PoradyPo zakupie włóż mąkę na 2 dni do zamrażarki. Pozbędziesz się uciążliwego problemu

Po zakupie włóż mąkę na 2 dni do zamrażarki. Pozbędziesz się uciążliwego problemu

Mąka w zamrażarce? To ma sens!
Mąka w zamrażarce? To ma sens!
Źródło zdjęć: © Canva | Feliciy Tai
26.04.2024 09:13, aktualizacja: 27.04.2024 21:46

Mąka w zamrażarce? Czy ktoś się tu nie pomylił? Otóż nie, to nie kwestia pomyłki czy jakieś niezrozumiałej ekstrawagancji, lecz sprytnej profilaktyki chroniącej naszą kuchnię przed pewnym wyjątkowo trudnym do pokonania wrogiem. Wiesz już, o czym mowa?

Mole spożywcze w kuchni to prawdziwa udręka, której trudno jest się pozbyć. Kiedy omacnica spichrzanka (cóż za wyjątkowo dobrze dobrana nazwa tego wstrętnego robactwa) zadomowi się w naszych szafkach, zwykłe prośby o relokację nie wystarczą. Potrzebne jest twarde podejście, zero litości i znajomość kilku trików, o czym jeszcze wspomnimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zastanawiasz się zapewne, co wspólnego z molami spożywczymi ma mąka w zamrażarce. Otóż bardzo wiele. Nie chodzi jednak o to, by zamrażać tam latające potworki, lecz o to, by nigdy się one w naszej kuchni nie pojawiły. Spokojnie, już wszystko tłumaczymy.

Mąka w zamrażarce

Na początek musimy nieco cię zmartwić. Mole spożywcze w mące to nie zawsze efekt naszego braku przezorności czy nieutrzymywania w kuchni porządku. Czasami jaja tych szkodników trafiają do nas w momencie, w którym decydujemy się na zakup produktu w sklepie.

I teraz tak: istnieje jeden najprostszy czynnik zabijający jaja moli spożywczych. Temperatura. Jaja omacnicy zniszczymy w warunkach powyżej 60 stopni lub... poniżej zera. Warunki, które panują w zamrażarce, są w sam raz, by pozbyć się jaj niechcianych gości, nie pozwolić im się wykluć, rozmnożyć, aż w końcu — zasiedlić naszych kuchennych szafek.

Mąka powinna być przechowywana w szczelnych pojemnikach
Mąka powinna być przechowywana w szczelnych pojemnikach© Pexels | Giona Mason

Mąka — jak ją przechowywać?

Wsadzenie kupionej mąki na dwa dni do zamrażarki to doskonały sposób na pozbycie się jaj moli kuchennych. Oczywiście nawet taka praktyka nie chroni nas przed nalotem irytujących robaczków. Należy więc pamiętać o tym, by wszystkie sypkie produkty spożywcze przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zwykły słoik okazuje się naprawdę niezłym opakowaniem na mąkę.

A co zrobić w momencie, w którym mole i tak pojawiły się w naszej kuchni? Jak już wspomnieliśmy: zero litości. Najlepsze sposoby na mole spożywcze znajdziesz, klikając w ten link. Powodzenia!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także