Jak wybrać idealne ogórki do kiszenia? O jednym szczególe często zapominamy
Ogórki bardzo często goszczą na polskich stołach, a receptura używana do kiszenia tych warzyw jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Natomiast oprócz samego przepisu potrzebne są dobrze dobrane składniki. Ogórek musi być dobrej jakości i odpowiedniej wielkości. Zastanawiacie się, jak wybrać ogórki do kiszenia? Jak się okazuje najważniejsze jest pochodzenie.
12.07.2022 12:46
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Najlepiej do kiszenia nadają się młode i małe egzemplarze o jasnej skórce. Unikaj tych bardzo ciemnych. Ze względów praktycznych, najlepiej sprawdzą się ogórki, które mają podobny kształt. Zadbajmy o to, aby zarówno ogórki, jak i pozostałe składniki były świeże, bez plamek i uszkodzeń.
Młode ogórki do kiszenia
Te egzemplarze będą najlepszym wyborem. Niewielkie i zwarte ogórki, bez przerośniętych gniazd nasiennych. W młodych ogórkach komora nasienna jest przezroczysta z ledwie zaznaczonym zalążkami przyszłych pestek. Użycie takich ogórków sprawi, że po ukiszeniu będą twarde i chrupiące.
Gdzie kupować ogórki do kiszenia?
Najlepsze oczywiście są takie z własnego ogródka, ale mało kto ma możliwość własnej uprawy. Dlatego jest możliwość i możemy je kupić, to wybierajmy zaufanych handlarzy. Jeśli nie macie takiego dostawcy, to można spróbować metodą prób i błędów. Warto kupić na początek kilka sztuk i przygotować ogórki małosolne. Jeśli ogórki są mocno nawożone, to dowiecie się o tym, już na drugi dzień po zakiszeniu. Będą wydzielały nieprzyjemny zapach. Najlepsze polskie odmiany ogórków przeznaczonych do kiszenia, odpowiadające wszystkim wymienionym wymaganiom, to:
- Śremski,
- Śremianin
- Julina
- Octopus
- Andrus
- Borus
O te odmiany warto zapytać sprzedawcę i kupić je do kiszenia, bo nie ma nic cenniejszego w naszej spiżarni niż kiszonki. Żywność fermentowana jest bardzo cenna dla naszego przewodu pokarmowego. Jest źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Ogórki kiszone pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogacą naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.
Jeśli zostały Ci jakieś ogórki po kiszeniu, przygotuj naszą pyszną sałatkę: