Jak wybrać idealne ogórki do kiszenia? O jednym szczególe często zapominamy

Ogórki bardzo często goszczą na polskich stołach, a receptura używana do kiszenia tych warzyw jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Natomiast oprócz samego przepisu potrzebne są dobrze dobrane składniki. Ogórek musi być dobrej jakości i odpowiedniej wielkości. Zastanawiacie się, jak wybrać ogórki do kiszenia? Jak się okazuje najważniejsze jest pochodzenie.

Obrazek
Paulina

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?

Najlepiej do kiszenia nadają się młode i małe egzemplarze o jasnej skórce. Unikaj tych bardzo ciemnych. Ze względów praktycznych, najlepiej sprawdzą się ogórki, które mają podobny kształt. Zadbajmy o to, aby zarówno ogórki, jak i pozostałe składniki były świeże, bez plamek i uszkodzeń.

Obrazek
Ogórki kiszone- Pyszności

Młode ogórki do kiszenia

Te egzemplarze będą najlepszym wyborem. Niewielkie i zwarte ogórki, bez przerośniętych gniazd nasiennych. W młodych ogórkach komora nasienna jest przezroczysta z ledwie zaznaczonym zalążkami przyszłych pestek. Użycie takich ogórków sprawi, że po ukiszeniu będą twarde i chrupiące.

Obrazek
Ogórki kiszone- Pyszności

Gdzie kupować ogórki do kiszenia?

Najlepsze oczywiście są takie z własnego ogródka, ale mało kto ma możliwość własnej uprawy. Dlatego jest możliwość i możemy je kupić, to wybierajmy zaufanych handlarzy. Jeśli nie macie takiego dostawcy, to można spróbować metodą prób i błędów. Warto kupić na początek kilka sztuk i przygotować ogórki małosolne. Jeśli ogórki są mocno nawożone, to dowiecie się o tym, już na drugi dzień po zakiszeniu. Będą wydzielały nieprzyjemny zapach. Najlepsze polskie odmiany ogórków przeznaczonych do kiszenia, odpowiadające wszystkim wymienionym wymaganiom, to:

  • Śremski,
  • Śremianin
  • Julina
  • Octopus
  • Andrus
  • Borus

O te odmiany warto zapytać sprzedawcę i kupić je do kiszenia, bo nie ma nic cenniejszego w naszej spiżarni niż kiszonki. Żywność fermentowana jest bardzo cenna dla naszego przewodu pokarmowego. Jest źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki kiszone pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogacą naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.

Jeśli zostały Ci jakieś ogórki po kiszeniu, przygotuj naszą pyszną sałatkę:

Wybrane dla Ciebie
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach