina

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?

Najlepiej do kiszenia nadają się młode i małe egzemplarze o jasnej skórce. Unikaj tych bardzo ciemnych. Ze względów praktycznych, najlepiej sprawdzą się ogórki, które mają podobny kształt. Zadbajmy o to, aby zarówno ogórki, jak i pozostałe składniki były świeże, bez plamek i uszkodzeń.

Obrazek
Ogórki kiszone- Pyszności

Młode ogórki do kiszenia

Te egzemplarze będą najlepszym wyborem. Niewielkie i zwarte ogórki, bez przerośniętych gniazd nasiennych. W młodych ogórkach komora nasienna jest przezroczysta z ledwie zaznaczonym zalążkami przyszłych pestek. Użycie takich ogórków sprawi, że po ukiszeniu będą twarde i chrupiące.

Obrazek
Ogórki kiszone- Pyszności

Gdzie kupować ogórki do kiszenia?

Najlepsze oczywiście są takie z własnego ogródka, ale mało kto ma możliwość własnej uprawy. Dlatego jest możliwość i możemy je kupić, to wybierajmy zaufanych handlarzy. Jeśli nie macie takiego dostawcy, to można spróbować metodą prób i błędów. Warto kupić na początek kilka sztuk i przygotować ogórki małosolne. Jeśli ogórki są mocno nawożone, to dowiecie się o tym, już na drugi dzień po zakiszeniu. Będą wydzielały nieprzyjemny zapach. Najlepsze polskie odmiany ogórków przeznaczonych do kiszenia, odpowiadające wszystkim wymienionym wymaganiom, to:

  • Śremski,
  • Śremianin
  • Julina
  • Octopus
  • Andrus
  • Borus

O te odmiany warto zapytać sprzedawcę i kupić je do kiszenia, bo nie ma nic cenniejszego w naszej spiżarni niż kiszonki. Żywność fermentowana jest bardzo cenna dla naszego przewodu pokarmowego. Jest źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki kiszone pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogacą naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.

Jeśli zostały Ci jakieś ogórki po kiszeniu, przygotuj naszą pyszną sałatkę:

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀