Ani deska do krojenia, ani kuchenny blat. To miejsce jest największym siedliskiem zarazków i brudu

Zarazki, bakterie, wirusy i grzyby... Pomimo naszych starań i dbania o czystość w kuchni, nie da się ich uniknąć. Często pojawiają się w niespodziewanych miejscach. A czy Ty wiesz, jakie jest najbrudniejsze miejsce w kuchni? Odpowiedź na pewno będzie zaskoczeniem.

ObrazekNajbrudniejsze miejsce w kuchni - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Najbrudniejsze miejsce w kuchni - na co zwrócić szczególną uwagę?

Do czystości w naszym domu, wielu z nas przywiązuje naprawdę dużą wagę. Stosujemy specjalne detergenty lub ekologiczne rozwiązania i domowe produkty, które zapewnią czystość w naszej kuchni. Okazuje się, że nawet po tym dokładnym sprzątaniu, są pewne miejsca w kuchni - szczególnie narażone na wirusy, bakterie i grzyby. Jeśli szukasz odpowiedzi, jakie jest najbrudniejsze miejsce w kuchni, to poniższa pewno będzie zaskoczeniem.

Obrazek
Krojenie dyni - Pyszności; Foto: Canva.com

Najwięcej wirusów i bakterii, co warto podkreślić, znajdziemy przede wszystkim na tych przedmiotach, których używamy najczęściej. A są to przede wszystkim: zlewozmywaki, blaty, deski do krojenia, uchwyty od lodówki i szafek w kuchni. Zaskoczeni? Z pewnością tak! Okazuje się jednak, że lista ta jest dużo dłuższa. Zdecydowanie więcej bakterii coli znajdziemy na przedmiotach, których używamy jeszcze częściej. Co to takiego?

Ścierki i gąbki do mycia naczyń - najbrudniejsze przedmioty w każdej kuchni!

Pewnego rodzaju ciekawostką, którą należy wziąć sobie do serca, jest fakt, że najbrudniejsze miejsce w kuchni znajduje się w 1 cm kwadratowym ścierki kuchennej. Znajdziemy w niej aż 1,5 miliona bakterii. Podobnie wygląda sytuacja, jeśli chodzi o gąbki do mycia naczyń. Wilgotne środowisko sprzyja namnażaniu bakterii, dlatego po każdym użyciu należy je dokładnie wyżymać i suszyć. Pamiętaj, by zmienić je wtedy, kiedy zaczynają brzydko pachnieć. Jeśli planujecie je uprać, to najlepiej będzie to zrobić w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Zwróć na to uwagę podczas sprzątania kuchni.

Obrazek
Zlew - Pyszności; Foto pixabay.com

Okazuje się, że deska sedesowa jest czystsza od gąbek i ścierek w kuchni. Dlatego dbaj o czystość w kuchni. Najlepiej będzie przecierać te najbardziej narażone powierzchnie, tuż po przygotowaniu każdego obiadu. Regularne sprzątanie pozwoli zachować Ci odpowiednią czystość, dzięki czemu najbrudniejsze miejsce w kuchni nie będą stanowić już absolutnie żadnego problemu.

Zobacz na naszym kanale YouTube - 7 zbędnych czynności w kuchni, na które marnujemy swój czas i pieniądze:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej